reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ubranka dla noworodka.

reklama
Zależy jaką wielkość maluszka przewiduje lekarz, jeżeli powyżej 3 kg to raczej nie kupowalabym 50, mój pierwszy synek urodził się 2650g i 56 bylo w zasadzie dobre a jeden pajacyk w szpitalu rozmiar 56 był nawet za mały. Najlepiej kupić kilka sztuk 56, ale większość 62. No chyba, ze usg wskazuje, ze maluszek będzie bardzo mały ;) Ale i tak może być niespodzianka i dziecko może urodzić się większe.
Zwracaj uwagę na jakość ubranek, polecam wybierać ubranka wykonane z bawełny organiznej (świetne ciuszki ma firma Pinokio).
Unikaj sztucznych tkanin, poliestru.
Na poczatku najlepsze są body kopertowe.
Body-rozpinane-dlugi-rekaw-ecru-z-kwiatkiem-Tres-Bien-4478-680x680.webp

Dziewczyny, od jakiego rozmiaru zaczynacie kompletować ciuszki dla maluszka ? 50 czy od razu 56 ?
Ja 62. Ale to dlatego że wiem już teraz, że dziecko będzie duże - ma wysokich rodziców, a już teraz nóżki ma dłuższe o 3 tygodnie. Wszystko zależy od tego jaką wagę przewiduje lekarz.

Zależy ile dziecko może ważyć i mierzyć . Ja przy pierwszym miałam sporo ciuszkow 50/54 z czego większość była za mała ( córka się urodziła 54 cm, 3360g), z kolei młodsza urodziła się 47cm i 2570g i pływała mi w tych 50 , ale z doświadczenia wiem , że lepiej mieć porostu ten rozmiar - dwa większe bo dziecko dłużej ponosi, po co co chwilę jeździć kupować większe 🤷

Moi obaj synowie ważyli ponad 4kg i mieli 58 cm. Przy drugim nauczona doświadczeniem miałam już tylko rozmiar 62,przy pierwszym do szpitala wzięłam 56 i wszystko na nim trzeszczalo w zasadzie. Mąż dowoził z domu 62.

My jesteśmy bardzo wysocy i kupilam wszystko 62, mimo że synek urodzil sie 3900 to rozmiar ten był sporo za duży. Miałam pare rzeczy 56 używanych, i były ok. Na przyszłość bede wiedziala zeby kupić coś 56

Ja mialam dla synka wiekszosc na 56 i plywal we wszystkim, kilka rzeczy na 50 dostalam wiec jakos ten poczatek przetrwalismy:p urodzony nieco ponizej 3kg. Corka miala ponad 3kg i mialam wiecej ciuszkow na 50 wiec nie bylo problemu. Oboje urodzeni 51cm, do 3 miesiaca spokojnie w 56 wchodzili. Pozniej 62 do pol roku. Tak srednio co 3 miesiace zmienialismy rozmiar.

reklama
Do góry