reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wątek główny

A w ogole to bylam u ginka na zastrzku, zrobil mi szybkie usg coby sprawdzic co z krwiakiem i okazalo sie, ze jest juz ladnie, czysto. Usg trwalo moze 15 sekund. Moj ginek twierdzi, ze usg jest szkodliwe we wczesnej ciazy i bardzo sceptycznie do niego pochodzi. Powiedzial, ze udowodnione jest naukowo, iz moze prowadzic do wad genetycznych. I nastraszyl mnie tym troche, bo ja juz mialam 4x robione usg. Fakt, ze takie po 10-15 sekund, ale mialam. I nie ukrywam, ze troche mnie tym zmartwil. Mam nadzieje, ze dzieciatko bedzie zdrowe. Kurcze, przeciez niektore kobiety leza w szpitalu i maja ciaze zagrozona i dosc czesto jest sprawdzane czy wszystko jest ok. Ech, sama nie wiem co myslec. Jakie macie zdanie ? ;-)

Beatka ja czytałam że USG może być groźne ale TYLKO przezpochwowe i TYLKO wtedy gdy trwa bardzo długo bo wtedy utradzwięki moga wpływac na podwyższenie temperatury tkanek w tym maluszka... więc jeżeli twoje nie trwały więcej niż 30 minut to w ogole się nie martw...

Wiecie co....siedze sobie i mysle, ze lekarz mi dzisiaj wyliczyl zle termin porodu. Wlasnie dzis zalozyl karte ciazy i kurde zupelnie mi nie gra.

Powiedzcie mi prosze jak to wg Was wychodzi:

Cykle mam 28 - dniowe.
OM 17.05.2009r.
Wg OM wpisal termin na 24 lutego i tu jest ok. Dzis jest 9t3d.
Zas USG pokazalo nam 9t4d i powiedzial, ze z niego wynika, ze termin mamy na 29 lutego :eek: . I tak mi wpisal w karcie ciazy i powiedzial, ze tego bedziemy sie trzymac.
Kurcze, ale nie dosc, ze luty ma tylko 28 dni to jeszcze powinien wpisac, ze termin jest 23 lutego wg USG, prawda ?

Nie wiem czy on taki dzis zakrecony czy ja dzisiaj cos zle rozumuje ...

Haha to to w ogóle jest dla mnie czarna magia... ja w 8 tygodniu na USG wyszło mi tak jak ze wszystkich kalulatorów 21 luty, a dzidzia dzień starsza... W piątek (koniec 9) był wiek zgodny z suwaczkiem ale data już na 25 lutego.... więc... nie wiem. Cykle miałam jak w zegareczku i trzymam się pierwszej daty póki co - pewnie zmieni się ona jeszcze ze 3 razy :)

reklama
Czesc dziewczyny, ja własnie jestem po wizycie, musiałam isc nadplanowo bo miałam zle zwolnienie wystawione, zrobił mi jeszcze usg i wszystko w porządku, kosc nosowa i przeziernosc karkowa ok, takze jestem juz spokojniejsza, dzisiaj juz robił mi przez brzuch usg, dzidzia od czubka głowy do kosci ogonowej ma 6 cm co daje 12 tydz. czyli wszystko z planem :) az sie człowiekowi humor poprawia, a dzidzia ruszała głowką, machała łapciami i nóżkami, nie mógł fotki cyknąć bo mówi ze jest taki ruchliwy ze szybszy od niego :p ale wkoncu sie udało i pozniej wkleje, pozdrawiam

Monika - SUPER!!! Ech... normalnie jak się to czyta to... nie moge się doczekać aż moja dzidzia będzie miała 6 cm:-):-)
Ale z drugiej strony 2 tygodnie temu marzyłam o tym żeby miało 2 cm:-) Haha... a czas leeeci....

