cristal ja jeszcze nie myślałam nad menu
na razie tylko wybrałam motyw przewodni urodzinek
- motylek. Mati miał na roczku głównie biedronki
wiem, że jestem popaprana ale cóż...
u nas na imprezach zawsze , ale to zawsze są takie zapiekaneczki. Bułka (lekko wydrążona) na to trochę masełka, na to podduszone pieczarki, na to ser i do piekarnika. Od lat bułki maja najwieksze
wzięcie. Wtedy już nie potrzeba pieczywa (zawsze zostaje).
fajne są też pomidorki(przepis mojej kumpeli) kroisz pomidorka i smarujesz każdy plasterek taką masą - starty na drobnych oczkach ser, sporo czosnku przez praskę i wszystko z majonezem plus przyprawy). To jest fajne na taką mini przekąskę
standardowo sałatka caprese
krokiety z grzybami i z serem
sałatka z kurczaka (od lat dyżurna na stole) - pierś gotujemy z wegetą. Następnie, po ostudzeniu, kroimy ją w kosteczki. Dodajemy kukurydzę, drobno pokrojonego ananasa. Por kroimy na bardzo malutkie kawałeczki (tylko tą białą część). Doprawiamy wszystko curry, pieprzem i solą. Dodajemy majonez
sałatka z zupek chińskich (szybka i pyszna) zupki, papryka konserwowa, kukurycza, piers kurczaka lub bez piersi i majonez
lasania
leczo
sałatka gyros (drobno posiekana pekinka, kurczak smazony w gyrosie, kukurydza, por (ja podsmażam) kukurydza, ogórek kons, keczup i majonez)
piers na porach (ostatnio robię na każdą imprezę bo jest szybka i pyszną potrawą) w naczyniu żaroodpornym sypiemy pokrojonego w talarki pora (duuuuuuuuuuużo) na to piers kurczaka (pokrojona na ok 4 kawałki) posypujemy przyprawami, na to ser żółtym, na to znowu sporo pora i możemy na to ser oraz cieniutko majonez. Zapiekamy PYCHA z dipem czosnkowym lub bez
piersi z mozarellą zapiekane. Pierś pokrojona na grube kawałki (np jedna na 4) podsmażamy przez chwilę w przyprawach. W naczyniu układamy pierś na nią pomidor na to mozarella i do piekarnika.
rolada z piersi indyczej. Piers kroisz tak by płat był jak najwiekszy. Marynujesz na noc. Lekko rozpijasz i do srodka rolady wkładasz takie nadziewane fetą papryczki zielone lub czerwone oraz żółty zer. Zawijasz i pieczesz. Pycha na zimno i na ciepło.
rybki takie na zimno:
Wielkie Żarcie - Przepis - Ryby Krysi na zimno
lub takie:
Wielkie Żarcie - Przepis - ryba po japońsku wg violli
jak chcesz się pobawić to takie pyszne pierogi pieczone nadziewane pieczarkami lub fetą. Sa pyszne i maślane ale troche roboty z nimi. Jak chcesz to podam dokładny przepis
sałatka diabelska - kurczak wędzony, kapusta pekińska, fasola czerwona, czosnek, tabasco majonez)
ja często też robię zupy np serową, czy chiński rosół, ale skoro robisz strogonowa to już pewnie nie
risotto z kurczakiem, papryką i groszkiem
ryba po grecku
maleńkie kotleciki mielone
parówki zawijane z boczkiem i z serem - zapiekane
ostatnio robiłam taką orientalną potrawę wg własnej wizji (kurczak w marynacie orientalnej) warzywa chińskie trochę mleka kokosowego...
sałatka gracka, ale bez fety tylko z kurczakiem smażonym posypana sezamem i z sosem curry
schab po cygańsku (podobnie jak na porach tylko dodajemy pokrojoną marchwewkę i zamiast kury schab)
naleśniki z mięskiem mielonym i warzywkami
ostatnio też były faszerowane ziemniaczki
i jeszcze cała masa sałatek, ale to może innym razem bo Oli mnie atakuje już