reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Waga nasza i naszych maleństw:)

A właśnie, że można miec wszystko, bo ja mam nadal i nadwagę, i rozstępy wstrętne, hi hi hi
(To taki śmiech przez łzy)

reklama
roseann, nie ty jedna. ;) Ja mam identycznie. Do wagi sprzed ciazy daaaaleko, a do wymazonej jeszcze dalej....

Maly? ZNow kiepsko przybiera. 74,5 cm wzrostu, 9160g (z czwartku), ale 25 centyl i z wzrostu i z wagi, wiec proporcjonalny.

My tez nie potroimy. I sie juz tym nie przejmuje. Ten typ tak ma. ;)

roseann, niby teoretycznie do pol roczku dziecko ma podwoic a do roczku potroic mase urodzeniowa. Ale to sucha teoria, bo ile dzieci tyle typow. Moj duzy sie urodzil, ale niejadek z niego i slabo przybiera. Najwazniejsze, ze przybiera to raz, a dwa to trzeba wziac pod uwage stosunek masy do wzrostu. Jesli dziecko jest w masie na 50 centylu i na tym samym centylu zwrostowo to znaczy, ze maluch jest proporcjonlany i nie ma sie czym przejmowac. :) Poza tym od 3 centyla w gore to norma. Ponizej juz nalezy sie martwic i dzialac.

My pewnie na roczek też nie potroimy wagi urodzeniowej:) na pół roczku się udało Jaś ważył 6,6kg:) a jak się urodził to 3270g:) więc na roczek powinien ważyć niecałe 10kg:). Teraz jest ok 8kg. Tylko Jasiu ma super przemiane materi:) bo je sporo, ale z 3 razy w ciągu dnia się załatwia:)

A u nas jest na odwrót, Zuzek to chyba "poczworaczył" wagę urodzeniowa;) Teraz jest 11kg, a przy urodzeniu miała 2690;) A tak się na początku o nią martwiłam... Jak widać każdy dzieciaczek jest inny i nie ma co porównywać

roseann, nie ty jedna. ;) Ja mam identycznie. Do wagi sprzed ciazy daaaaleko, a do wymazonej jeszcze dalej....

Maly? ZNow kiepsko przybiera. 74,5 cm wzrostu, 9160g (z czwartku), ale 25 centyl i z wzrostu i z wagi, wiec proporcjonalny.

moja jeszcze mniejsza.A lekarka mówi,że OK,taka uroda.

ja: 58 kg smyk 9 kg... :( nie potroi wagi urodzeniowej przed roczkiem... wiec pewnie znowu bedzie jazda

Moja też nie potroi,nie ma szans.Powinna w takim razie ważyć ponad 11 kilo,a ma 8.700
.. Jak widać każdy dzieciaczek jest inny i nie ma co porównywać
Racja!

Marcinowi wczoraj waga wskazała równe 10 kg :-) też nie potroi wagi urodzeniowej ale ja się tym nie martwię, bo wygląda ładnie :-) dobrze je no i ma dobrą przemianę materii ;-)

reklama
Cześć Kobietki :-)
Mikołaj ma 11 miesięcy, wzrost 80cm i wagę 11,3kg. Jest długi i nabity, myślę, że to potrajanie wagi było normą wiele lat temu, jak dzieci ważyły średnio 3kg, teraz już nie powinno, bo w takim razie Mikołaj powinien ważyć prawie 14 kg :-) a w miesiąc na pewno do tego nie dojdzie, od 2 miesięcy waga u niego niezmienna.

Do góry