reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty i zalecenia pediatry

My przed wyjazdem się szczepiłyśmy tym 6 w 1 (Inferix Hexa, czy jakoś tak). Cena 190 zł. Następne już będzie 130 zł. Nie żałuję bo nawet przy 1 ukłuciu był taki wrzask, że mało mi serce nie pękło. Nie wyobrażam sobie 3 ukłuć za jednym razem! Za to po szczepieniu zero przykrych dolegliwości. Ani płaczu, ani gorączki. Wszystko jest ok.
Pytałam też pediatrę o szczepienie na rotawirusa i na pneumokoki. I powiem Wam, że nie polecała. Rotawirus to koszt 2x330 zł, a pneumokoki (jak teraz) to 4x300 zł. Powiedziała, że ona odkąd pracuje to się nie spotkała z takimi objawami jak pokazują w reklamach. A prawda jest taka, że wcześniej też były takie choroby tylko szczepień nie było, a teraz firmy farmaceutyczne muszą sobie nabić kasę. I stwierdziła że szczepią ci, których na to stać. Polecała szczepić na pneumokoki nie wcześniej niż w wieku 2-4 lata (wtedy są 2 lub 1 dawka).

reklama
Zuzia też już zaszczepiona - Inanrix hexa - tyle, że u mnie to koszt 210 zł...
Żadnych objawów poszczepiennych - jak u Dzagud - więc to raczej dobrze tolerowana szepionka...ale wrzask podczas szczepienia taki, że się popłakałam.....:-(
Na rotawirusa będziemy Zuzię szczepić Rotarixem.

My szczepilismy Dawidka Inanrix hexa u nas koszt 170 zł i na pneumokoki 270 zł x4. Na pneumokoki ze wzgledu na jego wczesniejsze problemy z pluckami nasza pediatra powiedziala ze lepiej zaszczepic. A synus zaplakal na obu szczepionkach moze przez 2 sek. a po szczepionce bylo oki zadnego marudzenia ani goraczki. :-)

Dziewczyny czy możecie mnie oświecic ta szczepionka 6 w 1 jeżeli teraz nią zaszczepię małą to każde nastepne szczepienie też musi być 6 w 1 lub 5 w 1 jak to jest? Czy potem to już te normalne panstwowe? W piatek idziemy na szczepienie a ja jestem zielona i nie wiem na co się zdecydować.

jak zaczniesz to powinnaś kontynuować. tak samo w drugą stronę, jak zaczniesz państwowe to powinno się już przy nich pozostać - tak mi tłumaczyła pediatra

Kotek, ja też miałam wątpliwości, ale mi przeszły jak usłyszałam wrzask Magdy.
Nie wiem jak to jest z późniejszymi decyzjami - pewnie możesz i państwowe, ale to też jest jeszcze dużo wkłuć. Mnie lekarka powiedziała, że jeśli chodzi o tę kombinowaną szczepionkę, to następna będzie już 5 w 1 (bez szczepienia na WZW B), bo dwa wystarczą. U mnie druga szczepionka będzie kosztować już 130 zł.

Ja mam zamiar szczepić i Rotarix i Prevenar. Zosi lekarka pracuje w szpitalu pediatrycznym i za dużo się naoglądała żeby nie doradzać pneumokoków. I to w dodatku nie pozwoliła czekać do drugiej tury szczepionek tylko mówiła żeby od razu przy pierwszej zacząć.
Co do Rotarixu to ona nie zaleca bo w Polsce nie ma wypadków śmiertelnych i powikłań też po rotawirusach nie ma. Tyle tylko że dziecko ląduje pod kroplówką w szpitalu. Ale to nic takiego.
No dla mnie jest to jednak 'coś takiego' i dlatego zaszczepie.

Luka - kiedy podajesz Rotarix? Bo cykl szczepienia musi sie zakonczyć przed 20 tygodniem. Ja chyba zdecyduje się na pierszą dawkę przy drugiej serii. O ile Mała dobrze zniesie pierwsze szczepienie.

My też zaszczepimy całość. Tzn. teraz 6w1, potem 5w1 + Rotarix. Do rozważenia zostaje kolejność pneumokoków i meningokoków - ale na pewno obydwa szczepienia będą. Być może pneumo po 1 roku życia - pediatra tak nam doradzała, ale jeszcze nie zdecydowaliśmy.

reklama
Ja mam zamiar szczepić i Rotarix i Prevenar. Zosi lekarka pracuje w szpitalu pediatrycznym i za dużo się naoglądała żeby nie doradzać pneumokoków. I to w dodatku nie pozwoliła czekać do drugiej tury szczepionek tylko mówiła żeby od razu przy pierwszej zacząć.
Co do Rotarixu to ona nie zaleca bo w Polsce nie ma wypadków śmiertelnych i powikłań też po rotawirusach nie ma. Tyle tylko że dziecko ląduje pod kroplówką w szpitalu. Ale to nic takiego.
No dla mnie jest to jednak 'coś takiego' i dlatego zaszczepie.

Luka - kiedy podajesz Rotarix? Bo cykl szczepienia musi sie zakonczyć przed 20 tygodniem. Ja chyba zdecyduje się na pierszą dawkę przy drugiej serii. O ile Mała dobrze zniesie pierwsze szczepienie.

Efilo Rotarix Zuzia dostanie dokładnie przy drugiej serii Infanrixu.
Dużo nasłuchałam sie o przebiegu biegunek rotawirusowych, nie były to budujące informacje.

Rozważam też podanie wtedy Prevenaru, a w następnej kolejności po pierwszym roku życia dostanie NeiSvac.

Do góry