M
- Status
- Zamknięty i nie można odpowiadać.
reklama
Kamcia001
Zaangażowana w BB
P
Pisząc pierwszym miałam na myśli, że to pierwsze takie badanie w którym lekarz podejrzewa wadę, a jak napisałaś dostałaś skierowanie na ponowne, co może świadczyć o tym, że lekarz nie jest do końca pewien czy wada rzeczywiście występuje. Napisałaś, że sam lekarz powiedział, żeby się nie martwić bo poprzednie badania oraz waga i wymiary w normie, więc trzeba czekać do następnego badania w spokoju.
Poza tym dziecko nie może być karą. Nie rozumiem o jakim wstydzie piszesz… jestes z bardzo małej miejscowości czy ludzie, których masz wokół siebie są tak bardzo mało świadomi z czym wiąże się ZD
A przeczytałaś cały wątek czy mam ci głupio odpowiedzieć na twoje głupie pytanie?A wiesz że większość dzieci z zespołem Downa nigdy nie będzie funkcjonować samodzielnie ?
Madzik1000
Fanka BB :)
Dlaczego jesteś na nie jeśli chodzi o aminopunkcje?A to tak dla niedowiarkow, którzy uważają mnie za trolla.
Są jakieś wady u Was w rodzinie?
Powtórzyła bym badanie USG u innego lekarza
O ile ten lekarz wszystko dobrze widział (nie wierzę im) to wady wynikające z opisu nie muszą oznaczać tylko zd ale również inne wady genetyczne
kasiaa91
Co to za pytanie? pozostawmy chociaż forum bez osadów swiatopogladowych…Po trzecie czy ZD aż tak bardzo Cię przeraża, że nie mogłabyś być mamą dziecka z ZD?
l
aspekt
Jak dla mnie, to akurat pytanie o emocje było, a nie o swiatopoglad. I ostatecznie nie wynikało z niego, czy przerażenie jest uzasadnione czy nie. Być może, gdyby kobieta w powikłanej ciąży umiała uczciwie odpowiedzieć na takie pytanie, to byłoby jej łatwiej pozbyć się wątpliwości, jak ma postępować, układać sobie życie i gdzie szukać pomocy.Co to za pytanie? [emoji849] pozostawmy chociaż forum bez osadów swiatopogladowych…
M
Myszaaaa
Gość
Bo amnio da mi tylko pewność co do ZD i jest to badanie inwazyjne, nile dnie było wad w rodzinie. Akurat ta wada serca plus pępowina plus język- wszystko wskazuje na ZD,Dlaczego jesteś na nie jeśli chodzi o aminopunkcje?
Są jakieś wady u Was w rodzinie?
Powtórzyła bym badanie USG u innego lekarza
O ile ten lekarz wszystko dobrze widział (nie wierzę im) to wady wynikające z opisu nie muszą oznaczać tylko zd ale również inne wady genetyczne
B
BBP
Gość
Owszem, jest to badanie „inwazyjne” przy czym warto pamiętać, że jest bezpieczne. Ryzyko związane z tym badaniem to do 1%. W rzeczywistości chyba promil… Domyślam się, że zagadnieniami kardiologicznymi zaczęłaś się interesować pod wpływem tej stresującej sytuacji. ZD może się wiązać z wieloma wadami serca a nie tylko tą konkretną. Tylko (albo aż) połowa dzieci z ZD ma wady serca (różnorakie) czyli druga połowa nie ma wad tego narządu. W ogóle wady serca są bardzo częste u ludzi bez zespołów genetycznych. Język, pępowina, serce, kość nosowa, kości, obwód głowy, etc. to tylko markery, które u części płodów z ZD nawet nie występują. Można je natomiast zaobserwować również w ciążach zdrowych. Dlatego tak ważne jest wykonanie testów diagnostycznych. Jeśli ich nie wykonasz to możesz równie dobrze wykonać rzut monetą dla oceny zdrowia dziecka.Bo amnio da mi tylko pewność co do ZD i jest to badanie inwazyjne, nile dnie było wad w rodzinie. Akurat ta wada serca plus pępowina plus język- wszystko wskazuje na ZD,
reklama
M
Myszaaaa
Gość
Akurat ta wada serca która jest u mnie występuje u ponad 70% dzieci z ZD w połączeniu jeszcze z pępowina dwunaczyniowa daje to już poważne podejrzenia.Owszem, jest to badanie „inwazyjne” przy czym warto pamiętać, że jest bezpieczne. Ryzyko związane z tym badaniem to do 1%. W rzeczywistości chyba promil… Domyślam się, że zagadnieniami kardiologicznymi zaczęłaś się interesować pod wpływem tej stresującej sytuacji. ZD może się wiązać z wieloma wadami serca a nie tylko tą konkretną. Tylko (albo aż) połowa dzieci z ZD ma wady serca (różnorakie) czyli druga połowa nie ma wad tego narządu. W ogóle wady serca są bardzo częste u ludzi bez zespołów genetycznych. Język, pępowina, serce, kość nosowa, kości, obwód głowy, etc. to tylko markery, które u części płodów z ZD nawet nie występują. Można je natomiast zaobserwować również w ciążach zdrowych. Dlatego tak ważne jest wykonanie testów diagnostycznych. Jeśli ich nie wykonasz to możesz równie dobrze wykonać rzut monetą dla oceny zdrowia dziecka.
nie będziemy robić amniopunkcji,
- Status
- Zamknięty i nie można odpowiadać.
Podziel się: