reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wasze doświadczenia z hipotrofią.

Dlatego napisałam, że tego nie kieruje do Ciebie. Rudzielec do tego nawiązała i dlatego się odniosłam. :)

Uważam, że mimo wszystko takie dziecko warto monitorować. :) Bo jak ciągle jest poniżej 3 centyla wzrostem, a ma już 2, 3, 4 lata itd, to można takiemu dziecku pomoc. Czemu ma być całe życie malutkie? Żaden facet nie chce mieć 150 cm czy kobieta 140. :) A takie dziecko kwalifikuje się do opieki endokrynologa i podania hormonu wzrostu. I ma szansę nadganiać rówieśników i być wyższe w przyszłości. :) Także myślę, że warto to kontrolować, a nie tylko tłumaczyć sobie, że każdy jest inny... Takie moje zdanie.
No i czasem to może być mimo wszystko jakiś głębszy problem i też warto powykluczac. :)
wybacz, dziś jestem tak zmęczona, że nie doczytałam do końca 😜
A jeśli chodzi tylko a wagę, bo mój ziomek wzrost ma w normie, to też powinnam odwiedzić z nim endokrynologa? Ogólnie wszystkich lekarzy mamy już odwiedzonych, łącznie z genetykiem, ale do endo nikt go nie skierował;)

reklama
wybacz, dziś jestem tak zmęczona, że nie doczytałam do końca 😜
A jeśli chodzi tylko a wagę, bo mój ziomek wzrost ma w normie, to też powinnam odwiedzić z nim endokrynologa? Ogólnie wszystkich lekarzy mamy już odwiedzonych, łącznie z genetykiem, ale do endo nikt go nie skierował;)
Poproś o skierowanie od rodzinnego, nie zaszkodzi iść, a odhaczysz. :) A może jakaś nadczynność tarczycy albo coś... 🤷
U gastrologa pewnie byliście?

Ostatnia edycja:
Cześć. Czy któraś z Was miała bądź ma styczność z hipotrofia? Jak się to zaczęło?
Osobiście waga mojego dziecka wychodzi w bardzo niskim centylu- około 10. Brzuszek jest zawsze mniejszy nawet o 2 tygodnie...
Waga z 25 tyg (24+6) - 640 g
Waga z 27 tyg ( 27+0)- 860 g
Lekarze nic nie mówią, ponieważ patrzą na datę porodu z OM (14.02), jednak na usg w 1 trymestrze była skorygowana na (7.02). Ostatnio zapomniałam przypomnieć, że przecież data jest skorygowana i dziecko jest "podobno" starsze, stąd waga lekarza nie zaniepokoiła bo z OM wychodził 26, a nie 27 tc...
Syn z hipotrofią I stopnia. Wcześniak z 35 tygodnia. Waga urodzeniowa 1690g. 8 Apgar. Co tam jeszcze? Ma skończone dwa lata. Rozwój prawidłowy.

Poproś o skierowanie od rodzinnego, nie zaszkodzi iść, a odhaczysz. :) A może jakaś nadczynność tarczycy albo coś... 🤷
U gastrologa pewnie byliście?
tak, gastrolog zaliczony, wszystko dobrze, łącznie z wykluczona celiakia :)
Dziękuję, w takim razie jeszcze sprawdzę endo dla spokoju ;)

Do góry