A w ogole to bylam u ginka na zastrzku, zrobil mi szybkie usg coby sprawdzic co z krwiakiem i okazalo sie, ze jest juz ladnie, czysto. Usg trwalo moze 15 sekund. Moj ginek twierdzi, ze usg jest szkodliwe we wczesnej ciazy i bardzo sceptycznie do niego pochodzi. Powiedzial, ze udowodnione jest naukowo, iz moze prowadzic do wad genetycznych. I nastraszyl mnie tym troche, bo ja juz mialam 4x robione usg. Fakt, ze takie po 10-15 sekund, ale mialam. I nie ukrywam, ze troche mnie tym zmartwil. Mam nadzieje, ze dzieciatko bedzie zdrowe. Kurcze, przeciez niektore kobiety leza w szpitalu i maja ciaze zagrozona i dosc czesto jest sprawdzane czy wszystko jest ok. Ech, sama nie wiem co myslec. Jakie macie zdanie ? ;-)

Ja tez mialam 4 razy... Ale jakos w to nie wierze! Nawet ostatanim razem, w 12tym tyg tez mialam dopochwowo ale ja wierze,ze moj L wie co robic...

Kochana mój lekarz mówi, że krótkie USG nie wpływa źle na dziecko, a nawet tego nie udowodniono naukowo...

Wiecie co....siedze sobie i mysle, ze lekarz mi dzisiaj wyliczyl zle termin porodu. Wlasnie dzis zalozyl karte ciazy i kurde zupelnie mi nie gra.
Powiedzcie mi prosze jak to wg Was wychodzi:
Cykle mam 28 - dniowe.
OM 17.05.2009r.
Wg OM wpisal termin na 24 lutego i tu jest ok. Dzis jest 9t3d.
Zas USG pokazalo nam 9t4d i powiedzial, ze z niego wynika, ze termin mamy na 29 lutego :eek: . I tak mi wpisal w karcie ciazy i powiedzial, ze tego bedziemy sie trzymac.
Kurcze, ale nie dosc, ze luty ma tylko 28 dni to jeszcze powinien wpisac, ze termin jest 23 lutego wg USG, prawda ?
Nie wiem czy on taki dzis zakrecony czy ja dzisiaj cos zle rozumuje ...

Hehe masakra rzeczywiście luty nawet nie ma 29 dni:-p ja mam w karcie ciąży wpisaną taką datę porodu jaka mi wychodzi z OM:tak:

Czesc dziewczyny, ja własnie jestem po wizycie, musiałam isc nadplanowo bo miałam zle zwolnienie wystawione, zrobił mi jeszcze usg i wszystko w porządku, kosc nosowa i przeziernosc karkowa ok, takze jestem juz spokojniejsza, dzisiaj juz robił mi przez brzuch usg, dzidzia od czubka głowy do kosci ogonowej ma 6 cm co daje 12 tydz. czyli wszystko z planem :) az sie człowiekowi humor poprawia, a dzidzia ruszała głowką, machała łapciami i nóżkami, nie mógł fotki cyknąć bo mówi ze jest taki ruchliwy ze szybszy od niego :p ale wkoncu sie udało i pozniej wkleje, pozdrawiam

Moni_ka nawet nie wiesz jak takie wieści się cudownie czyta, aż chce się żyć i walczyć o swoje maleństwo:-)

Ja tez mialam 4 razy... Ale jakos w to nie wierze! Nawet ostatanim razem, w 12tym tyg tez mialam dopochwowo ale ja wierze,ze moj L wie co robic...

Uff, Losek pokrzepiajace to jest, ze nie jestem sama. Kurcze, moj L opiera sie na amerykanskich badaniach naukowych i powiedzial mi, ze jest udowodnione. A ja jak szukam w necie na polskich stronkach to nic nie jest napisane, ze jest to szkodliwe. I jeszcze mi powiedzial, ze dlatego w USA pierwsze usg jest robione po 12 tyg ciazy.

