reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

uprawnienia rodziców po poronieniu/ urodzeniu martwego dziecka

Witam...jestem tu nowa,,,Też poroniłam w 11tc...szpital nie chce mi wydać pisemnego zgłoszenia urodzenia dziecka..ponieważ nie można ustalić płci...Chcemy wysłać pismo do szpitala..jeżeli któraś ma wzór takiego pisma bardzo bym o nie prosiła...ja nie mam głowy teraz do niczego...bardzo cierpie po stracie mojego groszka:(

reklama
Witaj agatam311 zapalam (*) dla Twojego aniołka. U nas w Toruniu szpital ma gotowe pisma, które się wypełnia i sama wybierasz płeć. Szpital nie powinnien robić problemów i musi zgłosić urodzenie martwego dziecka do urzędu, a wy jeśli chcecie możecie odebrać akt urodzenia z urzędu będzie on adnotacją dziecko martwo urodzone. Możecie także pochować wasze dziecko trzeba tylko zgłosić w prosektorium przy szpitalu, że będziecie robić pogrzeb dziecku. Takie jest prawo i szpital nie może się do niego nie stosować jeśli będą robić problemu idzcie do dyrektora szpitala na pewno ma swoje dyżury kiedy przyjmuje w sprawach skarg i wniosków. Pozdrawiam

Moje aniołki:
Olek 11.11.2008
[*]

Mikołaj 23.03.2009
[*]

Michał 04.11.2009
[*]

Ada 04.05.2010
[*]

U mnie sądzą że nie muszą..Muszę wysłać jakieś pismo do nich,wtedy napewno będą musieli mi to uzasadnić...Jestem niecałe dwa tyg.po tej mojej i tylko mojej stracie i brakuje mi sił...

Jaki jest sens wysyłania pisma a załatwienia tego samemu indywidualnie na miejscu? Bosze czy oni muszą zawsze robić człowiekowi pod górkę? Idziesz wypełniasz i muszą zrobić to co chcesz i bez gadania. Poszłabym od razu do dyrektora. Przepraszam, że pytam co znaczy, że jesteś sama? Brak partnera, czy on nie chce się angażować? Może jakaś zaufana przyjaciółka, która będzie wsparciem?

Pismo do szpitala....U mie zadziałało......Przypomnienie o obowiązku zgłoszenia urodzenia dziecka Uprzejmie przypominamy o obowiązku zgłoszenia we właściwym urzędzie stanu cywilnego urodzenia przeze mnie w Waszym zakładzie martwego dziecka. Urodzenie nastąpiło dnia [podałbym jeszcze imię i nazwisko lekarza, który wywołał poród – chodzi o to, aby doprecyzować o co chodzi - ML] UZASADNIENIE Zgodnie z art. 39 ust. 2. ustawy z 29 września 1986 roku – Prawo o aktach stanu cywilnego (Dz. U. z 1986 roku Nr 36, poz. 180 z późn. zmianami), jeżeli urodzenie dziecka nastąpiło w zakłądzie opieki zdrowotnej, do zgłoszenia urodzenia dziecka obowiązany jest zakłąd opieki zdrowotnej. Zgodnie z art. 38 ust. 2 wymienionej wyżej ustawy jeżeli dziecko urodziło się martwe, zgłoszenie takiego zdarzenia powinno nastąpić w ciągu 3 dni. Szczegółowe zasady zgłoszenia określa rozporządzenie Minstra Zdrowia z dnia 2 lutego 2005 r. w sprawie pisemnego zgłoszenia urodzenia dziecka (Dz. U. z roku 2005 Nr 27, poz. 232). Informujemy, że zgłoszenie przez Was urodzenia przeze mnie martwego dziecka jest konieczne do sporzadzenia aktu urodzenia dziecka, a to z kolei jest mi potrzebne [tu proponuje, aby wyjaśnić, w jakim celu zalezy Pani na sporządzeniu aktu urodzenia dziecka; równoczesnie informuje, że w tym wypadku nie sporządza się aktu zgonu, tylko w rubryce Uwagi” aktu urodzenia wpisuje się adnotację, że dziecko urodziło się martwe -ML]

Witam.
Zastanawiam się czy któraś z Was wie co w przypadkach, gdy u pacjentki stwierdza się "puste jajo płodowe", czy też przysługuje im prawo do rejestracji dziecka i 8 tygodni macierzyńskiego? Wiem, że wielu kobietom nie udało się dostać potrzebnego dokumentu ze szpitala, bo jak usłyszały nie ma zarodka - nie ma martwego urodzenia :(
Jestem w 8tc i u mnie właśnie padła taka bolesna diagnoza, we wtorek idę na łyżeczkowanie. Mojej upragnionej dzidzi nie ma :no:

Ostatnia edycja:
Dla wszystkich par którym może się to przydać.
Od ponad roku można w Urzędzie Stanu Cywilnego uznać ojcostwo zmarłego dziecka. Potrzebne są do tego dowody obojga rodziców i dokumenty ze szpitala. No i musicie być oboje osobiście! Przydaje się to gdy rodzicie nie mają jeszcze (lub po prostu) ślubu.
Dołączam link gdzie jest to wyjaśnione:
http://malzenstwo.wieszjak.pl/konkubinat/205342,Uznanie-ojcostwa.html
Pozdrawiam serdecznie

Ostatnia edycja:
reklama
Agatam311 - cieszę się, że udało się załatwić i postawiłaś na swoim, a Mąż jest od tego żeby wspierać, choć dla nich to też jest ciężka sprawa i inaczej to okazują.
Marzeń 2891
- kurczę nie pomogę

Do góry