Ta dieta z powodu mutacji?? Przeraża mnie to, też muszę zrobić te badania.
Hej, ja mam hetero MTHFR i V Leiden też hetero. Jestem aktualnie na restrykcyjnej diecie, biorę suplementy (wszystko w oparciu o lekarkę i poleconą przez nią dietetyczkę). Resztę wyników mam w miarę ok. Niedługo dostanę heparynę (zastrzyki) na trombofilię (z tego co wiem to mając chociaż jedną mutację w krzepliwości w ramach trombofilii to już się ma trombofilię). Podczas mojej pierwszej ciąży nie wiedziałam o chorobie i urodziłam zdrowego chłopaczka. W marcu ciążę straciłam w 11 tyg. I wychodzimy na prostą, żeby móc się starać.
Co do kwasu foliowego - radzę od razu odstawić zwykły. Moim celem jest właśnie teraz zbicie kwasu foliowego z krwi - podczas starań (9 miesięcy) brałam folik i tak się przesyciłam tym kwasem, że przy mojej mutacji nie był absorbowany przez komórki, choć we krwi jest go dużo. Tylko folian jest ok i odpowiednia dieta. Najważniejsze to znaleźć kogoś kto już takie ciążę prowadził. To niełatwe, ale cóż... Ja chodzę do ginekolożki w Wawie, znam ją z polecenia właśnie z forum. Wiem, że dziewczyny z innych miast przyjeżdżają do niej.