reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

WAGA NASZYCH DZIECIĄTEK!!!

reklama
My dzisiaj byliśmy u nowej pani doktor (bardzo miła i kompetentna pani - nareszcie:) Najpierw kręciła nosem, jak usłyszała, że Marcinek je zwykłe mleko i co gorsza kaszkę mannę, ale kiedy zobaczyła, ile przytył w porównaniu do poprzednich ważeń, dała sobie spokój z marudzeniem:-D Marcinkowi udało się znowu wskoczyć na 25 centyl:-)
waga 8200, wzrost 69 cm, obwód głowy 44 cm, obwód klatki piersiowej 45 cm

Kurcze a Zosia znów poniżej 25 centyla:-( Stoi z wagą choć ostatnio jakby lepiej je. Juz sama nie wiem jak jej dogadzać kulinarnie (pisałam że mleka to ona nie wypije...) Wybrzydza okropnie... Co radzicie??

Kasiu trudno coś radzić my tez soimy z wagą w styczniu (17.01)ważył 7500 a teraz waży 7100 to trochę mało ale wszystko wina kataru
Lekarka powiedziała miż że najważniejszę są "kamienie milowe" czyli aby podwoił, potroił swoją wagę urodzeniową.. czyli do skończenie 1 roczku powinien potroić wagę zobaczymy czy się uda..

Dziewczyny, ja nie chcę tu do niczego przekonywać ani namawiać, ale u nas był problem z przybieraniem na wadze, dopóki Marcinek jadł same produkty przeznaczone typowo dla niemowląt, a więc kaszki, słoiczki itp. Lekarka zaproponowała nam wprowadzenie zwykłego mleka, kaszy manny, budyniu, pieczywa, chudej szynki - i naprawdę jest super! Marcinek je z apetytem, dobrze się czuje i wreszcie ładnie przybiera na wadze. Może i Wy musicie po prostu "wstrzelić się" w gusta Waszych maluchów:-D

U nas byłoby truno bo Oli ma alergię. Też mało przybiera a je tyle ile w książkach piszą.

KasiuBS spróbuj może mleko łyżeczką dawać. U nas podziałało. Po prostu Oli nie lubi butelki. A ile Zosia waży? My idziemy we wtorek to napiszę ja tam.

Martusia w poniedziałek (8 miesięcy i tydzień) 70 cm i 7820 g, czyli bez szaleństw, twardo się uczepiła 25 centyla i ani myśli pójść wyżej, ale co tam, najważniejsze że nie spada niżej :-) Ostatnio bardzo mało je, nic jej nie pasuje, najlepiej wchodzi mleko na śpiocha- ale z kaszką za żadne skarby nie wypije- ale to chyba przez ząbki.

Kasiu trudno coś radzić my tez soimy z wagą w styczniu (17.01)ważył 7500 a teraz waży 7100 to trochę mało ale wszystko wina kataru
Lekarka powiedziała miż że najważniejszę są "kamienie milowe" czyli aby podwoił, potroił swoją wagę urodzeniową.. czyli do skończenie 1 roczku powinien potroić wagę zobaczymy czy się uda..
Też o tym słyszałam ale to dla mnie trochę dziwna zasada bo niektóre dzieciaczki rodzą się malutkie a inne ciężkie. Czy to znaczy że dzieci takie jak Zosia (2900) powinny ważyć w wieku 1 roku 8 700 a dzidzie o urodzeniowej masie np 3500 - 10 500? straszna róznica....

reklama
U nas też niestety dorosle jedzenie na razie nie wchodzi w rachubę, ze względu na skłonność do alergii.

Basia
jedzonko podajemy łyzeczką tylko zagęszczone kaszką - pani dr tak zaleciła ze zględu na niewysoka wagę Zosieńki. A butelkę lubimy - do picia soczków, herbatek i wody. Mleczko - tylko na śpioszka... Zosia waży ok 7 400.
Napisz po wizycie ile waży Oleńka i jaką urodzeniową wage miała.
Życzymy apetytu!!!:-)

Do góry