Nie wiem czy czytałaś skutki uboczne po clostylbegyt (też przyjmowałam). Ale warto też zwrócić uwagę na te ,,rzadkie". Ja w trakcie terapi dostałam mętów przed oczami i mam je do dzisiaj.
Clostilbegyt może powodować skutki uboczne. Działania niepożądane, które obserwowano bardzo często, to uderzenia gorąca oraz powiększenie jajników.
Wśród często występujących objawów niepożądanych pojawiają się zaś: bóle głowy; zaburzenia widzenia w postaci niewyraźnego widzenia, plamek, migotań – mroczków iskrzących, powidoków; dolegliwości ze strony układu pokarmowego: nudności, wymioty, wzdęcia, gazy; dyskomfort piersi, plamienie lub krwawienie w środku cyklu.
Do skutków niepożądanych, które występują u pacjentek niezbyt często należą: depresja, zawroty głowy, uczucie omdlewania lub wirowania, napięcie nerwowe/bezsenność, zmęczenie.
Rzadko występujące skutki uboczne to: drgawki, zaćma, zapalenie nerwu wzrokowego.
Bardzo rzadkim objawem niepożądanym jest łysienie.
Clostilbegyt może też wywołać skutki uboczne, których częstość nie została jednoznacznie ustalona.
Należą do nich: guzy lub nowotwory hormonozależne lub związane z wydzielaniem hormonów, a w przypadku ich wcześniejszego występowania - pogorszenie;
rak jajnika; reakcja alergiczna; hipertrójglicerydemia; psychoza paranoidalna; niepokój, zaburzenia nastroju, a w tym zmiany nastroju, wahania nastroju i rozdrażnienie; omdlenie; incydenty naczyniowo-mózgowe; zakrzepica żył i zatok mózgu; zaburzenia neurologiczne; dezorientacja i zaburzenia mowy; przemijające parestezje; mroczki; wrażenie światła przy ucisku na gałki oczne; pogorszenie ostrości wzroku; tachykardia; kołatanie serca; zapalenie trzustki; upośledzenie czynności komórek wątrobowych (nieprawidłowa próba bromosulfaleinowa); żółtaczka; zwiększenie stężenia transaminaz; pokrzywka; zapalenie skóry/wysypka; rumień wielopostaciowy; wybroczyny; obrzęk naczynioruchowy; ciąże mnogie; jednoczesna ciąża wewnątrzmaciczna i pozamaciczna; ciąża ekotopowa; endometrioza; zaostrzenie istniejącej wcześniej endometriozy; zmniejszenie grubości endometrium; olbrzymie powiększenie jajników; zespół hiperstymulacji jajników.
W razie podejrzenia u siebie któregoś z wymienionych powyżej objawów należy zgłosić się do lekarza.
Z uwagi na możliwość niewyraźnego widzenia i innych zaburzeń widzenia podczas trwania terapii, a także krótko po jej zakończeniu, osoby kierujące samochodami lub obsługujące maszyny muszą zachować szczególną ostrożność stosując lek.