reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Urlop macierzyński przed porodem.

Haha przepraszam, rzeczywiście, to chyba z rozmachu :D
No ale lekarka napisała mi na zaświadczeniu "urlop macierzyński od 08.06" i tyle a Pani kadrowa to przyjęła..
Nie wiem czy Pani doktor napisałaby mi takie zaświadczenie z datą na 24.05 bo w karcie ciąży jest wpisane 02.06 (OM) i 07.06 (usg).
Ale przypadek koleżanki Bulbasek jest niemal identyczny i nie było problemów.
U mnie bylo identycznie dlatego zabrałam głos w tym temacie :)

reklama
Chyba mi się udało. Kodeks pracy art. 180 par. 3 "Co najmniej 2 tygodnie urlopu macierzyńskiego mogą przypadać przed przewidywaną datą porodu."
Pytanie na ile u Ciebie wszystko jest sformalizowane.

Chyba mi się udało. Kodeks pracy art. 180 par. 3 "Co najmniej 2 tygodnie urlopu macierzyńskiego mogą przypadać przed przewidywaną datą porodu."
Pytanie na ile u Ciebie wszystko jest sformalizowane.
Zgadza się. Tylko koleżanka jest już po przewidywanym terminie a nie przed. :)
Czyli jeśli by chciała wziąć urlop przed terminem to musi być to min 2 tyg. Max 6.

Ostatnia edycja:
U mnie kadrowa otrzymala ostatnie l4 do dnia 07.06 czyli do daty porodu z usg
07.06 pojechalam do niej zgłosić fakt iz od 08.06 bede na macierzyńskim i ze zaświadczenie dowioze pozniej bo Pani doktor byla na urlopie. Dzisiaj odebralam to zaświadczenie na ktorym widnieje data wystawienia 07.06 i napisane jest: "urlop macierzynski od 08.06" i tyle nic więcej nie załatwiłam

U mnie kadrowa otrzymala ostatnie l4 do dnia 07.06 czyli do daty porodu z usg
07.06 pojechalam do niej zgłosić fakt iz od 08.06 bede na macierzyńskim i ze zaświadczenie dowioze pozniej bo Pani doktor byla na urlopie. Dzisiaj odebralam to zaświadczenie na ktorym widnieje data wystawienia 07.06 i napisane jest: "urlop macierzynski od 08.06" i tyle nic więcej nie załatwiłam
No i jest wszystko ok. :)

Jeśli kadry nie będą robić problemu, to ok.
Mi by tam było żal tych dni, bo:
1. Za ten okres dostaniesz 80% pensji, a nie 100% jak na zwolnieniu. I dodatkowo będziesz miała krótszy macierzyński po porodzie.
2. I najważniejsze - to zawsze 2 (może 3??) tygodnie, których nie spędzisz z dzieckiem.

Jeśli kadry nie będą robić problemu, to ok.
Mi by tam było żal tych dni, bo:
1. Za ten okres dostaniesz 80% pensji, a nie 100% jak na zwolnieniu. I dodatkowo będziesz miała krótszy macierzyński po porodzie.
2. I najważniejsze - to zawsze 2 (może 3??) tygodnie, których nie spędzisz z dzieckiem.
Wiem.. Też nad tym ubolewam, ale lekarka byla nie do przekonania zeby jeszcze choć tydzień napisać l4.. Niestety

To trzeba było poprosić o zaświadczenie o zdolnosci do pracy bez którego nie możesz do niej wrócić.
Nie wiem z jakiego powodu lekarze się wzbraniaja przed wystawianie L4 na końcówce ciąży...

reklama
Do góry