reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wizyty i zalecenia pediatry

mój wczoraj zalał mi się siuskami bo za luźno pampka zapiełam chyba, siusiaka ma zawsze w dól, sam, mu sie tak układa, ja nic nie ruszam. Raz jak nie mógł sie załatwic, i po kilku dniach mu przeszło i w nocy przez 4 godziny jak spał narobil chyba z 4-5 kupek w pampersa i niestety całe plecki miał w kupie bo wyciekło, no nie tylko plecki. a wczesniej 2 dni jak nie mógł się załatwic połozna kazała mi 1/3 czopka mu wcisnąc, i jak zaczął kupolic to musiałam to łapac bo nic nie miałam przy sobie, wszystko było brudne, on, kocyk, ja :D a myślałam ze nie skończy srac :D

przyszła mamo ja tez nie wiem jak to robic, mi nikt o niczym takim nie mówił, a boje się sama kominowac nie wiedzac jak.

reklama
Ja po powrocie do PL wyczytałam, że nie powinno się odciagać, a jużna pewno nie wolno zrobić tego tak jak mój pediatra...na szczęście jest dobrze.

Dzieki za rady dziewczyny..ja niby robie to co trzeba ale maly i tak znajdzie sposob zeby sie osiusiac;/ zwlaszcza w nocy.. co do napletka ja nic nie robie bo nikt mi nie mowil ze mam to robic.

Ja tez nic nie robie z tym napletkiem. Ale zapytam przy najblizszej okazji pediatry. Kojarze jakos ze moja siostra synkowi nie robiła nic przy siusiaczku, a potem były lekkie problemy. konieczna była wizyta u chirurga. Wiec nie wiem juz jak to jest. I jak juz widac na forum co lekarz, to inne zdanie.

ja też nic nie robię z napletkiem jak na razie, przy najbliższej okazji zapytam się położnej co na ten temat sądzi . Gdzieś czytałam że noworodka napletek jest złączony z siusiakiem i odciągając go można poważnie dziecku zaszkodzić...
a co do obsikiwania to mój tyle sika że zawsze obsikiwał też ubranko więc zmieniłam pampersy na większe i myślę że to było to bo teraz zdarzy mu się przesikać pampersa ale naprawdę rzadko i to najczęściej jak go źle założę... zauważyłam że nie ważne jak ciasno zapnę pampersa to on i tak się poluźni

Jeśli chodzi o napletek to faktycznie różne opinie.
Połona powiedziała że się nie odciąga. A lekarz nic na ten temat jeszcze nie mówił a ja nie zapytałam.
Przy najbliższej wizycie zapytam albo jak nie zapomnę to we wtorek mam wizytę w Poradni Patologii Noworodka to tam dopytam.

Tak, teraz nic nie robi się z napletkiem, jedynie lekko się odchyla do zwykłego codziennego mycia, ale bez użycia siły, odrywania skórki. Nie tak jak kiedys, gdy moj syn byl niemowlakiem i wtedy meczylo sie chlopcow tym odciaganiem i kazy kazal odciagac przy kapieli i...byl ochrzan zawsze ze za malo sie odciaga na wizytach. Wiec odcigalaismy i ...guzik. W wieku 7 lat moj syn i tak mial maly zabieg chirurgiczny odciagniecia napletka, i teraz ma spokoj. Wiec jak ma byc stulejka to i tak bedzie, WIEC ZGADZAM SIE Z nowoa szkolą nie ruszania peniska.
Na szczescie z dziewczynkami mniejszy problem z obsluga, i nie przesikuja tak pampków :-)

reklama
Do góry