reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u gina i zdjecia USG maluszków :)

Nie martw się Asia, za chwilkę będziesz czuć jak dzidzia się rusza, to będziesz spokojna i usg nie będzie Ci tak bardzo potrzebne. Szkoda że wizyta nie należała do udanych....
Ja nie mam problemu z trzymaniem moczu.
Za to męczą mnie zaparcia :)

reklama
Mam też do was pytanie.
od pewnego czasu mam problemy z czymaniem moczu jak kicham albo kaszle. Niby to normalne w ciąży, ale tak wcześnie?
też tak macie może?

Ja też sobie czasem posikuję jak kicham, zwłaszcza jak w tym czasie siedzę, to chyba jest normalne. Podobno pomagają ćwiczenia mięśni ale nie mam pojęcia na ile.

ja mięsnie ćwicze od paru lat, ale jakoś mi to nie pomaga :) śmieszne to jest jak narazie, ale latem wśród ludzi to może być kiepsko :)

miki
ja już hcyba czuje maluszka, tak mi się zdaje, chociaż do wcześnie trochę. Mówiłam o tym gin i tym bardziej stwierdziłą że nie ma po co usg robić. A ja jej tłumacze że ja nie wiem czy to dziecko bo skąd ? że mi si e tylko tak wydaje, że może to coś innego.
Na razie się nie martwie bo to nic nie da więc jestem dobraj myśłi.

ja serduszo nie licząc 4d słyszałam tylko raz, lekarka włączyła na chwilkę jak byłam na pierwszej wizycie, wcześniej byłam nawet prywatnie i też nie włączyli tego.

Ja na 12 do gin.
Zbieram sie powoli, już się doczekać nei mogę, ale i denerwuje trochę, mam nadzieje że moje beznadziejne wyniki to tak jak myśle skutek choroby a nie czegoś poważnego

Ja byłam już 5 razy na wizycie i za kazdym razem słyszałam serdeuszko. Nawet już w piątym tygodniu i to był dopiero dla nas szok !!! Nigdy się o to nie upominałam a byłam u trzech różnych lekarzy. To pewnie od lekarza zależy. W czwartym tygodniu jeszcze serduszko nie biło.

Ellsi – żebyś się nie zdziwiła, ja też myślałam, że przeszłam toxo już dawno – od ponad 20 lat mam koty – bardzo różne się przewijały przez ten czas, na wsi też trochę pomieszkałam, więc wydawało mi się to oczywiste – a tu zdziwko, nie chorowałam, a koty mam dalej… , tak jak pisze kardamon – wiele zależy od naszej higieny, ale też od higieny pupilów.
Agusia_x – nie wiem czy na pewno, ale sądzę, że trochę tak – pies chodzi na spacerze wącha i liże różne rzeczy, potem go głaskasz, albo jeszcze ciebie poliże… myślę, że można, tak samo jak od ptaków – nie poprzez kontakt bezpośredni, ale przez kontakt pośredni podnosząc coś z trawnika – liście czy coś, co miało wcześniej kontakt z chorym zwierzęciem. Mój lekarz jak mu powiedziałam, że jestem zaskoczona, że nie chorowałam, powiedział mi że to się zdarza, a ze dosyć często kobiety, które nie miały w ogóle kontaktu z kotami przeszły toxo.

Kardamon - na pewno będzie ok.

Asia* - ja właśnie też to u siebie zaczynam zauważać, tak co któryś dzień mi się zdarza, jak będzie lato, to chyba jakieś wkładki trzeba będzie używać, bo głupio by było tak publicznie…

Ja usg i normalne badanie mam „w standardzie”, lekarz bardzo dobry i znany u nas, fakt, że serduszka jeszcze nigdy nie słyszałam, ale do lekarza mam pełne zaufanie. Przyznaję, że też chodzę prywatnie – każda wizyta (w tym usg) – 60zł, jak chciałam zwolnienie, no to było drożej. Ale kiedyś podeszłam tak o po poradę lekarska, i nie wziął w ogóle nic. Normalna wizyta w ciąży trwa u niego ok. pół godziny.

ja też serduszka nie słyszałam, a chodzę do lekarki która prowadzi moją drugą ciążę i ktg robi dopiero grobu po usg połówkowym, nie pamiętam jak to było z Tysią, ale przed połową ciąży na pewno nie, dziwię się tym które słyszały serduszka już na oczątku ciąży, ale widać wszystko zależy od lekarza.

asia* ja nie mam tych problemów, ale właśnie wskazane są ćwiczenia mięśni kegla. wkładki polecam wam "tena lady mini" (są jak zwykła wkładka, może bardziej jak cienka podpaska), wypróbowane przez moją mamę i najlepsze pod tym względem, choć do najtańszych nie należą

Dora_Mmam nadzieję że jednak teraz nic nie załapię. Obecnie nie mam żadnego kota (i styczności z kotem) tylko psa. Pies jest nauczony że nie liże mnie (nie znoszę tego). Warzywa i owoce raczej myję. Mam nadzieję że wszystko jest ok.

Wczoraj nie miałam czasu Wam donieść, że udało mi się znaleźć laboratorium, gdzie wyniki są w ten sam dzień i tu nagle zdziwienie, bo okazało się, że białka w moczu nie mam wcale... ani miligrama...
tamto badanie musialo być w jakiś sposob zafałszowane... Lekarz mówił, że może to być błąd laboratorium i chyba rzeczywiście tak było, wiec jestem zadowolona i uszczęsliwiona.

Dzięki za trzymanie kciuków:)

A po tej czwartkowej wizycie wydaje mi się, ze maluszek wieczorami daje o sobie znać... tak mi się coś tam w dole brzuszka rozpycha:D:D

reklama
Witam wieczorowa pora :-)
Kardamon, super! bardzo sie ciesze ze badania byly bledne, chociaz az sie noz w kieszeni otwiera jak slysze ze dopuszczaja sie takich bledow w ogole nie liczac sie z tym, co dana osoba potem moze przezywac, jak dowie sie o wynikach :wściekła/y:

Ja tez wam bardzo polecam cwiczenia kegla. Pomagaja nie tylko przy problemach w trzymaniu moczu ale sa tez bardzo dobrym przygotowaniem do porodu jak i pologu i nie tylko ;-) Sama ostro cwicze od kiedy jestem w ciazy bo na szczescie nie mam problemu z moczem ale chcialabym jak najlepiej przejsc przez porod.
Ćwiczenia Kegla – Wikipedia, wolna encyklopedia

Wzmocnij mięśnie Kegla - ćwiczenia - ciąża, ćwiczenia Kegla, Dziecko, Kobieta, krocze - Ciąża i macierzyństwo - poradnikzdrowie.pl

Do góry