reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

TSH

Dudusia92

Fanka BB :)
Dziewczyny, czy spadek TSH z 2.53 na 2.23 w ciagu tygodnia to dobry znak? Czy jest za maly i powinnam poinformować mojego ginekologa o tym? Wizyte mam za tydzień.

reklama
Rozwiązanie
Nie jestem pewna czy stresu da się uniknąć. Dwa razy straciłam ciążę i tak sobie myślę że niepewność będzie mi towarzyszyła przez cały czas.. Trudno będzie wyluzować [emoji20]
Ja tez jestem lekko zdenerwowana, ale co ma być to bedzie. Natury nie odszukasz. Moja mama tak zawsze mowi. Podnosi mnie to na duchu.
Jakim cudem udało Ci się to bez leków.? Ja jestem na euthyrox miesiąc temu miałam tsh 2,680 a teraz 2,370. Zwiększyłam dawkę i zobaczymy
Tego nie wiem jak się udało 🤷‍♀️
21.12 miałam robiony komplet badań (mocz, posiew, morfologia i TSH). Wszystko ok, ale gin powiedział, że 3.3 to za dużo 🤷‍♀️ w październiku miałam 2.1 i było ok 👍🏻 Kazał zapisać mi się do endo, a wizytę u endo mam jutro. Pomyślałam, że przygotuje się na wizytę i zrobię sobie jeszcze FT 3 i FT 4 i aktualne TSH. Jakie było moje zdziwienie jak zobaczyłam 2.6 😳 Niby nie wiele, ale spadło, ale jakim cudem 🤷‍♀️

reklama
Tego nie wiem jak się udało 🤷‍♀️
21.12 miałam robiony komplet badań (mocz, posiew, morfologia i TSH). Wszystko ok, ale gin powiedział, że 3.3 to za dużo 🤷‍♀️ w październiku miałam 2.1 i było ok 👍🏻 Kazał zapisać mi się do endo, a wizytę u endo mam jutro. Pomyślałam, że przygotuje się na wizytę i zrobię sobie jeszcze FT 3 i FT 4 i aktualne TSH. Jakie było moje zdziwienie jak zobaczyłam 2.6 😳 Niby nie wiele, ale spadło, ale jakim cudem 🤷‍♀️
A zaczęłaś brać preparaty z jodem?? To mogło obniżyć tsh.

Jaki poziom tsh Wasi ginekolodzy czy endo uważają za dobry przy staraniach o ciążę?

Mój gin i endo mówią zgodnie, ze przy staraniach poniżej 2.0, a w ciąży nie więcej niż 2.5
U mnie przy pierwszej ciąży na badaniach TSH wyszło 5,46. Zaczęłam brać euthyrox 50 i po miesiącu spadło do 2,40.
Żeby obniżyć jeszcze bardziej miałam brać na zmianę 50tke z 75tka. I pomiędzy oczywiście badania ft3, ft4, usg tarczycy i jeszcze biopsja, bo wyszły dwa na szczęście niegroźne guzki.
Ciąże niestety poroniłam, ale to nie przez tarczyce.
Na koniec listopada TSH 1.91, i zwiekszona dawka euthyroxu na codzienne po 75tce. Zaszłam w ciąże z powrotem i TSH cały czas na poziomie 1.91, przy zwiększonej dawce.
Wcześniej jak wykryto u mnie niedoczynnosc to badania TSH co 2 tyg, później co 4. A teraz z powrotem co 2, bo ciąża.
Ale spotkałam sie z sytuacja, gdzie dziewczyna zaszła w ciąże i przy pierwszych badaniach TSH skoczyło do ok 4. Lekarz nie wprowadził żadnego leczenia, bo stwierdził, ze tarczyca przy ciąży, szczególnie wczesnej lubi szaleć i trzeba zaczekać, powtórzyć badania i dopiero włączyć leczenie jeśli ma tendencje wzrostowa.
Moja koleżanka również zaczęła przyjmować witaminy dla ciężarnych z jodem i po 2 tyg jej TSH było już w normie i nie musiała brać euthyroxu w ogóle.

Mój gin i endo mówią zgodnie, ze przy staraniach poniżej 2.0, a w ciąży nie więcej niż 2.5
U mnie przy pierwszej ciąży na badaniach TSH wyszło 5,46. Zaczęłam brać euthyrox 50 i po miesiącu spadło do 2,40.
Żeby obniżyć jeszcze bardziej miałam brać na zmianę 50tke z 75tka. I pomiędzy oczywiście badania ft3, ft4, usg tarczycy i jeszcze biopsja, bo wyszły dwa na szczęście niegroźne guzki.
Ciąże niestety poroniłam, ale to nie przez tarczyce.
Na koniec listopada TSH 1.91, i zwiekszona dawka euthyroxu na codzienne po 75tce. Zaszłam w ciąże z powrotem i TSH cały czas na poziomie 1.91, przy zwiększonej dawce.
Wcześniej jak wykryto u mnie niedoczynnosc to badania TSH co 2 tyg, później co 4. A teraz z powrotem co 2, bo ciąża.
Ale spotkałam sie z sytuacja, gdzie dziewczyna zaszła w ciąże i przy pierwszych badaniach TSH skoczyło do ok 4. Lekarz nie wprowadził żadnego leczenia, bo stwierdził, ze tarczyca przy ciąży, szczególnie wczesnej lubi szaleć i trzeba zaczekać, powtórzyć badania i dopiero włączyć leczenie jeśli ma tendencje wzrostowa.
Moja koleżanka również zaczęła przyjmować witaminy dla ciężarnych z jodem i po 2 tyg jej TSH było już w normie i nie musiała brać euthyroxu w ogóle.
Nigdy nie pytałam lekarza jaka jest norma 🤷‍♀️ Teraz mam 3.3 i kazał mi isc do endo.
Chociaż wczoraj (czyli 18 dni po wyniku 3.3) robiłam TSH i mam 2.6. W lipcu miałam 4.3, niestety dzień później zaczęłam plamic i nie udało się utrzymać ciąży (8 tc, ale ciąża się nie rozwija).

Jestem po wizycie u endo, przepisal euthyrox 50 i co 5 tygodni badanie TSH. Na USG przekazal, że "tarczyca nie jest do końca prawidłowa" jak spytałam co to znaczy 😳 to przekazal, że pod tym wzgledem, aby TSH było poniżej 2 🤷‍♀️

Jestem po wizycie u endo, przepisal euthyrox 50 i co 5 tygodni badanie TSH. Na USG przekazal, że "tarczyca nie jest do końca prawidłowa" jak spytałam co to znaczy [emoji15] to przekazal, że pod tym wzgledem, aby TSH było poniżej 2 🤷‍♀️

U mnie po usg tarczycy od razu stwierdził, ze wole guzkowate ale bez oznak zapalenia (hashimoto).
Samo TSH nic nie daje, zawsze do tego bada się ft3/ft4. Dodatkowo powinien Cię skierować na badanie anty tpo i anty tg

reklama
Ja 6 dowiedziałam że jestem w ciąży. Zbadalam tsh I okazało się że jest go 11 prawie. Dostałam wyższą dawkę euthyroxu, ale teraz nie wiem kiedy warto sprawdzić czy maleje bo moja rodzinna kompletnie olewa fakt ciąży. Nie chcę zaszkodzić dziecku i boję się że przez to tsh poronie :(
Bierz jakis czas, mozesz sprawdzać na bierzaco. Osobiście współczuję ze rodzina olewa Twojego bobasa. Pozdrawiam

Do góry