reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Witaminy

Hej, jestem w trzecim miesiącu ciąży. Mój lekarz prowadzący kazał mi brać żelazo, gdyż wyszło mi, że mam niedobór. Zapomniałam go zapytać czy mogę brać też inne witaminy, a może wystarczą te z warzyw i owoców?

reklama
Hej, jestem w trzecim miesiącu ciąży. Mój lekarz prowadzący kazał mi brać żelazo, gdyż wyszło mi, że mam niedobór. Zapomniałam go zapytać czy mogę brać też inne witaminy, a może wystarczą te z warzyw i owoców?
Jeżeli lekarz kazał brać to bierz bo może zacząć gwałtownie spadać poziom hemoglobiny a to prowadzi do anemii, ja tez biorę żelazo.

Często w żelazie jest kwas foliowy ja taki mam dodatkowo więc biorę tylko DHA Ważne też jest branie żelaza w odpowiednich porach między posiłkami aby dobrze się wchłaniało i posiłki lub napoje z Wit Co wtedy lepiej się przyswaja. Polecam też buraki i pietruszkę.

Ja sie nie pytalam lekarza sama kupilam witaminy ale bralam do 12 tyg sam kwas bo jak hemoglobina dobra to nie trzeba a niska nie zawsz oznacza niski poziom zelaza.
Witaminy zaczelam brac od 16 tyg moze bralam 4 mies odstawilam bralam co drugi dzien a tak to same kwasy dha bo w 2 i 3 trym u dziecka najintenstwniej rozwija sie mozg a o kwasy dha z pożywienia trochę ciezko.
Masz teraz lato sezon warzywa owoce staraj sie jak najwiecej z pozywienia bo sie lepiej wchłaniają niz z tabletek.
A co do zelaza z witamin to jest go za malo w witaminach i jest razem z magnezem a z tego co wiem to magnez i zelazo bierze sie osobno z 2 godzinna przerwa bo sie niweluja nawzajem:)
Mi pozno spadla hemo bo dopiero w 28 tyg mialam 10.6 pobralam ponad tydzień tardyferon i skoczyla hemo do ponad 12 i juz tak zostala:)
Mozesz pic sok z buraka bardzo ladnir podnosi hemoglobine maliny jesc zielone warzywa mieso:) pic pokrzywe:)
A szukaj dobrych witamin bo niektóre maja za malo dha i trzeba dokupic osobno do witamin i drogi wychodzi ja bralam doplelcherz mama premium tam jest tyle ile trzeba witamin i dha :)
Mama dha tez ok
A potem odlozylam bo nie bylo ich w aptece i bralam prenatal dha:)

Ja miałam anemie , bardzo niskie w dniu porodu ze aż zemdlalam po. Większość ciąży brałam przed snem 2 tabletki żelaza i aby nic potem nie jeść aby dobrze się wchlanialo. Tak z 9 do 13 mi skoczyla hemoglobina. A potem miałam nie brać tabletek przed porodem bo powoduje twarde stolice i abym przy porodzie nie czuła dyskomfortu... a skończyło się jak skończyło ją Noe brałam więcej witamin bo mi po prostu nie wchodziły, tak samo kwas foliowy. Jak tylko brałam to rzygalam ... ;) jeśli masz więcej pytań to pisz.

Napisane na HTC Desire 820G PLUS dual sim w aplikacji Forum BabyBoom

Hej trochę ni z tej bajki bo to nie witaminy ale mam 2 pełne opakowania UTROGESTANU ważne do kończ stycznia 2018 r na zbyciu może ktoś potrzebuje (był ściągany z Czech)

W ciąży potrzebujesz więcej witamin niż normalnie. Przy najbliższej okazji zapytaj swojego lekarza, gdyż nie powinnaś niczego brać na własną rękę, w końcu chodzi o zdrowie maluszka. Ja brałam mama dha, przepisane przez lekarza. Tabletki są już z magnezem więc znikają uporczywe skurcze nóg, z którymi wiele przyszłych mam ma problem :)

Ja też brałam mama dha premium, które już tu się przewinęło, nie musiałam brać dodatkowego kwasu foliowego, wszytsko w jednej tabletce :) Nie zapominaj też o owaocach i warzywach bo to są najlepsze witaminy :)

reklama
też polecam te witaminki, 2 tabletki dziennie i masz i kwas foliowy i żelazo i magnez z głowy, mi też lekarz zalecal magnez brać bo też zmniejsza ryzyko skurczów i też trochę uspokajająco działa, a wiadomo że większość mam stresik jakiś przeżywa

Do góry