reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wieści od cieżarówek

karolciu, jak miło Cię zobaczyć ;-)jeszcze nie widziałam Twojej buzi. Pięknie wyglądasz.
a_gala, ale słodka Twoja córcia :tak:
V_jolka, jak u Ciebie?
As, uważaj na siebie!

Ja zaniosłam do pracy moje ostatnie zwolnienie.
W przyszłym tygodniu przyjdą meble dla Agatki :-) jestem już bardzo podekscytowana tym, że to już, zaraz....

reklama
Zjola, to u mnie jazda wylacznie na cycu odpada - Mlodszy by sie na smierc zaplakal z glodu... Wiem, ze z alergii sie wyrasta badz ewoluuja one - u mnie z wysypki po jajkach, przeszlo w smarkanie sie nad mlekiem, truskawkami, pomidorami itp. Luzik - truskawki (siorp) nie uczulaja.:-D
Just, nie. Biegunka pojawila sie zdecydowanie po wprowadzeniu Aptamilu. Wrocilismy do SMA i kupa jest znow jedna na dobe, tyle ze zielona i jednak ze sluzem. Przynajmniej nie zasrywa sie co chwile, czyli sie nie odwodni. Moja dieta - glownie warzywa, z owocow jablka, chleb, ziemniaki, kasze, mieso, ew. jogurt. No i mleko do porannej kawy. Slodycze w ogole opadaja - probuje sie redukowac do ludzkich rozmiarow.;-) Nie obstawiam nietolerancji laktozy, a przeladowanie laktoza - Mlodszy jest zarlok i jego organizm moze sobie nie radzic nie z laktoza w ogole a z jej iloscia. To moze prowadzic do nietolerancji, ale nietolerancja jeszcze nie jest. JESLI to jest przeladowanie, to nalezy jak najszybciej zareagowac i to wlasnie chce zrobic. Nie mam mozliwosci innej reakcji, jak podanie z zewnatrz laktazy i obserwowanie efektu. Jesli Karol jest pod tym wzgledem ok, Colief i tak mu nie zaszkodzi. A zielone kupale ma od zawsze - poczatkowo to normalne kiedy przechodzi sie od smolki do "mlecznych" kupek, ale jemu kupki nie zzolkly. Fakt, szybko wprowadzilismy SMA, ale...
Karolcia, tak pieknie wygladasz... Tak...slodko i radosnie.
A_gala, faktycznie silaczka!!

Karolcia ślicznie wyglądasz !!!!
a-gala -super fotka
śliczna mała
Karolcia, ślicznie :-)

Kłaczek, i nie nakręcaj się na tę nietolerację laktozy, bo to chyba stosunkow rzadko się zdarza. Nie pamiętam, któy bąbel tu to miał, ale pamiętam że wynikało z tego płakanie non stop, które ustało dopiero po podaniu odpowiedniego mleka.
Pewnie jest to jakaś banalniejsza sprawa, czyli dla Karolka coś nie pasi z tego co jesz, albo to drugie mleko ostro go rozregulowało.
Jakby się okazało, że to skaza białkowa to wtedy Ty musiałabys z diety wyeliminowac cały nabiał, a MM musiałoby byc specjalne.
Just właśnie częściej występuje nietolerancja laktozy niż skaza białkowa ,ale jakoś skaza białkowa jest modniejszym rozpoznaniem wśród lekarzy :baffled::baffled:;-)

Zjola, to u mnie jazda wylacznie na cycu odpada - Mlodszy by sie na smierc zaplakal z glodu... Wiem, ze z alergii sie wyrasta badz ewoluuja one - u mnie z wysypki po jajkach, przeszlo w smarkanie sie nad mlekiem, truskawkami, pomidorami itp. Luzik - truskawki (siorp) nie uczulaja.:-D
Just, nie. Biegunka pojawila sie zdecydowanie po wprowadzeniu Aptamilu. Wrocilismy do SMA i kupa jest znow jedna na dobe, tyle ze zielona i jednak ze sluzem. Przynajmniej nie zasrywa sie co chwile, czyli sie nie odwodni. Moja dieta - glownie warzywa, z owocow jablka, chleb, ziemniaki, kasze, mieso, ew. jogurt. No i mleko do porannej kawy. Slodycze w ogole opadaja - probuje sie redukowac do ludzkich rozmiarow.;-) Nie obstawiam nietolerancji laktozy, a przeladowanie laktoza - Mlodszy jest zarlok i jego organizm moze sobie nie radzic nie z laktoza w ogole a z jej iloscia. To moze prowadzic do nietolerancji, ale nietolerancja jeszcze nie jest. JESLI to jest przeladowanie, to nalezy jak najszybciej zareagowac i to wlasnie chce zrobic. Nie mam mozliwosci innej reakcji, jak podanie z zewnatrz laktazy i obserwowanie efektu. Jesli Karol jest pod tym wzgledem ok, Colief i tak mu nie zaszkodzi. A zielone kupale ma od zawsze - poczatkowo to normalne kiedy przechodzi sie od smolki do "mlecznych" kupek, ale jemu kupki nie zzolkly. Fakt, szybko wprowadzilismy SMA, ale...
Karolcia, tak pieknie wygladasz... Tak...slodko i radosnie.
A_gala, faktycznie silaczka!!
Dokładnie też mi się tak wydaje ,że to przeładowanie laktozą co daje objawy nietolerancji ,bo organizm sobie nie radzi z jej nadmiarem ...
A możesz gdzieś kupić mleko bezlaktozowe .U nas jest np Enfamil O LAC i Isomil .Mój Kubuś tylko Isomil tolerował i było na nim świetnie .Bebilon pepti jest mlekiem niskolaktozowym ,więc może też warto spróbować z mlekiem o podobnym składzie .;-):-):-)
Laktoza prowadzi też do mocnego zagazowania maluszka bardzo często i wtedy maluch płacze ,ale nie zawsze .

