reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Umowa na czas określony a ciąża

Hej. Jestem tu nowa i jeśli taki temat/wątek już był to przepraszam

Mierze sie z kilkoma problemami.Mianowicie jestem aktualnie w 7 tygodniu ciąży. Ukończyłam staż i od kilku miesięcy pracuję na pełny etat jednak na umowę na czas określony.Moja pracodawczyni jeszcze nie wie (nie wykonuje pracy fizycznej, czuje się nieźle wiec uznałam, że narazie nic nie będę mówiła). Umowę mam do 19 lutego bieżącego roku w dniu wygasnięcia umowy bede w 12 tygodniu ciąży. Czy szefowa może mi nie przedłużyć umowy CZY już w tedy musi? Bo cos tam czytałam ale tyle informacji i wszędzie co innego. Druga rzecz to czy i do kiedy powinnam zanieść jakies zaświadczenie dotyczące ciąży dla pracodawcy?
Rozpisałam się... ale naprawdę mnie stresuje całą tą sytuacja z pracą. Czuje sie nie najgorzej i chciałabym pracować....
Z góry dziękuję dla wszystkich pomocnych dziewczyn 😘

reklama
Rozwiązanie
@AgaJa92 Pozostają opcje dokładnie jak opisujesz. Albo przedłużą Ci umowę do dnia porodu lub podpiszą kolejną na czas określony. Albo musisz pójść na zwolnienie najpóźniej 14 dni po ustaniu zatrudnienia - wówczas ZUS wypłacał będzie Ci zasiłek chorobowy, o ile będziesz donosiła kolejne zwolnienia (możliwe że do dnia porodu).
Pracodawca musi Ci przedłużyć umowę co najmniej do dnia porodu jeśli nie bedzie chciał jej przedłużyć dalej. Myślę ze warto byc fair w stosunku do pracodawcy i jesli nie ma przeciwwskazań pracować możliwie jak najdłużej bez wzgledu na jego decyzję co do dalszej wspolpracyz Tobą - nie ma co palić za sobą mostów:)

Hej. Jestem tu nowa i jeśli taki temat/wątek już był to przepraszam

Mierze sie z kilkoma problemami.Mianowicie jestem aktualnie w 7 tygodniu ciąży. Ukończyłam staż i od kilku miesięcy pracuję na pełny etat jednak na umowę na czas określony.Moja pracodawczyni jeszcze nie wie (nie wykonuje pracy fizycznej, czuje się nieźle wiec uznałam, że narazie nic nie będę mówiła). Umowę mam do 19 lutego bieżącego roku w dniu wygasnięcia umowy bede w 12 tygodniu ciąży. Czy szefowa może mi nie przedłużyć umowy CZY już w tedy musi? Bo cos tam czytałam ale tyle informacji i wszędzie co innego. Druga rzecz to czy i do kiedy powinnam zanieść jakies zaświadczenie dotyczące ciąży dla pracodawcy?
Rozpisałam się... ale naprawdę mnie stresuje całą tą sytuacja z pracą. Czuje sie nie najgorzej i chciałabym pracować....
Z góry dziękuję dla wszystkich pomocnych dziewczyn [emoji8]
Z tego co wiem, to pracodawca musi przedłużyć umowę jeśli umowa wygasa po zakończeniu 3 miesiąca ciąży.

Ja mam za to inny problem.
Umowę mam do końca stycznia. Od dłuższego czasu zapewniano mnie ze umowa zostanie przedłużona. Wczoraj dostałam dwie wiadomości.
1.okazalo się że jestem w ciąży
2. Najprawdopodobniej nie dostanę umowy.
Co powinnam teraz zrobić?
Chciałam powiedziec pracodawcy o ciąży i zwyczajnie pracować ile będę w stanie, ale w obecnej sytuacji zastanawiam się czy nie iść odrazu na L4, BO jeśli pracodawca nie przedłuży mi umowy to bez zwolnienia chorobowego przed końcem umowy zostanę bez środków do życia przez okres ciąży.
Żadne dogadanie się nie wchodzi w grę niestety a oczekiwanie i dopytywanie w pracy co chwilę o nową umowę zaczęło już mnie stresować gdyż pracodawca zaczął mnie zbywac

Doczytać trzeba koniecznie, albo z kimś z kadr się skontaktować, bo coś kojarzę że jeśli umowa wygasa przed 12 tc pracodawca nie ma obowiązku przedłużenia umowy. Może, ale nie musi.

reklama
reklama
Do góry