reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

U lekarza - choroby, szczepienia itd. - wszystko o zdrowiu naszych maluszkow

wróciłyśmy od lekarza. dostałam nową maśc do smarowania na buzkę bo znowu jej wylazło świnstwo i na szyjce i klatce piersiowej. za 10 dni do dwóch tygodni mam przyjść na kontrolę czy ta maść zadziała lepiej jak nie to znowu zmiana. oj juz mam dosyć tego ale cóż zostawic tego nie mogę samo nie zejdzie. poza tym wszystko w najlepszym porządku.mała wazy 6900 i mierzy 66 cm.

reklama
Mada ja pierwsze RTG też robiłam odpłatnie, bo terminy były na listopad a musiałam najpóźniej zrobić w połowie września. A robiłam w tym samym miejscu co na NFZ czyli w szpitalu ortopedycznym. Koszt 65 zł. Teraz idę na kontrolę 14 i też odpłatnie...

Wiecie co, może głupio zapytam ale czym rózni sie rtg od usg bo nie wiem pod jakim hasłem szukać:zawstydzona/y:

jeżeli pójdę prywatnie to potrzebuje skierowania od lekarza?? i od jakiego ortopedy czy od pediatry??

:-( Tak jak już pisałam...lekarka stwierdziła u Oliwki skazę.Pijemy Bebilon Pepti.....i pytanie: kupy teraz raz na dwa dni,puszcza bąki tak śmierdzące że "siwy dym"(gorzej niż dziadek)...:-D:-D...i kupa jest koloru szarozielonego:szok::szok:...czy tak ma być??? ma konsystencję musztardy...i w końcu nie ma w nim śluzu....wcześniej było sporo,ale kolor był NORMAL....i zapach.....:confused::confused:

Tak technicznie to Cie pewnie nie interesuje, ale praktycznie, RTG to ta maszyna, ktora robi przeswietlenie, gdy sie ma np. zlamana reke, a USG, to ta maszyna, za pomoca ktorej mozna np. zobaczyc dzidziusia, jak jeszcze jest w brzuszku. Skierowanie to raczej daje lekarz pierwszego kontaktu, wiec raczej pediatra. Ale jak sie chodzi prywatnie, to chyba nie trzeba miec. Popros tylko lekarza, zeby Ci napisal, jakie konkretnie badanie masz zrobic, zeby pozniej sie nie okazalo, ze musisz jeszcze raz isc.

:-( Tak jak już pisałam...lekarka stwierdziła u Oliwki skazę.Pijemy Bebilon Pepti.....i pytanie: kupy teraz raz na dwa dni,puszcza bąki tak śmierdzące że "siwy dym"(gorzej niż dziadek)...:-D:-D...i kupa jest koloru szarozielonego:szok::szok:...czy tak ma być??? ma konsystencję musztardy...i w końcu nie ma w nim śluzu....wcześniej było sporo,ale kolor był NORMAL....i zapach.....:confused::confused:

frutisku moja julka tylko na piersi i tez robi kupki co 2-3 dni, kupki są "mało pachnęce" i zielonkawe a do tego bączki- tez śmierdziuszki!! nie powinnaś się przejmować- mi lekarka powiedziała, że nie ma w tym nic nienormalnego...

mada78 skierowanie do ortopedy od pediatry (jak chcesz nieodpłatnie)
a prywatnie to zapisuj dzieciątko gdzie Ci się podoba, ja najpierw usg robiłam a potem lekarz chciał zobaczyc więcej i dał mi skierowanie do szpitala w którym pracował na RTG -dodam że ten lekarz to jakiś konował zrezxygnowałam z niego i poszłam prywatnie do lekarza który jest fachowcem w dziedzinie ortopedii i leczył moją teściową na stawy biodrowe przez kilka lat

( w W-wie ortopeda z badaniem USG bioderek kosztuje 120-150 a samo badanie u ortopedy 80-100-nieźle co:eek:)

reklama
usg a rtg to dwie zupełnie rózne sprawy.zupełnie inne promieniowanie .teoretycznie usg jest nie szkodliwe a rrtg tak.naświetla promieniami radioaktywnymi oczywiście jest to taka dawka ze trzeba by było siedziec pod tym rentgenem chyba miesiąc zeby skutki uboczne były bardzo szkodliwe.

Do góry