kasia-matiy
Fanka BB :)
k4s13k - taki wniosek jak już ci pisałam jest po to, że w razie gdyby ojciec dziecka nie chciał oddać to będzie łatwiej w sądzie czy przed policją odebrać to dziecko, a także gdybyś się chciała wyprowadzić to ojciec dziecka nie będzie mógł ci robić kłopotów, bez określenia miejsca pobytu dziecka może je zabrać w każdej chwili i z nim zamieszkać i nikt ci nie pomoże, no i przy każdej przeprowadzce będziesz musiała mieć zgodę ojca dziecka na zmianę meldunku itd. musisz napisać oddzielny wniosek oczywiście (wzór powinnaś znaleźć w internecie lub na tej stroni co ci podałam, uzasadnieniu piszesz tylko że dziecko mieszka z tobą od urodzenia, zresztą we wzorach zwykle są uzasadnienia), będzie oczywiście oddzielna rozprawa bo są to dwie zupełnie różne sprawy i do wniosku musisz zapłacić 40 zł (przy wniosku o ustalenie kontaktów również jest oddzielna sprawa i również kosztuje on 40 zł)
anastazi - sądy są różne i nie ma jednej ustalonej kwoty dla dziecka w danym wieku, sądy też rzadko mówią matkom ze mają oszczędzać na wakacje ... najbardziej jednak dziwi mnie stwierdzenie o samotnej matce ponieważ kobieta która sama wychowuje dziecko ale ojciec dziecka żyje lub nie przebywa w więzieniu nie dostaje absolutnie żadnego zasiłku dla kobiet samotnie wychowujących dzieci ani NIC!!!więc jest to jakiś absurd wskazujący że sąd był bardzo stronniczy w sprawie a to się naprawdę rzadko zdarza , gdyby ta kobieta się wtedy odwołała to bardzo prawdopodobne że dostałaby więcej ... oczywiście te 500 zł na tak małe dziecko może być ciężko uzyska, jest to bardzo dużo i zwykle faktycznie jest to kwota 300-400 zł, ale tak jak mówiłam wszystko zależy od kosztorysu i argumentów matki
anastazi - sądy są różne i nie ma jednej ustalonej kwoty dla dziecka w danym wieku, sądy też rzadko mówią matkom ze mają oszczędzać na wakacje ... najbardziej jednak dziwi mnie stwierdzenie o samotnej matce ponieważ kobieta która sama wychowuje dziecko ale ojciec dziecka żyje lub nie przebywa w więzieniu nie dostaje absolutnie żadnego zasiłku dla kobiet samotnie wychowujących dzieci ani NIC!!!więc jest to jakiś absurd wskazujący że sąd był bardzo stronniczy w sprawie a to się naprawdę rzadko zdarza , gdyby ta kobieta się wtedy odwołała to bardzo prawdopodobne że dostałaby więcej ... oczywiście te 500 zł na tak małe dziecko może być ciężko uzyska, jest to bardzo dużo i zwykle faktycznie jest to kwota 300-400 zł, ale tak jak mówiłam wszystko zależy od kosztorysu i argumentów matki