reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wizyty u lekarzy/położnych , usg , badania i inne

Dziewczyny, uważajcie z tymi przepowiedniami, bo u 90% moich znajomych, którzy poznali tak szybko płeć potem lekarze zmieniali zdanie! Pamiętajcie, że na tym etapie dziewczynki i chłopcy wyglądają prawie identycznie:szok::-D

Laperedhil- co oczywiście nie zmienia faktu, że i tak będziesz pewnie miala chlopa;) Kurde tez bym chciała już wiedzieć, ale u mnie to dopiero 9 tydzień...A pierwsze usg mam dopiero za 3 tygodnie...

reklama
Ja jak mówiłam mam jutro to usg i zastanawiam się czy usg tradycyjne czy z testem pappa.Różnica w cenie nie wielka (150 lub 200zł) ale kurcze może warto...badań prenatalnych nie chce...kiedyś zanim byłam w ciąży mówiłam ,że bez tych badań nie ma opcji ale rozmawiałam z Panią doktor i raz ,że nie ma wskazań do nich bo jesteśmy młodzi(ja 27 o"mąż" 30) a poza tym powiedziała ,że niby mało jest przypadków ,że po prenatalnych coś dzieje się z dzieckiem ale..mówi ,że na jej prace zawodową ona już widziała 2 przypadki gdzie te badania niestety miały złe skutki.

Ja jak mówiłam mam jutro to usg i zastanawiam się czy usg tradycyjne czy z testem pappa.Różnica w cenie nie wielka (150 lub 200zł) ale kurcze może warto...badań prenatalnych nie chce...kiedyś zanim byłam w ciąży mówiłam ,że bez tych badań nie ma opcji ale rozmawiałam z Panią doktor i raz ,że nie ma wskazań do nich bo jesteśmy młodzi(ja 27 o"mąż" 30) a poza tym powiedziała ,że niby mało jest przypadków ,że po prenatalnych coś dzieje się z dzieckiem ale..mówi ,że na jej prace zawodową ona już widziała 2 przypadki gdzie te badania niestety miały złe skutki.

Badania prenatalne to standard. Tak się nazywa USG w 11-14 tyg. Na tym USG lekarz sprawdza NT - przezierność karkową, czy dzidzia ma kość nosową - brak może oznaczać chorobę.
Dodatkowo można wykonać badanie z krwi (nieinwazyjne - to tylko pobranie krwi) oraz badania inwazyjne. Te inwazyjne mogą miec ale nie muszą zły skutek. Najczęściej wykonuje się je u kobiet po 35 roku życia lub u których NT jest wysokie i test PAPPA wyszedł źle.

Badania dzieli się na inwazyjne i nieinwazyjne.
Różnie je nazywają. Prenatalne mogą być nazwane genetycznymi bo poprzez sprawdzenie czy jest kość nosowa ustala się wadę jednego z genów odpowiedzialnego za zespół Downa.

image.jpgA to mój misiu jak miał 9 tyg i 2 dni :)

Załączniki

• image.jpg
    image.jpg
    22 KB · Wyświetleń: 41
reklama
Badanie genetyczne=prenatalne=referencyjne. To jest to samo i wykonuje się je między 11 a 14tc. Dziecko powinno mieć między 45-85mm długości aby zmierzyć minimum przezierność karku (NT) i czy widoczna jest kość nosowa (NB) oraz jeszcze kilka rzeczy ale te koniecznie. Już na tej podstawie można ocenić ryzyko (czyli tylko statystyczne prawdopodobieństwo) czy dziecko urodzi się z wadą genetyczną. Jeżeli któryś czynnik jest poza normą to ryzyko rośnie, dlatego niektórzy lekarze w takich wypadkach proponują wykonanie testu Pappa (zwłaszcza dla kobiet 35+). Ale to do matki należy decyzja.
W moim przypadku przyśpieszona była akcja serca (norma to 160 max, a my mieliśmy 179/min) i dla spokoju dzisiaj byłam na pobraniu krwi. Mam nadzieję że dziecko podczas badania się zdenerwowało i to dlatego serduszko szybciej mu biło.
Z tym testem jest tak, że to tylko statystyka, że 1 kobieta na X urodzi chore dziecko. Jak idziesz z psem to statystycznie macie po 3 nogi. Dlatego ten test jest dość kontrowersyjny, zwłaszcza że kosztuje majątek. W mojej przychodni kosztuje 550zł (!) ale ostatecznie znalazłam za 380.

Nania33
, ładne bobo, mój w 9tc też wyglądał tak misiowato :)

Do góry