Ale ja wrzucam na luz i nie bede sie tym przejmowac. Nasze dzieciatka musza byc zdrowe. :tak:

Cieszymy sie razem z Toba ! :tak::tak::tak:

Jak niesamowicie się czyta Wasze posty! Jak się cieszę, że Wy jesteście szczęśliwe!!
Ja jutro wieczorkiem ide do lekarza, oczywiście zdam całą relację :-)
3majcie sie cieplutko i chwalcie sie zdjątkami z USG!!

Beatka ja czytałam że USG może być groźne ale TYLKO przezpochwowe i TYLKO wtedy gdy trwa bardzo długo bo wtedy utradzwięki moga wpływac na podwyższenie temperatury tkanek w tym maluszka... więc jeżeli twoje nie trwały więcej niż 30 minut to w ogole się nie martw...

Kochana mój lekarz mówi, że krótkie USG nie wpływa źle na dziecko, a nawet tego nie udowodniono naukowo...

Dziewczyny wrzucam na luzik ... Dzięki za opinie ! :-)

reklama
Faktycznie, pokręcone to jest... A teraz druga kwestia liczenia, jak to jest:
jestem przykładowo w 8 tygodniu i 3 dniu (patrząc na suwaczek), czyli to jest 9 tydzień czy jeszcze 8 ?
Bo też się w tym gubię.... Czyli z mojego suwaczka wynika, że jestem w 10 tygodniu czy już w 11 ? hehe
Najeli- zawsze liczy sie skonczone tygodnie ciazy.
Wiec w przykladzie ktory podalas lekarz by powiedzial ze jestes w 8 tygodniu ciazy. ja urodzilam w 39tygodniu ciazy i 6 dni czyli dzien przed terminem ale w karcie mi napisano ze dziecko przyszlo na swiat w 39 tygodniu ciazy wiec tak jak napisalam ZAWSZE LICZY SIE SKONCZONE TYGODNIE

Cześć Dziewczyny. Własnie wróciłam do domu i nadrabiam dzisiejsze zaległości z czytania :)
Z tym liczeniem to mozna oszaleć. Dlatego nawet się nei zastaniwam :)
Co do tygodni ciazy i trymestrow to w roznych ksiazkach i gazetach roznie podaja

Czyli....patrząc na mój suwaczek jestem w 11 tygodniu? Hm...bo jutro będzie 10t i 1 d.
Jestes w 10 tygodniu:tak:

AMoj ginek twierdzi, ze usg jest szkodliwe we wczesnej ciazy i bardzo sceptycznie do niego pochodzi. Powiedzial, ze udowodnione jest naukowo, iz moze prowadzic do wad genetycznych. I nastraszyl mnie tym troche, bo ja juz mialam 4x robione usg. Fakt, ze takie po 10-15 sekund, ale mialam. I nie ukrywam, ze troche mnie tym zmartwil. Mam nadzieje, ze dzieciatko bedzie zdrowe. Kurcze, przeciez niektore kobiety leza w szpitalu i maja ciaze zagrozona i dosc czesto jest sprawdzane czy wszystko jest ok. Ech, sama nie wiem co myslec. Jakie macie zdanie ? ;-)
Ja przez to ze plamie mialam juz 5 usg a 6 bedzie we wtorek....tez nigdy nie slyszalam ze zbyt czeste usg moze prowadzic do wag genetycznych. wiadomo ze im mniej tym lepiej ale jesli sa wskazania to jak inaczej sprawdzic czy z dzieckiem Ok

Monika- ja to usg mam we wtorek i tez sie troche denerwuje...mam nadzieje ze bedzie ok a Tobie gratuluje zdrowej dziecinki

Ja jutro wieczorkiem ide do lekarza, oczywiście zdam całą relację :-)
3majcie sie cieplutko i chwalcie sie zdjątkami z USG!!
Kciuki bardzo mocno zacisniete:tak:

Do góry