reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

U lekarza - choroby, szczepienia itd. - wszystko o zdrowiu naszych maluszkow

Sandra przeslij buziaczki dla Saruni i oby szybciutko wszystko przeszlo krolewnie!

Mada moze akurat sie udalo nie przylapac tej ospy? czekajcie i dawajcie znac :)

a dziewczyny czy w polsce sie szczepi na ospe?

reklama
Domiska można szczepić, ale to nie jest obowiązkowa szczepionka:tak:
zdrówka wszystkim, wygonić katary!!
Wojtek też miał katar, już się kończy, a zaczął się w piątek:-p

A propos szczepień na ospę - rozmawiałam z dyrektorką przedszkola, do ktorego od września będzie chodził syn - powiedziała, że w zeszłym roku mieli epidemię ospy, chorowało całe przedszkole, po równo dzieci zaszczepione na ospę jak i te nieszczepione ;-) Nie było też ponoć żadnej różnicy w przebiegu choroby.

Pszczola jest zaszczepiona przeciwko ospie, bo zarowno ja, jak i P. oraz nasze rodzenstwo w dziecinstwie baaardzo ciezko ospe przechodzilismy. Znam kilka przypadkow powiklan po tej chorobie, lacznie z zapaleniem mozdzku:baffled: Poza tym oczywiscie to, ze dziecko jest zaszczepione na ospe nie wyklucza zachorowania, ale za to dzieci szczepione po przebyciu infekcji maja o wiele mniej oslabiony organizm i szybciej dochodza do siebie (udowodnione naukowo):tak:

Ja sie zastanawiam, czy zaszczepic pszczole przeciw zoltaczce typu a. Pediatra mowi, ze warto, ale nie wiem czy nie poczekam z tym do przyszlego roku raczej. Szczepila/bedzie szczepic ktoras z Was?

Kurde, tyle tych szczepien, ze nie wiadomo na co szczepic a na co nie :baffled:;-)

Ile kosztuje szczepienie przeciwko ospie? I ile dawek jest potrzebnych?

My w przyszlym miesiacu szczepimy sie na menigokoki :tak:

O zoltaczce typu a nie myslalam. Myslicie, ze warto?

Mada, i jak Ami? Jakies objawy? Moze jednak sie nie zarazila :sorry:

Ja mialam ospe w dziecinstwie i przechodzilam ja raczej spokojnie i skutkow ubocznych nie mialam (chyba ;-)).

No i mnie katar dopadl :baffled: Biore Sudafed, moze cos pomoze :-p
Sara tez dalej zakatarzona, ale na szczescie apetyt dopisuje i rozrabia jak zawsze ;-):-p

Sandra - zdrowiej!

Szczepionka p.ospie kosztuje 180zl, jedna dawke sie podaje.

Ja podczas chorowania na ospe mialam 40 stopni goraczki, drgawki, utraty przytomnosci:baffled: Mama musiala do mnie nawet pogotowie wzywac:baffled: Przez miesiac z okladem nie chodzilam do szkoly, a potem mialam tak oslabiony organizm, ze co najmniej raz w miesiacu lapalam infekcje i tak przez kilka lat, masakra:wściekła/y: Na szczescie blizny mam tylko 2 male...

Dominique, no to rzeczywiscie lepiej dmuchac na zimne i Pszczole zaszczepic :sorry2::tak:
Ja musze sie wybrac do pediatry na mala "szczepionkowa" konsultacje ;-):-)

reklama
ja jak policzyłam ile potrzeba mi kasy na szczepionki(menigokoki,ospa, kleszcze)to pięć stów nie moje, o żółtaczce tez myślałam...wszystko po zwrocie podatku:-p
a jezeli chodzi o porady pediatry to ja juz nie wiem czy wierzyć im czy nie, kazdy pediatra ma inne podejście do szczepionek i chyba najlepiej samemu zadecydowac, po za tym uważam ,że przesadzać też chyba nie warto
ja jeszcze sie zastanawiam na co szczepić:sorry2:

Do góry