reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

witamina D

reklama
Witam,ja urodzilam syna w Irlandi i podawalam malemu taka witamine ABIDEC,przez miesiac potem lekarz kazal przestac ,powiedzial ze maly dobrze sie rozwija wiec nie trzeba a pozatym ta witamina jest w mleku(aptamil)wiec nie trzeba,i nic sie nie dzieje,ale to prawda ze tu w Angli i Irlandi jest inny klimat wiec moze dlatego:tak:

Irfinka czy kolka jest wynikiem podawania Vigantolu?????Moja mała miała kolke 7miesiecy i nikt nie wpadł na to zeby odstawic ta witamine..Dlaczego?Czy pediatrzy wiedza,ze ta witamina moze miec taki skutek uboczny?Wiem,ze niektore dzieci maja problemy ze spaniem po niej..ale kolki?:szok::szok::szok::szok::szok:
Mada80, a czy teraz Twoje dziecko nie ma już problemów z brzuszkiem????? Bo mój synek mimo ukończenia pół roku, nadal ma problemy z oddawaniem gazów tzn. często jest marudny i niespokojny, nawet płaczliwy a uspokaja się po oddaniu gazów i tak kilkanaście razy dziennie. W nocy też wybudza go "prykanie" i zasypia dopiero po oddaniu gazów. Jest to uciążliwe i męczące. Synkowi podaje Devicap, ale nie sądzę żeby po nim tak się zachowywał. Uważam na dietę swoją i jego ale to nic nie daje. Możesz mi coś poradzić na te problemy brzuszkowe u syna ?????

Ostatnia edycja:
witam Drogie Panie z zagranicy, ja podaję swojemu synkowi witamine d3 codziennie po kropelce mimo że u nas w Polsce od 3 tygodni jest słoneczna pogoda. Moja ciocia swego czasu nie podawał witaminy d3 dziecku i mała dostała takiej krzywicu że dziewczyna ( dzis ma 20 lat) ma krzywa twarz! Więc słuchajcie się Waszych mam! Dziwi mnie fakt że na wyspach raczej jest zawsze pochmurno i nie chcecie podawać Waszym szkrabom witaminy???? Być może macie ją w innych produktach, które podajecie maluchom!? Sprawdźcie. Pozdrawiam!!!!

Mada80, a czy teraz Twoje dziecko nie ma już problemów z brzuszkiem????? Bo mój synek mimo ukończenia pół roku, nadal ma problemy z oddawaniem gazów tzn. często jest marudny i niespokojny, nawet płaczliwy a uspokaja się po oddaniu gazów i tak kilkanaście razy dziennie. W nocy też wybudza go "prykanie" i zasypia dopiero po oddaniu gazów. Jest to uciążliwe i męczące. Synkowi podaje Devicap, ale nie sądzę żeby po nim tak się zachowywał. Uważam na dietę swoją i jego ale to nic nie daje. Możesz mi coś poradzić na te problemy brzuszkowe u syna ?????
a moze sprobuj kupic synkowi krople dla niemowlata espumisan ?? sa od 1 miesiaca zycia :tak:

Co do witaminy D to wszystko zależy od diety - w Anglii i Irlandii kobiety bardzo krótko karmią piersią, a w mleku modyfikowanym jest ta witamina dodana sztucznie, więc dziecko ją dostaje z mieszanką. Co do słońca to prawda że słoneczko sprawia, że D3 się wytwarza, ale ... pod warunkiem że nie smarujemy dziecka kremem z filtrem (a kto teraz nie smaruje?). W Polsce zaleca się suplementowanie D3 do 18 roku życia, dietą lub witaminą podawaną sztucznie. Dużo zalezy od diety i od dziecka (czasem są przeciwwskazania do podawania, czasem wskazania do podawania większej ilości). I niedobór i nadmiar jest groźny. Ja akurat miałam problem z niedoborem i leczyłam stan przedkrzywiczny mimo podawania od urodzenia D3 (2 krople Vigantolu dziennie).

ja rowniez mieszkam w anglii. witamine d3 podaje od ok3 tygodnia mimo ze lekarze w anglii nie polecali. jednak zaufanie mam wieksze do polskich lekarzy. opieka w polsce nad dzieckiem jest duzo bardziej rozwinieta-moim zdaniem. mam wrazenie ze w uk dziala sie dopiero jesli cos jest nie tak. a to zupelnie BLEDNE podejscie!!!:no:

reklama
Mam pytanko. Skończyła mi się wit D3, którą podawałam córci od urodzenia. Czy witaminkę kupię bez recepty? Jeśli na receptę czy jest refundowana?

Do góry