reklama
Rozwiązanie
Ja tez jestem lekko zdenerwowana, ale co ma być to bedzie. Natury nie odszukasz. Moja mama tak zawsze mowi. Podnosi mnie to na duchu.Nie jestem pewna czy stresu da się uniknąć. Dwa razy straciłam ciążę i tak sobie myślę że niepewność będzie mi towarzyszyła przez cały czas.. Trudno będzie wyluzować [emoji20]
Dudusia92
Fanka BB :)
Podobno rośnie skokowo. Ja zbadam swoje jeszcze w przyszły czwartek bo w sobotę wizyta kontrolna. Zobaczymy czy spada. Euthyrox to nic strasznego tylko trzeba brać go na czczo, 30 min min. Przed jedzeniem.Tego nie wiem jak się udało
21.12 miałam robiony komplet badań (mocz, posiew, morfologia i TSH). Wszystko ok, ale gin powiedział, że 3.3 to za dużo w październiku miałam 2.1 i było ok Kazał zapisać mi się do endo, a wizytę u endo mam jutro. Pomyślałam, że przygotuje się na wizytę i zrobię sobie jeszcze FT 3 i FT 4 i aktualne TSH. Jakie było moje zdziwienie jak zobaczyłam 2.6 Niby nie wiele, ale spadło, ale jakim cudem
reklama
Dudusia92
Ja osobiście nie badalam TSH przed ciaza. W sumie byliśmy zdziwieni ze zaszlam za pierwszym razem. Tylko oby sie nie skończyło jak ostatnio.Ehhh To jeszcze trochę zostało mi do zbicia..
Dlatego chyba zmienię lekarza. Mam wrażenie że tylko dzięki temu że zdecydowałam się prowadzić ciążę prywatnie mam wogole szansę ją donosić. Gdybym czekała aż rodzinna mi zaleci pójście do ginekologa to kto wie jakby się to mogło skończyćBierz jakis czas, mozesz sprawdzać na bierzaco. Osobiście współczuję ze rodzina olewa Twojego bobasa. Pozdrawiam
Dudusia92
Ja nie wyobrażam sobie innego lekarza jak prywatnie. Przynajmniej opieka jest rzetelna i profesjonalna. USG "na życzenie" oczywiście ma to cene ale dla mnie nie wielka cena za spokoj moj i zdrowie bobasa. Pierwsza ciaze prowadziła położna w UK w PL chodzilam okazyjnie i to lekarz tutaj powiedzial ze mam TSH wysokie. Położna w UK ma do dyspozycji : Doppler i metr krawiecki, którym określa wiek ciaze na podstawie obwodu brzucha. USG 2 w ciagu ciazy. PorazkaDlatego chyba zmienię lekarza. Mam wrażenie że tylko dzięki temu że zdecydowałam się prowadzić ciążę prywatnie mam wogole szansę ją donosić. Gdybym czekała aż rodzinna mi zaleci pójście do ginekologa to kto wie jakby się to mogło skończyć
89karola80
Taaa dużo się dowiedzialamNo to wyjaśnił
A ft3/ft4 badalas?
FT 3 mam 5.17
FT 4 - 9.73
Za 5 tygodni (czyli po braniu eutoryxu) mam zrobić TSH, ANTY PO i ANTY TG. Jeśli TSH będzie później 2.5 to mam zgłosić się za kolejne 5 tygodni (czyli od dzisiaj 10 ) z kolejnym badaniem TSH. A jeśli będzie powyżej 2.5 to już po 5 tygodniach mam przyjść.U mnie po usg tarczycy od razu stwierdził, ze wole guzkowate ale bez oznak zapalenia (hashimoto).
Samo TSH nic nie daje, zawsze do tego bada się ft3/ft4. Dodatkowo powinien Cię skierować na badanie anty tpo i anty tg
Dziekuje Ja się trochę boję, że jak zacznę go brać to będę zmuszona brać go do końca życia w tym sensie, że rozreguluje mi tarczyce, włosy będa leciały itdPodobno rośnie skokowo. Ja zbadam swoje jeszcze w przyszły czwartek bo w sobotę wizyta kontrolna. Zobaczymy czy spada. Euthyrox to nic strasznego tylko trzeba brać go na czczo, 30 min min. Przed jedzeniem.
Dudusia92
Nie ma opcji. Ja bralam w pierwszej ciazy. 3 miesiace bodajże. Pozniej odstawilam. I nic mi sie nie działo.Taaa dużo się dowiedzialam
FT 3 mam 5.17
FT 4 - 9.73
Za 5 tygodni (czyli po braniu eutoryxu) mam zrobić TSH, ANTY PO i ANTY TG. Jeśli TSH będzie później 2.5 to mam zgłosić się za kolejne 5 tygodni (czyli od dzisiaj 10 ) z kolejnym badaniem TSH. A jeśli będzie powyżej 2.5 to już po 5 tygodniach mam przyjść.
Dziekuje Ja się trochę boję, że jak zacznę go brać to będę zmuszona brać go do końca życia w tym sensie, że rozreguluje mi tarczyce, włosy będa leciały itd
89karola80
A widzisz może nasluchalam się jakiś głupotNie ma opcji. Ja bralam w pierwszej ciazy. 3 miesiace bodajże. Pozniej odstawilam. I nic mi sie nie działo.
Dudusia92
To duża dawka. Ja mam 25. Ale dobrze słyszeć ❤ trzymam kciuki ^^Ja już jestem po wizycie u endo. Mimo tsh 2.36 dała mi zielone światło do starań bo cała reszta badań ( ft3, ft4, antyTPO, antyTG, USG tarczycy w normie). Nadal mam przyjmować euthyrox 75.
reklama
jestemtu
Wiesz, tak długo czekałam żeby usłyszeć że już mogę [emoji4]
ta wizyta baaardzo poprawiła mi humor
ta wizyta baaardzo poprawiła mi humor
To duża dawka. Ja mam 25. Ale dobrze słyszeć [emoji173] trzymam kciuki ^^