reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wahania - czy próbować zachodzić w ciążę po poronieniu

Mi na tej podstawie lekarz gin wprowadził właśnie heparynę i acard. Mam nawet zapisane to w karcie ciąży. Z tym, ze ja do tego miałam jeszcze niskie białko S.
I wez bądź tu teraz mądrym :)

Mi dał bo mam PAI homo mówił, że przy hetero by nie dał. Ogólnie to leb już pęka 🙈🙉

reklama
Heparyne tylko przy pai1 heterozygota dostałaś? To nieźle. Mi nawet gin nie kazała tego badania robić tylko w pakiecie było taniej [emoji14]
Mi na tej podstawie lekarz gin wprowadził właśnie heparynę i acard. Mam nawet zapisane to w karcie ciąży. Z tym, ze ja do tego miałam jeszcze niskie białko S.
I wez bądź tu teraz mądrym :)

Coś chyba podobnego widziałam o metylach, że mthfr nie jest wskazaniem do brania ich, że normalnie zwykły kwas. Taki sam pogląd mieli lekarze, u których byłam. Jedynie do PAI boam homo acard a potem heparyna.
Wszystko to dziwne i skomplikowane.
Co lekarz to opinia...
Ważne, żeby dla nas wszystkich znaleźli odpowiednie rozwiązanie :)

Coś chyba podobnego widziałam o metylach, że mthfr nie jest wskazaniem do brania ich, że normalnie zwykły kwas. Taki sam pogląd mieli lekarze, u których byłam. Jedynie do PAI boam homo acard a potem heparyna.
No ja np. przed rozpoczęciem starań przyjmowałem długo, bo chyba pół roku Pregna Start, tam jest dawka 400 kwasu zwykłego i 400 tego aktywnego, zmetylowanego. Z ciekawości i tak porobie badania typu poziom kwasu, białka S i C. Teraz po poronieniu znowu przeszłam z Pregna Plus na Pregna Start, mam nadzieję że ten aktywny kwas się jakoś wchlania...

Heparyne tylko przy pai1 heterozygota dostałaś? To nieźle. Mi nawet gin nie kazała tego badania robić tylko w pakiecie było taniej [emoji14]
Ja mam PAI1 w heterozygotycznym, MYHFR w heterozygotycznym i te niskie białko S. Thats all, nic więcej, nic mniej. No poza niedoczynnością tarczycy, ale to endo i euthyrox.
U mnie zastanawiał się nad encortonem, sterydem, ale finalnie nie włączył mi go leczenia

No ja np. przed rozpoczęciem starań przyjmowałem długo, bo chyba pół roku Pregna Start, tam jest dawka 400 kwasu zwykłego i 400 tego aktywnego, zmetylowanego. Z ciekawości i tak porobie badania typu poziom kwasu, białka S i C. Teraz po poronieniu znowu przeszłam z Pregna Plus na Pregna Start, mam nadzieję że ten aktywny kwas się jakoś wchlania...

Co do tego to najlepiej jeszcze Zbadaj homocysteine bo ja mam kwas w normie, ale homocysteine wysoko. Brałam prenatal uno on ma dwie formy, ale ja musze mieć aktywne dlatego odstawiłam, ale to zależy od poziomu kwasu i homocysteiny.

Tez mam pai 1 w układzie homozygotycznym, naczytałam się ze utrudnia ono zachodzenie w ciąże gdyż zagnieżdżanie zarodka jest trudniejsze mój lekarz nie miał zdania na ten temat. A Ty dopytywałas kogoś o ta mutacje ?

Wiesz co, ja cały czas brałam witaminy dla kobiet w ciąży, nawet jak nie byłam w ciąży. Z początku brałam Pregne Plus, a po wynikach po drugim poronieniu brałam Prenatal UNO, bo w nim jest zwiekszona dwa razy Dawka kwasu foliowego i folianow

Co do tego to najlepiej jeszcze Zbadaj homocysteine bo ja mam kwas w normie, ale homocysteine wysoko. Brałam prenatal uno on ma dwie formy, ale ja musze mieć aktywne dlatego odstawiłam, ale to zależy od poziomu kwasu i homocysteiny.
O, zapomniałam o homocysteinie. Czytałam tu na forum że najlepiej żeby była na poziomie 6-8. Mam cały spis badań o których pisałyście, pokaże to dzisiaj ginowi. Jestem ciekawa czy popatrzy na mnie jak na wariatkę czy jednak dostrzeże sens robienia badań już po pierwszym poronieniu.

reklama
Tez mam pai 1 w układzie homozygotycznym, naczytałam się ze utrudnia ono zachodzenie w ciąże gdyż zagnieżdżanie zarodka jest trudniejsze mój lekarz nie miał zdania na ten temat. A Ty dopytywałas kogoś o ta mutacje ?

Ja z zajsciem nie miałam problemu nie wiem czy to przypadek. Mój lekarz z tego tytułu przepisał mi tylko Acard narazie on między innymi ma pomóc się zagnieździć a potem heparyna.

Do góry