reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wizyta prywatną czy na NFZ ? Ciąża

Cześć ja z takim pytaniem . Jak to by wyglądało gdybym chodziła przez jakiś czas na wizyty prywatnie a później przeszła na NFZ ? Pierwsza możliwa wizyta na NFZ u Nas wychodzi na Marzec 2025 , mimo tego że chciałam potwierdzić ciążę . Więc umówiłam się do swojego ginekologa na 3 grudnia prywatnie wizyta 300 zł więc trochę sporo . Mój mąż , mówił żebym do marca chodziła do swojego a później poszla na NFZ . Co o tym myślicie ? Według mnie to nie będzie wyglądać dobrze .

reklama
Cześć ja z takim pytaniem . Jak to by wyglądało gdybym chodziła przez jakiś czas na wizyty prywatnie a później przeszła na NFZ ? Pierwsza możliwa wizyta na NFZ u Nas wychodzi na Marzec 2025 , mimo tego że chciałam potwierdzić ciążę . Więc umówiłam się do swojego ginekologa na 3 grudnia prywatnie wizyta 300 zł więc trochę sporo . Mój mąż , mówił żebym do marca chodziła do swojego a później poszla na NFZ . Co o tym myślicie ? Według mnie to nie będzie wyglądać dobrze .
Mozesz tez umowic sie na potwierdzenie ciazy prywatnie i potem umowic sie na NFZ, wtedy juz nie maja innego wyjscia jak znalezc Ci termin - u mnie w przychodni to tak dziala, bo panie tam twierdza, ze kazdy moze sobie powiedziec, ze jest w ciazy (nie wiem, czy to jest w ogole zgodne z prawem, szczerze mowiac).

Mozesz tez umowic sie na potwierdzenie ciazy prywatnie i potem umowic sie na NFZ, wtedy juz nie maja innego wyjscia jak znalezc Ci termin - u mnie w przychodni to tak dziala, bo panie tam twierdza, ze kazdy moze sobie powiedziec, ze jest w ciazy (nie wiem, czy to jest w ogole zgodne z prawem, szczerze mowiac).
U mnie nie zadzialalo. Ciąże chciałam potwierdzić w sierpniu a terminy na grudzień i też musiałam prywatnie. Zależy od miasta.

No mi właśnie , powiedzieli że terminy dopiero na Marca . I że może się uda jak pójdę do lekarza zapytać czy mnie przyjmie .
Moze zapytaj w ogole czy po prostu ten lekarz ma w tym momencie możliwośc prowadzenia kolejnej ciężarnej?
i zapytaj ich jak oni to widzą, skoro do marca to powinnaś już być po pierwszych prenatalnych.

Zgłoś do NFZ, że przychodnia odmawia wyznaczenia wizyty na potwierdzenie ciąży 🤷 albo mniej konfrontacyjnie- potwierdź prywatnie i umów się już na wizytę ciążową na NFZ

reklama
U mnie było podobne że na zwykłą wizytę trzeba było czekać długo, ale jak powiedziałam że jestem w ciąży musieli znaleźć wizytę w ciągu dwóch tygodni, także byłam tydzień po telefonie.
Raz miesiącu chodziłam prywatnie a ogólnie ciążę prowadziłam na NFZ.

Do góry