Wróciłam ,zrobiłam dziecio obiad i teraz wracam do łózka.
Nie jest źle ,ale skurcze nieco przybrały na sile ...:baffled::sorry2:

Anulka, nic restrykcyjnego bo karmie - po prostu wiecej warzyw i owocow, mniej kluchow i tluszczu. No i ruszam sie wiecej. Pod koniec ciazy z trudem odrywalam d... od fotela, teraz co dzien wychodze z Mlodszym na spacer i wyglada to tak, ze zwawo sobie gdzies pomykamy z godzinke, a po drodze robimy zakupy. Po porodzie na tyle lzej mi sie zrobilo na d... ze az mi sie chce polazic. No i uruchomilam stepperek - niby nic, a jednak tez cos tam ruchu daje.
As, trafilas - Karol jest cholernie zagazowany. Placze rzadko, czesciej po prostu sie napina i prezy, ale pierdzi niesamowicie i to od poczatku tak jest. Mleko niskolaktozowe mowisz... Popytam jakos...
Ty uwazaj z tymi skurczami! Kurde, masz lezec a lazisz gdzies... Nie mozna tak.

dziewczynki trzymajmy kciuki za Annunie , ona jest teraz w szpitalu bo sie okazało ze ma krwiaka przy pęcherzyku stąd te krwawienia , ale dzis miała robione badania które wyszły bardzo dobrze. tak napisał Ani mąż. więc &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Anulka, nic restrykcyjnego bo karmie - po prostu wiecej warzyw i owocow, mniej kluchow i tluszczu. No i ruszam sie wiecej. Pod koniec ciazy z trudem odrywalam d... od fotela, teraz co dzien wychodze z Mlodszym na spacer i wyglada to tak, ze zwawo sobie gdzies pomykamy z godzinke, a po drodze robimy zakupy. Po porodzie na tyle lzej mi sie zrobilo na d... ze az mi sie chce polazic. No i uruchomilam stepperek - niby nic, a jednak tez cos tam ruchu daje.
As, trafilas - Karol jest cholernie zagazowany. Placze rzadko, czesciej po prostu sie napina i prezy, ale pierdzi niesamowicie i to od poczatku tak jest. Mleko niskolaktozowe mowisz... Popytam jakos...
Ty uwazaj z tymi skurczami! Kurde, masz lezec a lazisz gdzies... Nie mozna tak.
Jeśli jest zagazowany i mu te gazy schodzą to jeszcze nie macie tragedii ,ale w takiej sytuacji to ja stawiam na laktozę jednak.
Po prostu po wprowadzeniu mieszanki dla małego jest już za dużo tej dobroci i organizm odmawia współpracy .;-)
Myślę ,że jeśli musi być na mieszance to właśnie trzeba wybrać coś z niską zawartością tego składnika.
Isomil np jest sojowy i on wcale laktozy nie zawiera ,może u Was jest jakieś sojowe mleko ,które młody będzie tolerował.;-)
Warto spróbować .
Nutramigen jest też dobry ,ale mojemu nie odpowiadał a ja na sam zapach tego preparatu mlekozastępczego leciałam do kibelka . :-D:-D:-D
No staram się leżeć na ile to możliwe.;-);-)

Kciuki oczywiście trzymam za potrzebującą .
Będzie dobrze Annunia !!!!!

A gala śliczna mała :-)
Karolcia brzuszek piękny, już sie nie mogę doczekać kiedy ja taki bedę miała :-)
Kłaczku tak niedawno rodziłaś a Karolek już miesiąc skończył jak to szybko zleciało
V jolka najlepszego z okazji 1 mies. Wojtusia
Aniunia kciuki mocno zacisniete, &&&&&&&&&&

Dziewczyny a ja mam pytanko czy wy też miałyście takie dziwne uczucie chyba to w szyjce jak by coś chciało się tam wydostać, sorki za opis ale nie wiedziałam jak napisać.

Ostatnia edycja:
karollcia, fajne to zdjecie z chusta :-)

A-gala, cudna malutka.

As, nie przemeczaj sie tam, bo grafik na dzis mialas 'ciezki' ;-)

Klaczek - u nas (UK) maja mleko SMA lactose free :tak:

My mielismy scan w poniedzialek. Poki co wszystko perfect, choc mnie to do konca nie uspokaja. Jeszcze kilka scanow przed nami. Zostalo nam nieco ponad 8 tygodni. lekarka pytala czy nadal chcemy cesarke. Chyba tak.
i coraz bardziej, ze czas depcze nam po pietach, a musze zrobic jeszcze pare rzeczy przed porodem. chyba juz mi sie nie bedzie czas dluzyl ;-)

reklama
Do góry