reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

TSH

Dudusia92

Fanka BB :)
Dziewczyny, czy spadek TSH z 2.53 na 2.23 w ciagu tygodnia to dobry znak? Czy jest za maly i powinnam poinformować mojego ginekologa o tym? Wizyte mam za tydzień.

reklama
Rozwiązanie
Nie jestem pewna czy stresu da się uniknąć. Dwa razy straciłam ciążę i tak sobie myślę że niepewność będzie mi towarzyszyła przez cały czas.. Trudno będzie wyluzować [emoji20]
Ja tez jestem lekko zdenerwowana, ale co ma być to bedzie. Natury nie odszukasz. Moja mama tak zawsze mowi. Podnosi mnie to na duchu.
Tego nie wiem jak się udało 🤷‍♀️
21.12 miałam robiony komplet badań (mocz, posiew, morfologia i TSH). Wszystko ok, ale gin powiedział, że 3.3 to za dużo 🤷‍♀️ w październiku miałam 2.1 i było ok 👍🏻 Kazał zapisać mi się do endo, a wizytę u endo mam jutro. Pomyślałam, że przygotuje się na wizytę i zrobię sobie jeszcze FT 3 i FT 4 i aktualne TSH. Jakie było moje zdziwienie jak zobaczyłam 2.6 😳 Niby nie wiele, ale spadło, ale jakim cudem 🤷‍♀️
Podobno rośnie skokowo. Ja zbadam swoje jeszcze w przyszły czwartek bo w sobotę wizyta kontrolna. Zobaczymy czy spada. Euthyrox to nic strasznego tylko trzeba brać go na czczo, 30 min min. Przed jedzeniem.

reklama
Bierz jakis czas, mozesz sprawdzać na bierzaco. Osobiście współczuję ze rodzina olewa Twojego bobasa. Pozdrawiam
Dlatego chyba zmienię lekarza. Mam wrażenie że tylko dzięki temu że zdecydowałam się prowadzić ciążę prywatnie mam wogole szansę ją donosić. Gdybym czekała aż rodzinna mi zaleci pójście do ginekologa to kto wie jakby się to mogło skończyć

Dlatego chyba zmienię lekarza. Mam wrażenie że tylko dzięki temu że zdecydowałam się prowadzić ciążę prywatnie mam wogole szansę ją donosić. Gdybym czekała aż rodzinna mi zaleci pójście do ginekologa to kto wie jakby się to mogło skończyć
Ja nie wyobrażam sobie innego lekarza jak prywatnie. Przynajmniej opieka jest rzetelna i profesjonalna. USG "na życzenie" oczywiście ma to cene ale dla mnie nie wielka cena za spokoj moj i zdrowie bobasa. Pierwsza ciaze prowadziła położna w UK w PL chodzilam okazyjnie i to lekarz tutaj powiedzial ze mam TSH wysokie. Położna w UK ma do dyspozycji : Doppler i metr krawiecki, którym określa wiek ciaze na podstawie obwodu brzucha. USG 2 w ciagu ciazy. Porazka

No to wyjaśnił ;)
A ft3/ft4 badalas?
Taaa dużo się dowiedzialam 😏
FT 3 mam 5.17
FT 4 - 9.73
U mnie po usg tarczycy od razu stwierdził, ze wole guzkowate ale bez oznak zapalenia (hashimoto).
Samo TSH nic nie daje, zawsze do tego bada się ft3/ft4. Dodatkowo powinien Cię skierować na badanie anty tpo i anty tg
Za 5 tygodni (czyli po braniu eutoryxu) mam zrobić TSH, ANTY PO i ANTY TG. Jeśli TSH będzie później 2.5 to mam zgłosić się za kolejne 5 tygodni (czyli od dzisiaj 10 😉) z kolejnym badaniem TSH. A jeśli będzie powyżej 2.5 to już po 5 tygodniach mam przyjść.
Podobno rośnie skokowo. Ja zbadam swoje jeszcze w przyszły czwartek bo w sobotę wizyta kontrolna. Zobaczymy czy spada. Euthyrox to nic strasznego tylko trzeba brać go na czczo, 30 min min. Przed jedzeniem.
Dziekuje 🌷 Ja się trochę boję, że jak zacznę go brać to będę zmuszona brać go do końca życia 😟 w tym sensie, że rozreguluje mi tarczyce, włosy będa leciały itd 🙄😉

Taaa dużo się dowiedzialam 😏
FT 3 mam 5.17
FT 4 - 9.73

Za 5 tygodni (czyli po braniu eutoryxu) mam zrobić TSH, ANTY PO i ANTY TG. Jeśli TSH będzie później 2.5 to mam zgłosić się za kolejne 5 tygodni (czyli od dzisiaj 10 😉) z kolejnym badaniem TSH. A jeśli będzie powyżej 2.5 to już po 5 tygodniach mam przyjść.

Dziekuje 🌷 Ja się trochę boję, że jak zacznę go brać to będę zmuszona brać go do końca życia 😟 w tym sensie, że rozreguluje mi tarczyce, włosy będa leciały itd 🙄😉
Nie ma opcji. Ja bralam w pierwszej ciazy. 3 miesiace bodajże. Pozniej odstawilam. I nic mi sie nie działo.

Ja już jestem po wizycie u endo. Mimo tsh 2.36 dała mi zielone światło do starań bo cała reszta badań ( ft3, ft4, antyTPO, antyTG, USG tarczycy w normie). Nadal mam przyjmować euthyrox 75.

reklama
Do góry