najlepiej własnie wyhodowac rzeżuchę albo szczypiorek lub pietruszkę w domu, bo nawet jak przyjdzie wiosna to nowalijki nie sa zdrowe dla dzieci, bo zawieraja duzo zw. chem, dopiero te letnie warzywa, które dojrzewają naturalnie sa w miarę bezpieczne. choc teraz to cholera wie. ale nowalijek nie polecam.
to znalazłam w necie:
Od kiedy można dziecku podawać surówki?
To zależy, ile malec ma ząbków i czy potrafi gryźć. Zazwyczaj półtoraroczne dzieci mogą już jeść startą na drobnej tarce i wymieszaną z jabłkiem marchewkę lub startego na grubej tarce kwaszonego ogórka.
Czy kilkulatek może jeść kapustę na surowo?
W lipcu, gdy jest młoda – tak. Surówka z cienko pokrojonej kapusty (wierzchnie liście odrzucamy) i marchewki to znakomity dodatek do ryb i mięs. Doskonała, choć mało popularna jest też surówka z kalafiora. Warzywa kapustne: kalafiory, brukselka, brokuły są bogatym źródłem witaminy C. Nie ustępują pod tym względem cytrusom!
Czy maluchy powinny dostawać sałatę?
Tak. Dwulatkowi możesz ją podać pokrojoną lub porwaną na drobne kawałki, najlepiej z sosem winegret (mieszamy ją tuż przed podaniem,
aby zachowała kruchość – miękką łatwiej się zakrztusić). Czy wiesz, że sałaty o ciemnych liściach mają sześć razy więcej prowitaminy A i trzy razy więcej witaminy C niż sałata lodowa?
Jak gotować warzywa?
Najlepiej na parze. Nie wolno ich rozgotowywać – wyglądają wtedy nieapetycznie, są mniej smaczne i tracą cenne składniki.