reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Usg prenatalne, test pappa

Natka2021

Zaciekawiona BB
Hej, podpowiedzcie mi kochane jak to wygląda. W sr mam badanie prenatalne 1 trymestr koszt takiego badania to 250zl za usg, a kiedy test z krwi? W internecie przeczytałam ze tego samego dnia ale ten test jest juz wliczony w cene? Czy za test kolejne 250zl.. Badanie mam po 12godz gdzie labolatoria w moim miescie sa do 12.. 🤔

reklama
Są dwa podejścia. Albo możesz iść na USG z wynikiem (ale już raczej nie zdążysz go mieć, bo to trwa ze 3-4 dni) albo po USG zrobić test z krwi. Przy czym żeby test miał sens, to Twój lekarz musi mieć certyfikat i program do tego, żeby te dane wprowadzić, bo same wyniki z krwi zupełnie nic nie powiedzą. ;)
Ja robiąc test z krwi płaciłam coś koło 100, wizyta u lekarza z oceną właśnie testu PAPP-A to było 320. ☺️
Najlepiej zadzwoń do lekarza i zapytaj. ;)

Hej, podpowiedzcie mi kochane jak to wygląda. W sr mam badanie prenatalne 1 trymestr koszt takiego badania to 250zl za usg, a kiedy test z krwi? W internecie przeczytałam ze tego samego dnia ale ten test jest juz wliczony w cene? Czy za test kolejne 250zl.. Badanie mam po 12godz gdzie labolatoria w moim miescie sa do 12.. 🤔
To zależy od miejsca, gdzie robisz. Są miejsca, gdzie USG prenatalne od razu jest z testem podwójnym i jest on w cenie. Ja tak miałam. Płaciłam niecałe 500 zł. Krew pobierano mi na miejscu po USG i po tygodniu odbiór wyników wraz z wyliczonymi ryzykami. Gdyby coś było nie tak, to mówili, że będą dzwonić. Nie dzwonili, ryzyka wyszły niskie.
Są miejsca, gdzie można zrobić samo USG bez testu podwójnego i wtedy cena jest rozbita np. USG 250 zł i test 150 zł (taki przykład) i musisz powiedzieć przy rejestracji, że chcesz USG razem z testem.
U mnie krew pobierali bezpośrednio po USG, ale spotkałam się też z sytuacją, gdzie na krew zapraszali tydzień przed USG i wtedy podczas USG lekarz miał już wyniki z krwi i wprowadzał je od razu do systemu razem z wynikami USG i od razu na wizycie lub bezpośrednio po niej wyliczał ryzyka i od razu był wynik gotowy.
Najlepiej zadzwoń tam, gdzie masz mieć USG i spytaj, czy to jest z testem podwójnym czy nie. Jeśli nie, to jaki jest dodatkowy koszt. I jeśli chcesz robić, to kiedy masz się zgłosić na pobranie krwi. I już. :)

Ja zaplacilam 450zl. Poszlam rano na wizytę do lekarza miałam na 8. Dal mi skierowanie do szpitala do diagnostyki na pobranie krwi i miałam się wstawić do niego o 12 stej tego samego dnia. Poczekałam do tej 12 stej a on już miał u siebie przez internet wyniki z badania. Po sprawdzeniu wyników, zrobil mi do tego usg. Spędziłam ogólnie 5 godzin w innym mieście czekajac i biegając z jednego miejsca do drugiego..

Dziękuję za odp. Zadzwoniłam tam gdzie bedzie badanie i to jest tylko usg.. Myślałam ze takie badanie jest w "pakiecie", 1 ciaza, nikt nie zapytał mnie czy badanie krwi tez, nie wyjaśnił.. Ze lepiej pójść przed usg.. 🤷‍♀️🤦‍♀️

Do góry