reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Umowa na czas nieokreślony po 3 m. okresu próbnego w ciąży

kipotka

Fanka BB :)
Miasto
Warszawa
Cześć, mam taką sytuację, że podjęłam nową pracę nie wiedząc, że jestem w ciąży. Po 3 miesięcznym okresie próbnym dostałam umowę na czas nieokreślony, ale Pracodawca nie wiedział, że jestem w ciąży gdy proponował mi nową umowę. Chcę o tym poinformować w przyszłym tygodniu, ale zastanawiam się czy nie cofną mi tej umowy i nie dadzą przedłużenia do dnia porodu. Czy ktoś kto zna przepisy prawa pracy lub był/zna taką sytuację mógłby powiedzieć, jak to jest w świetle przepisów?

reklama
Rozwiązanie
Najlepiej przynieść zwolnienie od lekarza i już,Po co się narażać jak jest płacone 100procent.Koleżanka wcześniej dobrze napisała,że tylko dyscyplinarnie,ale wiesz są różni pracodawcy.....Lepiej pójść na zwolnienie i w spokoju porobić badania i odpoczywaćA z umową to nie wiem jak w Twoim przypadku będzie,bo rodzisz przed końcem umowy,ale potem jeszcze macierzyński i wychowawczy i płaci ZUS.Tak to chyba będziepozdrawiam
Wychowawczy jest bezpłatny. Zwolnienie lekarskie nie chroni przed zwolnieniem dyscyplinarnym. Poza tym lekarz wystawia ZLA jak są wskazania a nie po to, żeby sobie porobić badania.
Nie mogą Ci cofnąć umowy. W przypadku ciąży wygląda to w ten sposób, że nawet gdybyś dostała wypowiedzenie nie wiedząc o tym że jesteś w ciąży, musieliby przywrócić Cię do pracy.
Jeżeli masz umowę na czas nieokreślony to nie musisz czekać do trzeciego miesiąca by powiedzieć o ciąży. Ten trzeci miesiąc dotyczy sytuacji kiedy masz umowę na czas określony. Wówczas masz ją przedłużona do dnia porodu w sytuacji, kiedy trzeci miesiąc przypadałoby jeszcze w trakcie trwania umowy.
Jak masz umowę na czas nieokreślony to możesz powiedzieć w dowolnym momencie i tak jesteś chroniona.

A powiedzcie mi kochane jak to jest z umową na czas określony. Umowa do czerwca, poród na maj. Obecnie jestem w 10 tygodniu ciąży, muszę wykonać szereg badań, rano, na czczo... czy informując pracodawcę o fakcie ciąży on może mnie zwolnić, bo nie upłynął 3 miesiąc ciąży?

A powiedzcie mi kochane jak to jest z umową na czas określony. Umowa do czerwca, poród na maj. Obecnie jestem w 10 tygodniu ciąży, muszę wykonać szereg badań, rano, na czczo... czy informując pracodawcę o fakcie ciąży on może mnie zwolnić, bo nie upłynął 3 miesiąc ciąży?
Nie może, ale za pewne nie będzie przedłużał umowy.

Cześć, mam taką sytuację, że podjęłam nową pracę nie wiedząc, że jestem w ciąży. Po 3 miesięcznym okresie próbnym dostałam umowę na czas nieokreślony, ale Pracodawca nie wiedział, że jestem w ciąży gdy proponował mi nową umowę. Chcę o tym poinformować w przyszłym tygodniu, ale zastanawiam się czy nie cofną mi tej umowy i nie dadzą przedłużenia do dnia porodu. Czy ktoś kto zna przepisy prawa pracy lub był/zna taką sytuację mógłby powiedzieć, jak to jest w świetle przepisów?
Pracodawca jak dał taką umowę nie może jej już cofnąć.Lepiej dla Ciebie bo będziesz miała płacone i nie będziesz musiała się martwić o pieniążki,a jak odchowasz swoją kruszynę będziesz mogła wrócić do pracy

reklama
Dziękuję za odpowiedzi :) Jestem już w 17stym tygodniu, więc wolę powiedzieć jak najszybciej, bo może uda mi się doczekać nowej Osoby i przyuczyć ją zanim odejdę na zwolnienie :)
Kochana masz 100 procent płacone na zwolnieniu,więc nie ma na co czekać.Ja od razu uciekłam na zwolnienie jak tylko lekarz potwierdził ten cudowny stan.Zmykaj na zwolnienie i się nie martw.Pozdrawiam cieplutko

reklama
Do góry