Drożdżówka - troszkę czasochłonna, jak to drożdżówka. Ale zawsze wychodzi
Ja robię najczęściej z jabłkami, a ostatnio w ogóle bez owoców, bo o nich zapomniałam
Ciasto drożdżowe z gruszką i kruszonką
40 g świeżych drożdży
250 ml letniego mleka
120 g cukru
1 cukier waniliowy
100 g masła, roztopionego
1 jajko
szczypta soli
500 g mąki pszennej
2 gruszki średniej wielkości, obrane i pokrojone w plasterki
Kruszonka:
100 g mąki
50 g cukru
50 g zimnego masła
szczypta soli (na czubek noża)
Składniki rozetrzeć w miseczce drewnianą łyżką. Potem posypać ciasto. Można zrobić z mniejszej porcji, bo tej kruszonki wychodzi bardzo dużo.
Ciasto:
Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i 100 ml ciepłego mleka. Odstawić na 15 minut. Uwaga, że nie uciekło z kubka
Resztę mleka wymieszać z masłem.
Resztę cukru, mąkę, sól, cukier waniliowy wymieszać w misce. Wlać powoli mleko z masłem i drożdże, dodać jajko. Mikserem lub łyżką wyrobić ciasto. Ja wyrabiam ręką. Jak jest zbyt klejące - dodaję mąki. Trochę kleić się będzie, ale powinno odchodzić od ręki.
Przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrastania na 1-2 h. Ciasto powinno podwoić objętość.
(Trzeba pamiętać, żeby ciasto nie stało w przeciągu)
Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy (tortownicy o średnicy 26 cm lub kwadratowej blaszki o średnicy 26 cm). Ostatnio włożyłam do za małej formy i wyrosło mi na boki - w kształt grzyba atomowego
Ale i tak było dobre
Wierzch delikatnie posmarować oliwą/olejem/topionym masłem. Przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. godzinę - ciasto powinno wypełnić formę.
Na wierzchu ułożyć gruszki, posypać kruszonką.
Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Wstawić ciasto. Piec ok. 30-40 minut - należy drewnianym patyczkiem sprawdzić, czy ciasto nie jest surowe w środku.
Ostudzić w formie.