reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

urlop wychowawczy, druga ciąża a urlop macierzyński

Bardzo dziękuje za odpowiedz i za rozwianie moich wątpliwości.Nie bardzo wiedziałam komu wierzyć więc postąpiłam tak jak kazała kadrowa.Wychodzi na to,ze jednak to ona miała rację.Dziękuje również za informację o urlopie wypoczynkowym ,niestety nikt mnie o takiej możliwości nie poinformował.Pozdrawiam i życzę miłego dnia.

reklama
Witam,
jestem szczęśliwą mamą 10 miesięcznego chłopca i obecnie przebywam na urlopie wychowawczym od 17.04.2010 do 16.04.2013. Jestem zatrudniona na umowe o prace na czas określony tj do 15.02.2014r. Jak sprawa wygląda pod katem prawnym jeżeli zaszłabym w ciążę w czasie urlopu wychowawczego? Czy sam fakt że jestem w ciąży przerywa mój urlop? czy wtedy nadal jestem na urlopie a tylko zmiany zachodzą po urodzeniu dziecka tj. kończy się urlop wychowawczy a zaczyna urlop macierzyński?

Czy sam fakt że jestem w ciąży przerywa mój urlop?
Nie.
czy wtedy nadal jestem na urlopie a tylko zmiany zachodzą po urodzeniu dziecka tj. kończy się urlop wychowawczy a zaczyna urlop macierzyński?
Jesli urodzi Pani dziecko na urlopie wychowawczym co do zasady nie przysługuje Pani urlop macierzyński, ale przysługuje Pani zasiłek macierzyński. Trudno mi odpowiedzieć dokładniej, bo wiele zalezy od momentu, w którym urodzi się dziecko (ile przed końcem urlopu wychowawczego).

Czyli urlop macierzyński mi nie przysługuje a zasiłek tak, wiec w takim razie jak wygląda sytuacja po urodzeniu dziecka skoro mój urlop wtedy zostaje przerwany a ja nadal nie mam możliwości powrotu do pracy bo muszę zająć się wtedy dzieckiem?Przyjmijmy hipotetycznie że dziecko rodzi się (przyp. urlop wychowawczy: 17.04.2010-16.04.2013) najpóźniej w marcu 2013r? Jak wtedy wygląda sytuacja. Aha chciałabym dodać że wykorzystałam wszystkie swoje zaległe urlopy wypoczynkowe.

Dziękuję za odpowiedź.

Ostatnia edycja:
Rozważmy dwie sytuacje.
Załóżmy dla obu Pani sytuację tj. urlop wychowawczy trwa od 17.04.2010 do 16.04.2013.

1. dziecko rodzi się 1 marca 2013
Do 16 kwietnia j2013 est Pani normalnie na urlopie wychowawczym, z tym, ze od 1 marca pobiera Pani (będąc na wychowawczym) zasiłek macierzyński. Dnia 16 kwietnia kończy Pani wychowawczy a zaczyna Pani urlop macierzyński (tzw. uzupełniający) który trwa do wyczerpania okresu 20 tyg. po porodzie tj. do 18 lipca 2013. Potem moze Pani wziąć dodatkowy urlop macierzyński, potem urlop wypoczynkowy za 2013 i urlop wychowawczy na to urodzone dziecko.

2. dziecko rodzi się 1 października 2012
Na wychowawczym na pierwsze dziecko jest Pani nieprzerwanie do 16 kwietnia 2013, z tym że od 1 października przez 20 tygodni tj do 3 lutego 2013 pobiera Pani (będąc na wychowawczym) zasiłek macierzyński. Od 18 lutego do 16 kwietnia 2013 dalej już bez zasiłku macierzyńskiego jest Pani na wychowawczym na pierwsze dziecko. Od 4 kwietnia 2013 moze Pani wrócić do pracy lub rozpocząć urlop wychowawczy na drugie dziecko.

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry