reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wieści od cieżarówek

wróciłam
usg piersi ok, z resztą nie brałam innej opcji pod uwagę :) lekarz stwierdził, że u mnie nie powinno być problemu z karmieniem, więc zawsze jakiś plus :) Tak poza tym pytałam czy trzeba jakoś specjalnie przygotowywać brodawki przed porodem do karmienia, powiedział ze nie więc tego się będę trzymać. Pytałam też czy piersi muszą cały czas boleć, bo ostatnio zauważyłam że moje co raz mniej bolą i już miałam schiza, ale lekarz stwierdził,ze nie bo jak piersi szybko zaczynają wzrost to przez jakiś czas pobolą, ale po jakimś czasie mają się już zaadoptować i nie powinny boleć.

Co do wyników toxo ujemne, cmv igg dodatnie ale już nie tak wysoko jak przy poprzedniej ciąży, lekarz kazał się tym nie stresować, bo w ciąży przeciwciała lecę w górę więc spoko.
oby przeżyć do kolejnego wtorku :)

A co do spania na plecach, ja też tylko tak umiem spać :)

reklama
A propos rotowirusów przeczytałam to
Szczepionki chronią przed najczęściej występującymi szczepami wywołującymi zakażenia rotawirusowe, przed odwodnieniem spowodowanym przez biegunkę i wymioty oraz przed leczeniem szpitalnym.:confused: hmmm dziwnie to brzmi...

No ale nie wszystkimi szczepami, bo rota to są wirusy i jak każde mutują, tak jak wirus grypy

Ewela rota podaje się do 6 miesiąca życia i są to szczepionki do połknięcia a skojarzone to zamiast trzech dziecko jest szczepione jedną.

Sorki dziewczyny, że się u Was udzielam, choć w ciąży nie jestem, ale ostatnio czytałam trochę o tym i też próbuję jakieś stanowisko zająć z tymi dodatkowymi, bo przecież obowiązkowych nie można uniknąć, ba nawet można pójść do więzienia jak się nie zaszczepi dziecka.

She bardzo ładny ten sweterek już od jakiegoś czasu mi się podoba :)
moja teściowa ostatnio cały czas mi przynosi nowe tuniki, wpadła w jakiś wir kupowania dla mnie ciuchów :)
a jeśli chodzi o szkołę rodzenia, to kurcze drogo od was biorą, chociaż ja jeszcze nie wiem ile u nas sobie życzą

Wolałabym tylko, by podali wymiary tej tuniki. Muszę sobie kilka na zmianę kupić, bo po zakupie jeansów ciążowych okazało się, że wszystkie sweterki mam za krótkie i nie zakrywają pasa ciążowego, a nie wszyscy jeszcze wiedzą o ciąży i tak ma zostać, więc muszę poszerzyć garderobę :-)

Tak poza tym pytałam czy trzeba jakoś specjalnie przygotowywać brodawki przed porodem do karmienia, powiedział ze nie więc tego się będę trzymać.
A co do spania na plecach, ja też tylko tak umiem spać :)

No nie trzeba i żadnych babcinych sposobów pocierania brodawek np ręcznikiem -bo tylko można sobie krzywdę zrobić i uszkodzić brodawki i te kanaliki -a cyce na początku karmienia i tak bolą:baffled:

Sorki dziewczyny, że się u Was udzielam, choć w ciąży nie jestem, ale ostatnio czytałam trochę o tym i też próbuję jakieś stanowisko zająć z tymi dodatkowymi, bo przecież obowiązkowych nie można uniknąć, ba nawet można pójść do więzienia jak się nie zaszczepi dziecka.

Udzielaj się ile chcesz -ja mam bardzo Ciekawe rzeczy -jak chcesz to prześlę na maila... co do więzienia -nieeee... a obowiązkowych jeszcze się nie da uniknąć (choć już nie ma kar pieniężnych -co jest postępem) ale można solidnie odwlec -co ja mam w planach... sukces we współpracy z pediatrą... po prostu póki nie zapiszesz dziecka do przychodni -nikt nie wie że nie było szczepione... a jak już zapiszesz i są przeciwwskazania -nikt nie może cię do szczepienia zmusić ble ble ble...

Zajęcia o 14. 400zł za ciężarną. 500zł za parę.

Dżizas drogie -ja się cieszę że tu są refundowane bo -no taka moja natura nie lubię płacić za coś co inni mają za darmo:baffled:
Sweterek ładny -ja się ciesze ze tylko takie długie miałam z zeszłej zimy:-) bo zmarzluch jestem. Co do rozmiarów pewnie są takie uniwersalne jak czasem na ryneczkach są i w butikach:tak: rozciągliwe znaczy

She wymiary pewnie są uniwersalne tak jak pisze Agatka, ale to nie jest typowo ciążowa tunika jeśli takiej szukasz, bo jakiś rok temu można było ten sweterek znaleźć jako nie ciążowy :)
niestety niektórzy sprzedający też oszukują, ze coś jest ciążowe

Jeśli chodzi o te przygotowanie brodawek to tak właściwie to nawet bym się nie odważyła ich macać przed porodem bo bym się bała właśnie jego przyspieszenia przez wytwarzającą się w ten sposób oksytocynę

co do brodawek na szkole rodzenia pani od laktacji pokazywałyśmy swoje i okazało sie ze mam wklęsle, co powoduje iż bez przygotowania będzie bardzo cieżko karmić. DLatgo na szkole rodzenia pani przyniosła mi zestaw "ćwiczeń" jakoś to sie nazywa, nie pamiętam i kazała używać specjalnych nakładek korekcyjnych medeli- oczywiscie mozna to stosować dopiero w 3 trymestrze po konsultacji z lekarzem. Ale czasami niestety jest potrzeba działania , oczywiscie nie jakieś babcine sposoby

reklama
Kasikz a mogłabyś napisać mi na priv coś na temat tych ćwiczeń... Bo ja też mam wklęsły sutek :dry::dry: Póki co dowiedziałam się, że mam go obkładać lodem :dry::dry:
Więc z chęcią dowiem się też czegoś o innych sposobach....

Do góry