reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

U lekarza - choroby, szczepienia itd. - wszystko o zdrowiu naszych maluszkow

Nie, nie smarowałam niczym. Wg lekarza wysypka utrzymuje się ok 3-4 dni. U nas własnie tak było, pewnie rano już śladu po niej nie będzie ;-)

u nas wysypka była ze dwa i pół dnia, teraz ani śladu po trzydniówce:tak:

pytałam przy okazji pediatry czy bedzie bilans roczniaka a ona na to że Ami tak dobrze zna że uważa to za zbędne wie co mała potrafi, na bieżąco jest ze stanem zdrowia a i tak widzimy sie na szczepieniu w 13 miesiącu więc kolejna wizyta jej zdaniem mija sie z celem
do tego pytała jak mała znosi pobieranie krwi z paluszka z że znosi bardzo dzielnie9nawet nie zauważa że jej krwi ubywa) to bedziemy kontrolnie krew badac co miesiac, ale juz bez wizyt malej u niej w gabinecie
przychodzi rodzic po skierowanie, idzie na badanie i przychodzi z samymi wynikami jezeli jest cos nie tak to dopiero przychodzimy z mała wszystko bez wcześniejszego umawiania sie, nawet w czasie wizyty innego dzieciaczka możemy ja poprosic a ona wyjdzie i obejrzy wyniki:-)

reklama
A u nas nie robią bilansu roczniaka :-( Taką mam durną przychodnię... :-(
\

nie tylko u Was się nie robi. moja znajoma lekarka mówi, że w Polsce nie robi się bilansu roczniaka tylko dopiero bilans dwulatka
a przedtem dziecko sie bada przed szczepieniem MMR, w niektórych przychodniach po ukończeniu 12-miesiąca, w niektórych miesiąc później

U nas bilans roczniaka jest rowno ze szczepieniem - w naszym przypadku dwa tygodnie po urodzinkach, nie sadze, zeby te kilka tygodni takie wazne byly, w koncu nasze maluchy juz az tak bardzo nie przybieraja jak w pierwszych miesiacach zycia. No i po co dwie wizyty - zwlaszcza jesli dla dziecka to trauma jak u nas...:eek:

U nas podobnie jak u Karoo bilans razem ze szczepieniem, mała idzie 6 wrzesnia czyli tydzien po urodzinach, jestem ciegawa ile jej przybyło na wadze?;-)

A u nas nie robią bilansu roczniaka :-( Taką mam durną przychodnię... :-(

leika u nas tez nie robią...
chociaż, ostatnia kontrola była swego rodzaju "bilansem". polegała na zważeniu i zmierzeniu malej i oglądnięciu przez lekarkę...ale zapomniałam napisać - z okazji roczku dostałyśmy paczkę z próbkami, ulotkami i książeczkami - całkiem sympatyczny gest ze strony przychodni...

a tak w ogóle w piątek idziemy do ortopedy i na usg bioderek

Dobrze, ze maluszki juz prawie zdrowe :tak:

Co do bilansu roczniaka to nie wiem jak to u nas wyglada, ale jak 30-go pojdziemy na szczepienie to przypuszczam, ze pediatra zerknie na mala dokladniej - przynajmniej mam taka nadzieje ;-)

Ewa, mily gest ze strony lekarzy, ze obdarowali Was probkami! Fajnie, u nas niestety skapia takich rzeczy :-p

Kurcze, nie bylam w lipcu (a mialam byc) na USG bioderek :szok: Umowic sie czy nie robic kolejnego badania skoro wszystkie dotychczas wychodzily prawidlowo?

reklama
U nas tez dopiero bilans dwulatka robia:baffled:

Ewa - fajna przychodnia:tak:

Sandra - ja bym sie wstrzymala i poszla skontrolowac biodra itd. do ortopedy, jak juz mala zacznie chodzic ( u nas tak zalecaja):tak: Zwlaszcza, ze do tej pory oki bylo:tak:

Do góry