reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wątek kulinarny grudniówek :)

Antylopka możesz sama ugotować budyń z mleka i mąki ziemniaczanej i pszennej. Ja do ciasta na litr mleka daję po 3 czubate łyżki każdej mąki i cukier waniliowy albo kakao. Do tego kostka masła i kremik jak ta lala :)
no i oczywiście cukier... 3/4 szklanki

Ostatnia edycja:
reklama
Antylopka - ja do tortów robię budyń z mąki pszennej i ziemniaczanej, więc może jak masz problem z dostaniem normalnego budyniu, to spróbuj. Proporcje są takie: 2 szklanki mleka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 6 łyżek cukru. Taki budyń, jak ostygnie miksuję z masłem już bez dodawania cukru pudru, bo byłoby zbyt słodkie.

jak dobrze z jednej strony ze nie jade do rodziców na swięta bo bym dopiero miała pokus... a tak z ciast to podjem biszkopta z budyniem i będę miała uczte ze hooho:D

Drożdżówka - troszkę czasochłonna, jak to drożdżówka. Ale zawsze wychodzi :) Ja robię najczęściej z jabłkami, a ostatnio w ogóle bez owoców, bo o nich zapomniałam ;)

Ciasto drożdżowe z gruszką i kruszonką

40 g świeżych drożdży
250 ml letniego mleka
120 g cukru
1 cukier waniliowy
100 g masła, roztopionego
1 jajko
szczypta soli
500 g mąki pszennej

2 gruszki średniej wielkości, obrane i pokrojone w plasterki

Kruszonka:

100 g mąki
50 g cukru
50 g zimnego masła
szczypta soli (na czubek noża)
Składniki rozetrzeć w miseczce drewnianą łyżką. Potem posypać ciasto. Można zrobić z mniejszej porcji, bo tej kruszonki wychodzi bardzo dużo.

Ciasto:
Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i 100 ml ciepłego mleka. Odstawić na 15 minut. Uwaga, że nie uciekło z kubka ;)
Resztę mleka wymieszać z masłem.
Resztę cukru, mąkę, sól, cukier waniliowy wymieszać w misce. Wlać powoli mleko z masłem i drożdże, dodać jajko. Mikserem lub łyżką wyrobić ciasto. Ja wyrabiam ręką. Jak jest zbyt klejące - dodaję mąki. Trochę kleić się będzie, ale powinno odchodzić od ręki.
Przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrastania na 1-2 h. Ciasto powinno podwoić objętość.
(Trzeba pamiętać, żeby ciasto nie stało w przeciągu)
Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy (tortownicy o średnicy 26 cm lub kwadratowej blaszki o średnicy 26 cm). Ostatnio włożyłam do za małej formy i wyrosło mi na boki - w kształt grzyba atomowego ;) Ale i tak było dobre :)
Wierzch delikatnie posmarować oliwą/olejem/topionym masłem. Przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. godzinę - ciasto powinno wypełnić formę.
Na wierzchu ułożyć gruszki, posypać kruszonką.

Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Wstawić ciasto. Piec ok. 30-40 minut - należy drewnianym patyczkiem sprawdzić, czy ciasto nie jest surowe w środku.
Ostudzić w formie.

prościej mi z Polski sciągnąc budyń, niż mąkę Tutaj jest mąka chlebowa - tysiąc do wyboru, ale żeby były jak u nas - ziemniaczana, pszenna itp to za dużo...

reklama
ewa chcialas cos dla karmiacych matek na glownym (w szoku jestem ze jestem az tak na bierzaco :-D ) :)

Takie cos znalazlam:

Durszlak - przepisy kulinarne. Agregator blogów kulinarnych. - Akcje - Dieta dla kobiet karmiących piersią

po prawej masz linki do przepisow na blogach kulinarnych - moze cos ci przypasuje :)

Ale fajnie :) Dzięki :) Już sobie do zakładek dodałam i pewnie w weekend coś wypróbuję :)

A od siebie dodam jeszcze szybki przepis na fajny obiad:

Bierzemy 4 udka z kurczaka (albo filety - co kto woli), wkładamy do głębokiej patelni albo innego głębokiego naczynia, wlewamy 1 litr rosołu/wywaru, do tego wsypujemy 3 torebki ryżu (bez torebek ;)) i ścieramy na tarce 2 duże marchewki i 1 pietruszkę (można też np. seler). Całość przykrywamy i stawiamy na gaz. Kurczak powinien się ugotować, ryż ładnie wchłonie rosół, całość przesiąknie warzywami. Nie trzeba żadnych dodatkowych przypraw, no i w zasadzie samo się robi.
Ja jeszcze dorabiam tylko jakąś surówkę zazwyczaj - z marchewki z jabłkiem albo z buraków :)

Ostatnia edycja:
Do góry