reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wizyty u lekarzy/położnych , usg , badania i inne

Pieknaszuszunia sliczne bobo ! Ale duże .... Ja oszaleje do 20 maja bo ani nie widziałam ani nie słyszałam serduszka jeszcze.
Aia nie zazdroszcze sytacji , ale to pewnie uroki posiadania kotka? Mam nadzieje ze jednak nie będzie komplikacji związanych z infekcja i zwalcza ja szybciutko

Trzem kciuki za dalsze dobre wieści

reklama
szyszunia pieknie maluch rosnie:tak:

Aia zaciskam kciuki,musi byc dobrze!!!!!

Dziewczyny pomocy, co oznacza przy badaniu na toxo IgM ujemny, IgG <0,13??

I wyszlo mi TSH 0,169 (norma 0,27-4) :-:)-(czyli lekka nadczynnosc:no:

W trakcie badań laboratoryjnych pod kątem toksoplazmozy u kobiet ciężarnych, można uzyskać następujące wyniki:

• Obecność przeciwciał IgG ujemne oraz IgM ujemne – w takich przypadkach pacjentka zaliczany jest do grupy ryzyka i konieczna jest kontrola serologiczna w kolejnych fazach rozwoju płodu. Jeśli dojdzie do zmiany wyniku na dodatni, wówczas świadczy to o pierwotnym zarażeniu toksoplazmozą.
  • Przeciwciała IgG dodatnie oraz IgM ujemne – w takim przypadku konieczne jest wykonanie powtórnego badania po upływie trzech tygodni. Jeśli nie nastąpi wzrost poziomu przeciwciał IgG, płód nie będzie zagrożony. Z kolei wzrost tych przeciwciał świadczy o świeżym zarażeniu matki i niestety istnieje realne ryzyko zagrożenia dla płodu.
  • Przeciwciała IgG dodatnie i IgM dodatnie – niezbędne jest w tym przypadku określenie dynamiki lub tzw. awidności przeciwciał klasy IgG. Jeśli występuje niska widność przeciwciał, wówczas mamy do czynienia z toksoplazmozą wczesną. Jeśli zaś diagnozowana jest wysoka awidność, mowa jest o toksoplazmozie przewlekłej.

hej ja wczoraj zaliczyłam wizytę serduszko już pięknie biło i została założona karta ciąży trochę nie dobrze, że brałam antybiotyk na gardło nie wiedząc, że jestem w ciąży ale wszystko musi być dobrze!
AIA - ja w I ciąży miałam taki problem, a w każdym razie bardzo podobny zlekceważyłam badania na toxoplazmozę i zrobiłam je dość późno i się okazało, że nie było wiadomo czy do zakażenia doszło w ciąży czy krótko przed powtarzałam potem wyniki i jak mały się urodził to mu też robili badania pod tym kontem kilka razy bo miał przeciwciała ale ostatecznie orzeczono że ode mnie je przejął a sam zakażenia nie ma i wszystko jest dobrze :) ale nerwów duuużo kosztowało

Pięknaszyszunia, ooo nie wiedziała że te wynika mają takie znaczenie. U mnie wyszła podwójnie ujemna toxo, a gin powiedziała, że wszystko jest ok. Zapytam się jej kolejnym razem, ale to dopiero 16 maja Wtedy mam usg referencyjne (nazywane też genetycznym lub prenatalnym)

Pon i wotrek byłam w pracy i zdecydowanie nie nadaje się do pracy w takim stanie. Nie potrafie wysiedzieć przed biurkiem prawie 9h! Mam wrażenie że w brzuch mi coś uciska jak siedzę. Teraz jest jak napąpowany balon. Co bym nie zjadla to puchnę :confused: juz nawet zjadam codziennie jogurt activia i nic...:blink:

szyszunia ale cudoo,,ale super,,nie moge sie napatrzec....

aia kochana..to jest ta zwierzeca choroba tak??? kochana jak wczesnie wyjryta na pewno da sie tego pozbyc..rob badanka i daj znac...

ewa super,serduszko ujrzec uslyszec,,no moje marzenie na sobote....i nie martw sie na zapas..nic dzidzi nie ebdzie na pewno...

reklama
oregano a wiesz ze ja tez tak mam..napije sie i duzy balon,,wogole wieczorem mam nadety strasznie brzuch...jakbym w 5m-cu....była...

Do góry