reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

waga Naszych dzieci

Angelika - tak jak pisała M&m's - sporo majowych dzieciaczków ma wagę w okolicach 9 kg. Może jakieś 10-20 % przekroczyło wagę 10 kg. Moja córa to już w ogóle prezentuje końcowy górny przedział wagowy majówiątek - 14 kg (wzrostowo blisko 90 cm - ale ja jeszcze nie rwę sobie włosów z głowy, że ... w przyszłości będzie gruba - ani ja ani M nie mamy nadwagi, zdrowo się odżywiamy, więc... spokojnie do tego podchodzimy).
Także - Twój Synek jest jak najbardziej normalny - ma wręcz wzorcowe wymiary. No i moja droga - Ty już przejmujesz się jego dorosłym wzrostem??? - no wiesz...:baffled::eek::sorry: Na wyrośnięcie ma jeszcze kilka (kilkanaście) ładnych latek:tak:.

A na pocieszenie powiem Ci, że... teraz dzieci rodzą się wyższe niż kilkadziesiąt lat temu - więc są duże szanse, że Synek Was przerośnie. Poza tym - popatrz też na swoich Rodziców i Teściów - bo.. mały przejął sporą część ich genów. No i... fajnie by było żeby za szybko nie zapoznał się z papieroskami (to tak już wychodząc w bardzo daleką przyszłość):-D:-p

reklama
Dzięki dziewczyny, może trochę spanikowałam... ale i tak wg siatek centylowych jest poniżej normy.
A zbyt wielu wcześniejszych postów nie przejrzałam, z tego tematu spojrzałam tylko na kilka, ale przeglądałam też inne tematy i mamy pisały nawet o 10 lub 12 miesięcznych maluszkach większych od Szymcia, dlatego tak się przestraszyłam.
Rozmawiałam też dzisiaj o tym z mamą i mówiła to samo, co Ty aga_k_m, że dzieci mają takie skoki wzrostu, że raz stopują, a raz podrastają bardzo szybko.
Mam nadzieję, że to tylko taki okres przerwy i że za jakiś czas podrośnie trochę szybciej :-)
Jeśli chodzi o dziadków, to są raczej wysocy jak na swoje pokolenie, zwłaszcza dziadkowie, teść to nie wiem dokładnie, ale mój tata ma 175cm wzrostu. Tylko zmartwiłam się z dwóch powodów, jeśli chodzi o geny to tak jak pisałam, mąż nie jest zbyt wysoki oraz bracia mojego taty są niscy, a jeśli chodzi o mnie to ostatnio zaniedbałam trochę podawanie owoców na deserki, kiedyś Szymonek zjadał codziennie jedno jabłko, a ostatnio tylko co 2-3 dni, bo się rozleniwiłam, bo łatwiej otworzyć gotowy jogurcik czy serek. Teraz mam wyrzuty sumienia i postanowiłam, że codziennie będę dawała małemu jedno jabłuszko.
Pozdrawiam cieplutko i niech Wasze skarby rosną zdrowo :-D

angelinka126 Tak jak ci dziewczyny napisały sa skoki wzrostowe mój syn np osiagnął 82 cm mając 11 miesiecy i majac 15 miesiecy miał nadal tyle wzrostu miesiąc później go zmierzyłam i okazało sie ze w ciagu 4 tygodni urósł 3 cm ( nawet po ubraniach zauważyłam) A poza tym toche mi sie smiac zachciało napisałć ja jestem wysoka 171 cm a mój maż jest niski 173 cm... No wcale nie jest taki niski.:-p Ja wiem ze mężczyzną liczy sie inaczej wzrost i w ogóle, ale fajnie to sie czytało:-)

reklama
Do góry