reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

W październiku testów czas, w ciąży będzie każda z nas!

No tak, poszłabym prywatnie, ale jestem składkową pacjentką NFZ... więc nie wiem, jakie tam ślady wówczas pozostają... Moja mama mi jeszcze zasiała wątpliwość, że przecież jeśli miałabym pójść na jakieś polskie zwolnienie czy urlop, to już w ogóle nie ma wyjścia.
Tak, to prawda, Ciebie obejmie rejestr... Ja jestem ciekawa jak by było ze mną gdyby zrobiła jakieś usg w PL ... ale chyba w moim przypadku nie mają prawa 🤞 co za kraaaaaaaj

reklama
A to nie jest tak że zarejestrowaliby jeśli byś poszła na NFZ? Jedno usg zrobione prywatnie tylko po to żeby podejrzeć nie powinno być wpisywane bo na jakiej zasadzie jeśli nie mieszkasz w PL? Chociaz Ty masz polską umowę wiec moze i w nfz jesteś gdzieś przypisana i wtedy muszą zglosic... Ja też planowałam zrobić jedno jak będę w grudniu ale ja od lat nie place składek na NFZ ani nic mnie z PL nie trzyma w sumie poza peselem 🤷🏽‍♀️ wiec nie wyobrażam sobie byc tam w jakiś rejestr wpisana ... 🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️
Z drugiej strony mój prywatny gin tez mi pewne rzeczy robi na nfz (skierowania, recepty itp.) wiec można prowadzić ciąże prywatnie a i tak w to wpaść

Tak, to prawda, Ciebie obejmie rejestr... Ja jestem ciekawa jak by było ze mną gdyby zrobiła jakieś usg w PL ... ale chyba w moim przypadku nie mają prawa 🤞 co za kraaaaaaaj
Każdego, niezależnie czy robi badanie prywatnie, czy na NFZ. Nie można tez poprosić o niewpisanie, bo muszą wpisać.
Z jednej strony oczywiscie dane zostaną w jakiś sposób wykorzystane niewłaściwie (i to wiadomo, bo nie ma żadnego problemu dla hakerów, żeby takie coś dostać), a z drugiej oczywiscie znów doprowadzamy do sytuacji, gdzie lekarz zamiast skupiać się na pacjencie w ciągu 15-minutowej wizyty klika w komputer przez 10 minut. Paranoja :/
Szczegóły w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 czerwca 2020r.

Prywatni lekarze też muszą raportować do IKP. Wydaje mi się że i tak je masz @Bibi89 właśnie ze względu na pesel. Tylko tam jest pewnie informacja że nie masz ubezpieczenia. Natomiast każda ciężarna majaca polski pesel ma prawo do bezpłatnych świadczeń na NFZ

Każdego, niezależnie czy robi badanie prywatnie, czy na NFZ. Nie można tez poprosić o niewpisanie, bo muszą wpisać.
Z jednej strony oczywiscie dane zostaną w jakiś sposób wykorzystane niewłaściwie (i to wiadomo, bo nie ma żadnego problemu dla hakerów, żeby takie coś dostać), a z drugiej oczywiscie znów doprowadzamy do sytuacji, gdzie lekarz zamiast skupiać się na pacjencie w ciągu 15-minutowej wizyty klika w komputer przez 10 minut. Paranoja :/
Szczegóły w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 czerwca 2020r.
No ale ja nie mam żadnego związku z PL, nie place na NFZ od kilku lat, mogę w sumie nawet nie legitymować się polskim dowodem i wtedy chyba mogą mnie w dupke pocałować 🤞😁 mam taką nadzieję przynajmniej, a jak nie to daruje sobie jakiekolwiek usg w PL... trudno 🤷🏽‍♀️

No ale ja nie mam żadnego związku z PL, nie place na NFZ od kilku lat, mogę w sumie nawet nie legitymować się polskim dowodem i wtedy chyba mogą mnie w dupke pocałować 🤞😁 mam taką nadzieję przynajmniej, a jak nie to daruje sobie jakiekolwiek usg w PL... trudno 🤷🏽‍♀️

Nie wiem jak w różnych gabinetach to wygląda ale tam gdzie ja korzystam zawsze muszę założyć kartę i jest tam pytanie o pesel lub jak nie masz o numer dowodu. Nie wiem czy bez tego ktoś Cie gdzieś przyjmie na same imię i nazwisko

reklama
Prywatni lekarze też muszą raportować do IKP. Wydaje mi się że i tak je masz @Bibi89 właśnie ze względu na pesel. Tylko tam jest pewnie informacja że nie masz ubezpieczenia. Natomiast każda ciężarna majaca polski pesel ma prawo do bezpłatnych świadczeń na NFZ
To jest naprawdę niesamowite ....
Nie wiem jak w różnych gabinetach to wygląda ale tam gdzie ja korzystam zawsze muszę założyć kartę i jest tam pytanie o pesel lub jak nie masz o numer dowodu. Nie wiem czy bez tego ktoś Cie gdzieś przyjmie na same imię i nazwisko
Mam kartę rezydenta która wygląda jak dowod z oficjalnym numerem dokumentu wiec moze by się udało na to przycyganic ...
Ale nawet jeśli to jak zamierzają mnie potem kontrolować? 😁

Do góry