reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Trzylatek nie mówi:(

witam.dzisiaj wrocilismy ze szpitala:(dawidek mial rozne badania przede wszystkim sluchu abr,no i wyszlo ze ma lekki niedosluch spowodowany zeszlorocznym zapaleniem ucha.podobno da sie leczyc poprzez odetkanie trabki sluchowej.nie wiem dokladnie na czym to polega ale czekam za dokumentami ze szpitala i tam wszystko bedzie wyjasnione.uwierzcie ze nie mam ochoty na nic ciesze sie tylko ze psycholog wystawil mu swietna opinie ze jest inteligentny itp.tylko niezrozumiale jest to ze wszystko rozumie i wykonuje polecenia,odpowiada na pytania a jednak jakis niedosluch jest.poprostu nie potrafi odtworzyc odbieranych slow.zobaczymy co na to inni lekarze.trzymajcie kciuki.pozdrawiam.

reklama
Małgosia85 mój tata nie słyszy na jedno ucho (komplikacje przy porodzie) i powiem szczerze ,że nie ma z niczym trudności a już na pewno nie z mową (sama się o tym przekonałam :-)), myślę że wszystko będzie dobrze i oczywiście trzymam kciuki za Dawidka :-)

Cześć Edziu,

nic się nie martw,tzn. się martw się ale umiarkowanie:-)))
Moja córcia też prawie nic nie mówi,chodzimy na terapię zajęciową i do logopedy od trzech miesięcy.To ma małej pomóc się przełamać,pomaga w tym sensie,że naśladuje zwierzątka i mówi "po chińsku".
Też mam z tego powodu bezsenne noce,ale coraz więcej słyszę o czterolatkach które zaczynają mówić.
Także nie załamuję się czego i Tobie życzę-będzie dobrze i trzeba w to wierzyć.

Hej, moja mała ma 2,5 roku i bardzo mało mówi, ok 10-15 słów, wiem, że jest szalenie inteligentną Dziewczynką, więc na pewno nie o to chodzi, ale... mam jedno pytanie czy Dziecko, które tak mało mówi przyjmą do publicznego przedszkola? Oprócz tego jest bardzo samodzielna :)

do przedszkola powinni ja przyjac-teoretycznie!!!!Ja o przyjecie mojegoDawida staralam sie pol roku,bylam u logopedy i psychologa po opinie.no i od stycznia zaczal chodzic chociaz ma 3 i pol roku mowi malutko tzn.po swojemu i mama tata itp.Ale mysle ze powinnas juz zlozyc podanie o przyjecie dziecka do przedszkola!!!!bo o ile wiem to zgloszenia przyjmuja do konca kwietnia i zapewne liczy sie kolejnosc zgloszen.powodzenia

Witajcie, dawnomnie tu niebyło. Moja corcia wkoncu sie przełamała i mozna sie już z nia dogadac, niejest rewelacyjnie, ale odkad poszła do przedszkola widac postepy. Byłam z nią u neuri=ologa, i zbadała ja, powiedziała ze jest opozniona w rozwoju, chca jej badania głowy zrobic, by sprawdzic, tzn wykluczyc ze niema noc w głowie. Mam nadzieje ze bedzie wporzadku:)

W koncu dostalismy karte informacyjna ze szpitala:(stwierdzono ze Dawid ma obustronny niedosłuch przewodzeniowy.teraz musimy isc do neurologa i laryngologa spytac co z tym trzeba zrobic??jestem podłamana bo nie wiem co nas czeka:-(poprostu sie boję!!!!!!a tak wogole to we wypisie nie napisali zadnych zalecen oprocz wizyt u logopedy a za pol roku kontrolne badanie sluchu.....dziwne bo jak ten sluch ma sie poprawic bez leczenia????????/

hej! mozesz opisać jak wyglądają twoje zabawy z synkiem, jak go stymulujesz? może uda się nam coś podpowiedzieć ;) (moje zabawy staram się opisywać na Flaviolandia) z tego, co wiem, to chłopcy mogą do 4. roku życia słabo mówić i widziałam już takie dzieci, przykro, że cię dołują ludzie, ja ciągle słyszę, ze mój synek jest mały, ale co mam zrobić? naciągać go? często dzieci, które nie mówią są bardzo inteligentne ponieważ obserwują, pracują manualnie i mówienie uważają za stratę czasu :) pozdrawiam!

reklama
no witam!!!nasze zabawy polegaja przede wszystkim na nasladownictwie tzn.zwierzatka,pojazdy itp.duzo prac manualnych:rysowanie,malowanie farbami,lepienie z plasteliny.No i ćwiczenia gimnastyczne.i pod tym wzgledem sobie doskonale radzi.Bylismy u neurologa ktory stwierdzil ze pod kontem neurologicznym nie ma Dawidkowi nic do zarzucenia,rozwija sie prawidlowo,jest z nim dobry kontakt itp.za to audiolog powiedziala ze to badanie sluchu ktore mial(abr)mogly wyjsc nieco bledne bo maly prawdopodobnie mial infekcje drog oddechowych.Mowila ze wystarczy ze dziecko ma zatkane zatoki i wtedy sluch moze byc nieco pogorszony.teraz mamy isc do niej jako do laryngologa .musi go zbadac pod kontem trzeciego migdalka.ma podejrzenia bo maly czesto chrapie i oddycha glownie przez usta.zobaczymy co z tego wyjdzie???pozdrawiam.

Do góry