reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Podwyższenie alimentów

złożyłam wniosek o podwyższenie alimentów na córki z kwoty 300zł na 600 zł dla każdej . Od ostatniej sprawy minęło 3 lata , w tym czasie ojciec dzieci wyjechał za granicę , ma nową partnerkę i syna (2l)
widziałam jego odpowiedź na mój pozew , napisał że pomaga finansowo rodzicom , utrzymuje partnerkę i ich syna dlatego jego wydatki są znaczne. Czy jest to argument istotny dla sądu ? Zarabia 2 tys euro , a moje córki dostają dotychczas w przeliczeniu 150 euro(na obie razem)
Ojciec dzieci ma przede wszystkim obowiązek utrzymania swoich dzieci, a dopiero w dalszej kolejnosci rodziców. Moze im pomagać jesli nie oznacza to zaniedbywania (finansowego) dzieci. fakt że ma kolejne dziecko jest wazny - to dziecko bowiem też wymaga jego nakładów.
Wysokosć alimentow zalezy przede wszystkim od potrzeb dziecka (kosztów utrzymania), o rozmiarach których Pani nie wspomina.

reklama
Koszty utrzymania wzrosły przez te 3 lata , wzrosły przecież opłaty za media , podrożało jedzenie , paliwo .
starsza córka jest w V klasie , są droższe podręczniki i jest ich zdecydowanie więcej niż w klasach 1-3 , przedstawiłam cały kosztorys , który wskazuje koszty na 550zł na dziecko , doliczyłam koszty opieki w wakacje , kolonie , on nie spędził z nimi w tym roku nawet tygodnia wakacji , cała opieka spoczywa na mnie , bo on jest za granicą . Córki dobrze się uczą i nie mam problemów wychowawczych , ale to zasługa tego że poświęcam im dużo czasu i dbam o nie .
Wiem , że on ma wydatki bo ma syna , napisał że utrzymanie syna to 100 euro miesięcznie , a jego partnerka napisała oswiadczenie że skończyła jej się umowa na koniec sierpnia 2012 i jest na jego utrzymaniu a to koszt 800 euro.
Jakich argumentów mogłabym jeszcze użyć ?

Koszty utrzymania wzrosły przez te 3 lata , wzrosły przecież opłaty za media , podrożało jedzenie , paliwo .
To jeszcze nie jest równoznaczne ze wzrostem kosztow utrzymania dziecka. nawet w okresie dotkliwych podwyżek koszty utrzymania moga spadać - dziecko mogło przestać chodzić do prywatnej (drogiej) placówki, zakończyć drogie leczenie itp.

starsza córka jest w V klasie , są droższe podręczniki i jest ich zdecydowanie więcej niż w klasach 1-3 ,
tak, choć to tylko jedna z pozycji kosztów utrzymania.

przedstawiłam cały kosztorys , który wskazuje koszty na 550zł na dziecko , doliczyłam koszty opieki w wakacje , kolonie , on nie spędził z nimi w tym roku nawet tygodnia wakacji , cała opieka spoczywa na mnie , bo on jest za granicą
I to jest dopiero argument - kosztorys.

Córki dobrze się uczą i nie mam problemów wychowawczych , ale to zasługa tego że poświęcam im dużo czasu i dbam o nie .Wiem , że on ma wydatki bo ma syna , napisał że utrzymanie syna to 100 euro miesięcznie , a jego partnerka napisała oswiadczenie że skończyła jej się umowa na koniec sierpnia 2012 i jest na jego utrzymaniu a to koszt 800 euro.
Jakich argumentów mogłabym jeszcze użyć ?
Wzrost kosztów utrzymania dzieci w połączeniu z faktem, ze tylko Pani sprawuje opiekę wydają się być wystarczajacymi argumentami.

Serdecznie dziękuję za odpowiedzi .
Mam jeszcze pytanie : Jak sąd może rozpatrzyć koszty sądowe ?
Ja napisałam , aby zwolnić mnie z kosztów , natomiast on odpisał żeby mnie nimi obciązyć .
Czy jesśli dojdziemy do porozumienia na sprawie i ustalimy kwotę alimentów to sąd obciąży kosztami skarb państwa ?

Serdecznie dziękuję za odpowiedzi .
Mam jeszcze pytanie : Jak sąd może rozpatrzyć koszty sądowe ?
Koszty sądowe czy koszty postepowania (wraz z zastepstwem procesowym)?

Ja napisałam , aby zwolnić mnie z kosztów , natomiast on odpisał żeby mnie nimi obciązyć .
Co do zasady opcje sa 3: albo sąd obciąży jedną ze stron (zwykle przegraną), albo zniesie koszty pomiędzy stronami, albo zwolni strony z ponoszenia kosztów.

Czy jesśli dojdziemy do porozumienia na sprawie i ustalimy kwotę alimentów to sąd obciąży kosztami skarb państwa ?
Nie.

reklama
Do góry