reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

w którym tygodniu urodziło sie wasze dziecko?

Dzieki dziewczyny.
W sumie nie wiadomo dokladnie co bylo przyczyna przedwczesnego porodu. Zaczely mi 23.12 o 12 w poludnie odchodzic wody, no to pojechalam do szpitala. W ciazy mialam problemy z nadcisnieniem, nie wysokie ale jednak 140/90, no i od 23 tc mialam zalozony krazek. Mysle, ze to wszystko naraz spowodowalo, ze Robercik jest o rok starszy. :tak: Pewnie chcial zrobic nam prezent, albo ma cos po mamusi. Ja sie mialam urodzil 5 stycznia a urodzilam 29 grudnia. :tak:

reklama
Witam ja takze jestem mama wczesniaka ;dlatego postanowilam opowiedziec wam nasza historie
Dominiczka urodzila sie w 29 tyg ciazy z waga 900g;po urodzeniu jej waga spadla do 750g.Dostala 3 pkt a lekarze dawali jej max 10%szans na przezycie;ale ona byla bardzo silna i ku zdziwieniu wszystkich lekarzy sama oddychala i chyba ta ogromna chec walki o swoje zycie pozwolila jej wyjsc zwyciesko ;oczywiscie nie obylo sie bez powiklan:martwicze zapalenie jelit ;sepsa ;ale po 3 msc pobytu w szpitalu moglysmy w koncu wrocic do domu z waga 1900 g
pierwszy rok to ciag wizyt u roznych specjalistow i godziny rehabilitacji ;ale to pozwolilo jej sie normalnie rozwijac i "dogonic"dzieci urodzone o czsie ;jedynie budowa ciala roznila sie od innych dzieci gdyz byla od nich duzo drobniejsza i dopiero rok temu zrownala sie z dziecmi w jej wieku
Dzis Dominika to zdrowa i bardzo inteligetna 6 -latka;ktora w przyszlosci chce zostac lekarzem ;a poki co swietnie sie sprawdza jako starsza siostra

witam:-)

MARTAK2828 to naprawdę pokrzepiające-Wasza historia,mam nadzieję,że Twoja córeczka będzie znanym neonatologiem...:tak:

Pozdrawiam

witam me cory biźniaczki urodzily sie w 33 tyg.ciązy Mila ważyła 2015g dotała 9 punktów a Dominika 1980g i dostala 8 punktów.Mimo wcześniactwa rozwijają troszke wolniej ale za to cieszkykarzde słowo i nowa czynnosc co umieja jzu zrobic .

iwka.o -moje córeczki urodziły się w 32 tyg. ciąży.Weronika z wagą 2300g a Wiktoria 2020g. Miałyśmy troszkę różnych badań kontrolnych, przez które pewnie też przechodziłyście. Teraz już w zasadzie wcześiactwa wogóle nie widać. Twoje córcie też szybko nadgonią do rówiaśników.

Mój synek urodził się w 35 tygodniu iąży ważył 3070g i miał 55 cm był duży i to go uratowało przez trzy tygodnie walczył o życie pod respiratorem przeżyłam horror miał wrodzone zapalenie płuc i nie dawali mu wielkich szans ale teraz jest kochany

KasiaAHMoj Adas urodzil sie w 30 tyg.Byl dlugi 45 cm.i w cale nie wazyl tak malo.Ale mial wylew do komor III/IV stopnia i poczatki retinopatii.Pani neurolog powiedziala ze na razie rozwija sie dobrze i nie nalezy go na razie rechabilitowac.Wazy juz okolo 4 kg.Na razie przewraca glowke z prawej strony na lewa i vice versa.Mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze czego i Tobie i Twojemu maluszkowi zycze z calego serca.A jak ma na imie?

witam,
to może i ja coś napiszę :-) Oleńka urodziła się 16-08-2006 w 31 tygodniu ciąży. W chwili narodzi ważyła 2110 (!!!) i mierzyła 52 cm. Po odejściu wód udało się potrzymać Olę w brzuszku jeszcze 3 doby wiec płuca zdążyły się wykształcić. Pierwszą dobę Ola spędziła pod respiratorem, kolejne 3 tygodnie na patologi. Dziś ma prawie 8 miesiecy, zaczyna siadać i raczkować i powoli nadrabia wszystkie "zaległości". Również coraz rzadziej odwiedzamy poradnie specalistyczne :-)
I mam nadzieję, że wszytsko co najtrudniejsze już za nami !!!

Czesc.moja dominika urodziła sie w 35 tyg.wazyła 1650g i47cm.ze wzgledu na hypotrofie płodu ciaze rozwiazali wczesniej.Corka lezała 2 tyg. w szpitalu wczoraj zabralismy ja do domku.Czekaja nas odwiedziny w poradniach specjalistycznych-jestem przerazona,bo mała miała wylew do komor mozgu,czy grozi jej niedorozwoj

reklama
Zyrafa - nie ma powodu do paniki. Wszystko zależy też od tego jsakiego stopnia to był wylew, ale to i tak o niczym nie przesądza. Najgroźniejszy jest III i IV stopnia, większośc wcześniaczków ma takie wylewy. Moje córcie miałi I i II stopnia które cofnęły się po ok pól roku. Teraz po wylewach nie ma śladu. Nie ma się co zamartwiać, lepiej zapytać lekarza.
No i życzymy Twojej córci cszybkiego nadrabiania zaległość, a to napewno prędko pójdzie, bo wcześniczki sa bardzo zmotywowane i szybciutko doganiają rówieśników

Do góry