reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Urlop macierzyński, wychowawczy-co, kiedy, jak???

Mija na świadectwie pracy przecież musi być napisane z jakiego powodu nastąpiło rozwiązanie umowy, jeśli nie masz wpisane że z powodu likwidacji miejsca pracy, to świadectwo pracy zawiera błąd, a jeśli jest wadliwe, to mają obowiązek wystawić Ci nowe świadectwo. Ja pamiętam, że mi wpisali złe imię ojca i kazałam sobie wystawić nowe, bo to jest dokument, który w końcu będzie ci służył w każdej pracy i nie może zawierać żadnych błędów. A to z jakiego powodu rozwiązano umowę, to jest bardzo istotna informacja. ;)

reklama
zadzwoniłam do mojej pani adwokat poprosiłam zeby sprawdziła dokładnie.Ma je w domu więc oddzwoni za godzine i mi powie.Alez tego co mówiły mi dziewczyny które ze mną pracowały jest tylko napisane wypowiedzenie przez pracodawce.Dzwoniłam do biura firmy ale niebyło dzis kobiety która się tym zajmuje i muszę jutro znowu dzwonic

jeżeli nie masz napisane, że z powodu likwidacji to podaj ich do sądu - chyba, że juz to zrobiłaś ( niestety wszystkich wątków nie śledzę :( )

jakby co pytaj.. w końcu prawnikiem też jestem ( z wyszktałcenia) :D w dodatku od prawa pracy :D

Do sądu podałam ich za to że mnie zwolnili.Ale moja pani adwokat po przeczytaniu co każdy napisał stwierdziła że mogę się przygotowac,że przegram. Czekam aż oddzwoni i zobacze co mi powie,Jakby co jutro w rozmowie z biurem ,jeśli powie że nieda się zmienic to mogę ją sądem postraszyc?

Zadzwoniła pani prawnik i rzeczywiscie niemam zaznaczone,że z powodu likwidacji sklepu. Powiedziała też że raczej mi nie poprawią w firmie pomieważ minął termin 7 dni do odwołania. Wypowiedzenie skończyło mi się 17.06. A do sądu złozyłam o to że niepowinni mnie zwalniac. Zadzwonie jutro do firmy i będę prosic o sprostowanie,jednak to ich dobra wola tylko czy poprawia.Kazała mi się spytac w Zusie na jakiej podstawie prawnej mówią że nie dostanę bez napisania tego na świadectwie.

twoja prawnik ma rację.. a sąd pracy powinien cię do pracy przywrócić ( jeżeli rzeczywiście ciez wolnili bez powodu) a zus wypłacić kasę.. tylko znając nasze realnia wszystko się możę przeciągać w czasie..
ja bym ich gazetami postraszyła - jakiś próbny mailik z kopią doUWAGI czy do GAzety wyborczej bym do szefa wysłała czy cóś.. niech wiedzą, zę nie wolno kobitkom w kaszę dmuchać a co..

uu to gorzej.. to teoretycznie mogli cię zwolnić.. :( ale powinni ci to wpisac w pap;iery bo jak nie wpisali to nie mają powodu do zwolnienia.. więc walcz kobieto walcz o swoje :D
jakby co wal i pytaj..

Dzwoniłam do babki z biura.Okazało się że firma jest już w likwidacji.Powiedziała że w innych sklepach też były ciężarne i tam w Zusach nie stwarzali problemu .Wystarczyło że mają na świadectwie wypowiedzenie przez pracodawce.U mnie to im nie starcza.Znalazłam stronę www.zus.pl/swiadcz/zas003.htm itam tez nie pisze nic o swiadectwie.Bede jutro dzwonic do łódzkiego zusu moze tam powiedza cos lepszego.

reklama
No świadectwo mi poprawili,tylko dzięki temu że znam kogoś tko zna kogoś itd. Mają mi przysłac i zaniosę do zusu. Przysłali mi też z sądu datę rozprawy-przesłuchania mnie. 27.09 na 8.30 tylko z kim ja na tyle zostawię tak małe dziecko. Można takie maleństwa brac do sądu? Może miec wtedy 10 dni jesli urodzi się w terminie.

Do góry