Cześć, mam taką sytuację, że podjęłam nową pracę nie wiedząc, że jestem w ciąży. Po 3 miesięcznym okresie próbnym dostałam umowę na czas nieokreślony, ale Pracodawca nie wiedział, że jestem w ciąży gdy proponował mi nową umowę. Chcę o tym poinformować w przyszłym tygodniu, ale zastanawiam się czy nie cofną mi tej umowy i nie dadzą przedłużenia do dnia porodu. Czy ktoś kto zna przepisy prawa pracy lub był/zna taką sytuację mógłby powiedzieć, jak to jest w świetle przepisów?
reklama
Rozwiązanie
Wychowawczy jest bezpłatny. Zwolnienie lekarskie nie chroni przed zwolnieniem dyscyplinarnym. Poza tym lekarz wystawia ZLA jak są wskazania a nie po to, żeby sobie porobić badania.Najlepiej przynieść zwolnienie od lekarza i już,Po co się narażać jak jest płacone 100procent.Koleżanka wcześniej dobrze napisała,że tylko dyscyplinarnie,ale wiesz są różni pracodawcy.....Lepiej pójść na zwolnienie i w spokoju porobić badania i odpoczywaćA z umową to nie wiem jak w Twoim przypadku będzie,bo rodzisz przed końcem umowy,ale potem jeszcze macierzyński i wychowawczy i płaci ZUS.Tak to chyba będziepozdrawiam
Nie mogą Ci cofnąć umowy. W przypadku ciąży wygląda to w ten sposób, że nawet gdybyś dostała wypowiedzenie nie wiedząc o tym że jesteś w ciąży, musieliby przywrócić Cię do pracy.
Jeżeli masz umowę na czas nieokreślony to nie musisz czekać do trzeciego miesiąca by powiedzieć o ciąży. Ten trzeci miesiąc dotyczy sytuacji kiedy masz umowę na czas określony. Wówczas masz ją przedłużona do dnia porodu w sytuacji, kiedy trzeci miesiąc przypadałoby jeszcze w trakcie trwania umowy.
Jak masz umowę na czas nieokreślony to możesz powiedzieć w dowolnym momencie i tak jesteś chroniona.
Jeżeli masz umowę na czas nieokreślony to nie musisz czekać do trzeciego miesiąca by powiedzieć o ciąży. Ten trzeci miesiąc dotyczy sytuacji kiedy masz umowę na czas określony. Wówczas masz ją przedłużona do dnia porodu w sytuacji, kiedy trzeci miesiąc przypadałoby jeszcze w trakcie trwania umowy.
Jak masz umowę na czas nieokreślony to możesz powiedzieć w dowolnym momencie i tak jesteś chroniona.
dominika95
Zaciekawiona BB
A powiedzcie mi kochane jak to jest z umową na czas określony. Umowa do czerwca, poród na maj. Obecnie jestem w 10 tygodniu ciąży, muszę wykonać szereg badań, rano, na czczo... czy informując pracodawcę o fakcie ciąży on może mnie zwolnić, bo nie upłynął 3 miesiąc ciąży?
ana1988
Zaciekawiona BB
Nie może, ale za pewne nie będzie przedłużał umowy.A powiedzcie mi kochane jak to jest z umową na czas określony. Umowa do czerwca, poród na maj. Obecnie jestem w 10 tygodniu ciąży, muszę wykonać szereg badań, rano, na czczo... czy informując pracodawcę o fakcie ciąży on może mnie zwolnić, bo nie upłynął 3 miesiąc ciąży?
Pracodawca jak dał taką umowę nie może jej już cofnąć.Lepiej dla Ciebie bo będziesz miała płacone i nie będziesz musiała się martwić o pieniążki,a jak odchowasz swoją kruszynę będziesz mogła wrócić do pracyCześć, mam taką sytuację, że podjęłam nową pracę nie wiedząc, że jestem w ciąży. Po 3 miesięcznym okresie próbnym dostałam umowę na czas nieokreślony, ale Pracodawca nie wiedział, że jestem w ciąży gdy proponował mi nową umowę. Chcę o tym poinformować w przyszłym tygodniu, ale zastanawiam się czy nie cofną mi tej umowy i nie dadzą przedłużenia do dnia porodu. Czy ktoś kto zna przepisy prawa pracy lub był/zna taką sytuację mógłby powiedzieć, jak to jest w świetle przepisów?
reklama
Kochana masz 100 procent płacone na zwolnieniu,więc nie ma na co czekać.Ja od razu uciekłam na zwolnienie jak tylko lekarz potwierdził ten cudowny stan.Zmykaj na zwolnienie i się nie martw.Pozdrawiam cieplutkoDziękuję za odpowiedzi Jestem już w 17stym tygodniu, więc wolę powiedzieć jak najszybciej, bo może uda mi się doczekać nowej Osoby i przyuczyć ją zanim odejdę na zwolnienie
reklama
Dziękuję. Również serdecznie Cię pozdrawiamKochana masz 100 procent płacone na zwolnieniu,więc nie ma na co czekać.Ja od razu uciekłam na zwolnienie jak tylko lekarz potwierdził ten cudowny stan.Zmykaj na zwolnienie i się nie martw.Pozdrawiam cieplutko