reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

w co sie bawic z 2 latkiem

sluchajcie w co sie bawicie ze swojimi 2latkami.moze macie jakies ciekawe pomysly na fajna zabawe?? bo mi juz pomysly sie skonczyly na zabawe w domu,zwlaszcza teraz jak maly juz siedi tydzien w domu i wszystko go nudzi bo wszystko juz zna.

reklama
polecam ksiązki:
gry i zabawy dla maluchów oraz zabawy z paluszkami - różne wyliczanki na paluszkach.
u nas najcudowniejszą zabawą jest paranie sprzątanie, zabawa wodą, suchem makaronem fasolą i garnakami :)
im większy bałagan i haos tym lepiej :)

to zależy od temperamentu dziecka u nas odpadają zabawy typy wyklejani i kolorowanki tylko na chwile u nas wszystko co jest zwiazane z aktuwnoscia fizyczna maly siedzi w ciagu dnia moze z godzine a tak skacze fikołki robienie tunelów z poduszek i koców skakanie na kiju z glowa konia i takie tam, ale przeciez juz zaraz bedzie cieplej to bedzie mozna w pile grac lub na placu zabaw poharcowac :)

Mój maluszek lubi domino i ostatnio zaczął się bawić w piotrusia pana. Oczywiście najlepszą zabawą jest ganianie się samochodami, on jedzie swoim samochodzikiem a ja go gonię :-). Także lubi czytać i pokazywać co jest na obrazku, ale tak jak napisała Ola652 to zależy od temperamentu dziecka.

Pozdrawiam

http://www.zdjecia-slubne-lodz.com

Mój dwulatek od jakiegoś czasu ciągle myśli tylko o bajkach!! Dlatego wymyślam coraz to nowe zabawy... nie są to jakieś wyszukane sprawy... raczej zwyczajne rzeczy w różnych odsłonach :) bardzo lubi zabawy garnkami, wrzucamy tam jakieś klocki i on sobie przesypuje, miesza :) lubi skakać i tańczyć na łóżku naszym dużym przy muzyce, ściągnełam 40 piosenek fasolek i kiedy je włączam jest wniębowzięty, już wsłu****e się w słowa i powtarza, oczywiście lubi mieć przy tym widownie, kiedy biję mu brawo czy śpiewam z nim :) Lubi bardzo zabawe plastikowymi zwierzakami i oczywiście samochodami,. Uwielbia kiedy mąż pozwala mu na zabawe jego narzędziami... nie ma go wtedy ponad pół godziny...

Dobrym sposobem jest chowanie niektórych zabawek na tydzień czy dwa i kiedy później je zobaczy jest zachwycony i pochłonięty nimi bardzo.

Lubi kiedy razem oglądamy książki. Lubi biegać po domu, łapać mnie i uciekać. Uwielbia stawiać pieczątki na kartce! to ostatnie odkrycie - pieczątki można kupić za kilka złotych a zajęcie na dłuższy czas :)

tak u nas tez się sprawdzają wszelkie narzędzia uwielbia brać młotki i naprawiać auta, był tez czas na puzzle takie większe "baby puzzle" wykupiłam wszystkie ze sklepu ale już mu przeszło i leżą w kacie :) garnuszki tez mi wyciaga i uwielbia ganiajc naszego psa wokół kolumny a radocha co nie mara- pies ma troche poirytowana mine jak musi biegac jak w cyrku :) i co dziennie chowanego i a kuku

-naśladowanie min
-naśladowanie różnych kroków
-gra w klasy
-rysowanie kredą po chodniku
-wszelkie plastyczne malowanie, lepienie
-groch + fasola = sortowanie
-nawlekanie koralików na druty/sznurki.
-rzucanie kulkami z gazet (cała zabawa w rwaniu i gnieceniu) do celu

reklama
1. przesypywanie - wszystkiego co sie da , ryżu, fasoli, makaronów
2. zabawa kulkami żelowymi, dac łyżeczkę , możne tym mieszać przekładać, a przy okazji nauczyć sie kolorów
takie jak tu
http://www.stoklasa.pl/perly-wodne-hydrozel-kulki-ok-5g-crystal-soils-x121823

3. można wziąć kawałek sznurka przywiązać do niego koszyk , wlozyc misia i przeżucić przez jakaś barierkę ( u nas przez drazek do podciągania) i niech jezdzi misiem gora dół ;)

4. Mozna zrobić scieżke z przeszkodami porozkładać poduszki , ksiazki, folie z bąbelkami, folie szeleszcząca deseczkę oparta o jakiś klocek ( zrobic taka mini dźwignie) i niech po tym chodzi, przeskakuje.
5. wszelkie ciastoliny dac drewniany noż i niech z tym walczy ;)
6. dużo śpiewać z pokazywaniem
7. włączyć muzykę , dac tamburyn, marakasy itp i wybijać z dzieciem rytm.
8. Ugotować kolorowe kisiele ( bez cukru ;) ) wlozyc do jakis pojemniczków zeby moglo wyciskać, dac pedzel i duza karke zeby mogla nimi malowac i mieszać
9. wziac butelke po wodzie mineralnej i wrzucac do niej słomiki do picia - a potem wyciagac
10. no my oprocz tego bawimy sie w domana ;) A tak naprawde moza sie bawic wszytkim :)
11. a..u nas swietnie sprawdza sie znikopis i mata wodna.
12..i robienie fikołków na dywanie :p

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry