reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

U pediatry

reklama
Cioteczki, za moment jest sezon urlopowy i ja zaczęlam się zastanawiać czy zaszczepić Witka przeciwko kleszczowemu zapaleniu opon mózgowych. W końcu będziemy w Borach Tucholskich i niestety mogą się tam przydarzyć kleszcze. Czy któraś z was wie coś na temat tych szczepionek? Bo ja dopiero muszę się zabrać za przeszukanie neta w tym zakresie.

Monika Maja była na takim szczepieniu z Laurką chyba jakoś w zeszłym tygodniu, też się nad tym zastanawiałam ale u nas jest troche inaczej, nie jesteśmy w przychodni zarejestrowani a nie wiem czy to można kupić i iść do swojego pediatry czy jak??:sorry2:napisz jakbyś coś wiedziała:tak:

Monis Laura wlasnie teraz w czwartek zaszczepilam przeciwko kleszczom,u nas ta szczepionka nie jest obowiazkowa,tylko na ochotnika i za darmo,Laura goraczkuje po niej do dzis:-(,za miesiac jeszcze raz powtorzenie i ochrona na 3 lata,mam nadzieje ze 100%owa,bo na nozce ma spuchniete,biedna:-(

reklama
Monis Laura wlasnie teraz w czwartek zaszczepilam przeciwko kleszczom,u nas ta szczepionka nie jest obowiazkowa,tylko na ochotnika i za darmo,Laura goraczkuje po niej do dzis:-(,za miesiac jeszcze raz powtorzenie i ochrona na 3 lata,mam nadzieje ze 100%owa,bo na nozce ma spuchniete,biedna:-(

Oj, biedna Laurka. To długo ją to męczy. Mam nadzieję, że jednak szybko dojdzie do siebie i następna dawka już nie będzie taka bolesna. Caluski dla Laurki.

Ale ja czytałam w necie, że może wystąpić temperatura do 38 st. Trzeba dać trzy dawki i potem co trzy lata dawkę przypominającą. Z tego co wyczytałam to najlepiej szczepić w okresie zimowym bo pomiędzy tymi dwiema pierwszymi dawkami powinno być 2-3 miesiące odstępu a po następnych 9-12 miesiącach trzecia. Ale można też szczepić teraz i wtedy pomiędzy tymi dwoma pierwszymi dawkami jest ok 14 dni różnicy. Te dwie dawki wystarczą by szczepienie działało. Ale ono jest tylko przeciwko kleszczowemu zapaleniu opon mózgowo-rdzeniowych. Na boreliozę nic nadal nie ma. W Polsce szczepionka jest dla chętnych i trzeba za nią płacić, ale jeszcze nie wiem ile. To znaczy w aptekach internetowych widziałam cenę 70-80 zł, a w takich normalnych to nie wiem. Dla zainteresowanych załączam linki:
Portal Farmaceutyczno - Medyczny
Rozumek - Choroby zakaźne przenoszone przez kleszcze - Forum Zdrowia

Do góry