reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Witaj Nocniczku żegnaj Pieluszko

Dziwczyny ratunku - zajzałam tu po raz pierwszy...ale kwestia wkładania nocnika nagłowe nie jest mi obca...niestety ;-( Mój Paweł ma 2 i 4 miesiące i cały czas chodzi w pampie...a ja już nie umie tego znieść. Najgorsze bo on wie ze to co mu wystaje spod brzucha robi si... i wie gdzie sie to robi bo jest dość żywym dzieckiem i moja wizyta w toalecie za potrzebą niestety zawsze odbywa siue przy otwartych drzwiach żeby mieć go na oku ( bo w tym czasie uprawie wspinaczki po wersalkch, meblach itd....) Wogóle myslelismy z męzem ze jak bedzie widział gdzie my chodzimi i po co szybciej zaskoczy a widać efekt jest wręcz odwrotny. On wszystko rozumie ale woli pieluchę...Tetra juz była i bieganie w ciepłe dni w samych majteczkach tez juz przeranialismy...zleje sie i potem ..."mama moko" Macie jakies inne sposoby...Ile wasze dzieciaczki maja robia jeszcze w pielucy...???????? Podpowiedzcie cos

reklama
Co gorsze jak juz go uda mi sie nakłonic ze ma isc si zrobic...to on zamiast trzymać tego siurka w reku to łapie to co z niego leci....:(

Kamuzo, ja wkleję Ci kawałek artykułu, który dostalam na pocztę z Instytutu Pampersa. Wg mnie no panic - Twój syn po prostu jeszcze nie dojrzał do odpieluszkowania:tak:

To, że dziecko kończy dwa lata, nie oznacza, że jest już dostatecznie duże, żeby pożegnać się z pieluszkami. Wiele dzieci nie jest zainteresowanych korzystaniem z nocnika lub ubikacji do ukończenia trzech lat, inne domagają się zdjęcia pieluszki przy każdej okazji, od ukończenia roku. Każde dziecko to indywidualność, z własnym harmonogramem rozwoju. To Ty możesz czuć presję ze strony rodziny, przedszkola lub innych rodziców, aby zacząć uczyć korzystania z nocnika jak najwcześniej. Narzucanie tego dziecku, które nie jest gotowe będzie w najlepszym razie nieskuteczne. Może to także zrazić je na wiele miesięcy! Szukaj oznak, że maluszek jest gotowy, a następnie wprowadzaj ten pomysł stopniowo w życie, poprzez opowiadanie o nocniczku, siadanie na nim dla zabawy, czytanie odpowiednich historyjek. Jeżeli sądzisz, że nadszedł właściwy moment, przygotuj się i zorganizuj naukę. Będziesz potrzebować co najmniej jednego nocnika do domu, nocnika podróżnego na wyjazdy i dużo ubrań na zmianę! Musisz pamiętać o przypominaniu maluchowi o korzystaniu z nocnika, regularnie, przez parę miesięcy po zdjęciu pieluszek. Nawet jeżeli dziecko jest dostatecznie duże, żeby powiedzieć o tym, że chce siusiu czy kupkę, na początku trudno jest mu odczytać w porę sygnały, aby dojść do nocniczka i zdjąć ubranko!

Powodzenia

No włąśnie na stronie pampa jest aż kilka artykułów o odpampianiu :) parę stron wcześneij chyba wrzucałąm linka - u nas też bywa różnie ale na razie nie biore sie za to konsekwentnie - tzn np raz na dwór w gatkach - zmoczył dopiero po 2h już na powrocie jak mu ciocia pić dała, a dzis w pampie bo niestety kupe robi ostatnio kilka razy dziennie - ząb znów wychodzi i u nas tak to zawsze wygląda, no a o ile może mi się zsiusiać w majty na dworze to kupy wolałąbym już nie - zwłaszcza że nasze na dworze to srodek miasta a nie przydomowy ogródek :)...wezme sie za to konsekwentnie to sie zobaczy...

Mamoociku na pewno chwilowy bo u nas też się zdażają jeszcze takie wpadki ale grunt że więcej jest trafień niż popuszczeń:-DA u nas kolejny już dzień Mateuszek zaczął wołać.

u nas dzisaj pierwszy długi spacer bez pampersa :-)stres totalny co chwile pytałam czy chce siusiu miałam wrazenie ze u dziadka to siku zrobiła dla swietego spokoju zebym przestała ja pytac :-D i tak cały dzien jak sie cos pytałam to mówiła- nie siusiu -chyba ja wykonczyłam gadka zobaczymy co bedzie jutro:-):-):-)

reklama
U nas wczoraj pełen sukces bo dwa razy Matek zawołał że chce i jak mu powiedziałam że ma trzymać to trzymał aż do nocnika doszliśmy:tak:No a poza tym to majteczki suche cały dzień:tak:

Do góry