reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

torba do szpitala

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
U nas nie robia lewatywy wiec lepiej sie nie objadac:blink:,choc pewnie to ostatnie rzecz o ktorej sie mysli.
Moja przyjaciolka rodzila w wodzie i opowiadala,ze stoi sobie taki czlowieczek z siateczka jak na rybki w akwarium i dodatki wylawia:baffled:

reklama
U nas nie robia lewatywy wiec lepiej sie nie objadac:blink:,choc pewnie to ostatnie rzecz o ktorej sie mysli.
Moja przyjaciolka rodzila w wodzie i opowiadala,ze stoi sobie taki czlowieczek z siateczka jak na rybki w akwarium i dodatki wylawia:baffled:
Hahaha dobre z tymi "dodatkami" :-D:-D:-D Ja szczerze mówiąc nie wiem, czy u nas robią lewatywę,ale postanowiłam, ze sama sobie zafunduję "jazdę" w domu.Nie ma to jak własne WC,a nie maraton szpitalnymi korytarzami ;-)

u nas tez robią lewatywę, jakoś nie wyobrażam sobie ze mogłoby się coś niekontrolowanego pojawić podczas porodu, w domu nie będę robić, bo do szpitala daleko i mogłyby być problemy :tak:

tylko prosze trzymac sie tematu. wybor szpitala jest w innym watku, kwestie porodowe w jeszcze innym (moze ktos w koncu sie wypowie nt czy skleic wybor szpitala/poloznej/szkoly rodzenia z watkiem porodowym?)

na stronie szpitala, w którym zamierzam rodzić znalazłam takie info:
Podczas pobytu w szpitalu przydatne mogą okazać się rzeczy, które może Pani wcześniej przygotować:
- przybory toaletowe

- dwa ręczniki

- pantofle

- klapki pod prysznic

- biustonosz ciążowy lub do karmienia (z otwieranymi miseczkami)

- krem lub pomadka do zwilżania ust
- 1 butelka wody mineralnej niegazowanej lub soku z owoców bezpestkowych (nie z cytrusowych)

Dobrze przygotowana przyszła mama powinna zgłosić się do porodu z następującymi dokumentami:

- dowód osobisty

- dokument ubezpieczenia

- karta przebiegu ciąży
- wyniki badań laboratoryjnych ( w tym informacja o grupie krwi) oraz inne zaświadczenia o zdrowiu (np. karty informacyjne z pobytów zpitalnych)

DODATKOWE INFORMACJE
* w Izbie Przyjęć służymy rodzącym wykonaniem wlewu oczyszczającego (oczyszcza dolny odcinek przewodu pokarmowego i ułatwia poród) oraz goleniem krocza (usunięcie owłosienia ułatwia zachowanie higieny po porodzie). Czynności te wykonujemy na wyłączne życzenie pacjentki
* rodząca podejmuje decyzję kto będzie osobą towarzyszącą przy porodzie (mąż, mama, siostra, koleżanka) oraz wyraża pisemną zgodę na jej obecność
* rodząca otrzymuje informacje o stanie zdrowia swoim i dziecka na bieżąco od zespołu dyżurnego: lekarzy i położnych
* za zgodą rodzącej rodzina może uzyskać informacje drogą telefoniczną​

ODWIEDZINY - SALA PORODOWA
* krótkie 15–minutowe odwiedziny dotyczą wyłącznie pacjentek przebywających w obrębie sal obserwacyjnych
* w oddziale porodowym odwiedzin nie ma do rodzących i pacjentek po porodzie​

Ja zabrałam wielką torbę do szpitala, a przez dwa dni P. mi jeszcze dowoził rzeczy odbierając te, które są już niepotrzebne typu brudna koszula, skarpetki, czy dwie duże walizeczki z materiałami reklamowymi, które każda mama dostała na dobry początek. Najlepsze, że przez noc po porodzie do nich nie zajrzałam, bo po co, myślałam tylko o tym, że tak strasznie chce mi się pić. Rano się okazało, że w jednej z teczek była butelka mineralnej..!!!!! A w nocy wszystko bym za nią oddała.:tak::tak::tak:

fajny i przydatny wątek ale może stworzyłybyśmy jedną, wspólną listę na I stronie tego tematu?? każdy ma inne dane, są różne źródła i szkoły pakowania tej torby.. może połączymy to wszystko do kupy dopisując po prostu nowe rzeczy, które się pojawią? nataliak co Ty na to? w przeciwnym razie znowu nastukamy setki stron i trudno będzie cokolwiek odnaleźć..

pomysl ma sens ale kazdy szpital wymaga czegos innego (najlepszy przyklad to wyprawka dla dziecka - w moim trzeba miec wlasne ciuszki a niektore szpitale zapewniaja). poza tym watek ma tez sluzyc troche do omawiania co i gdzie kupic (jakie majtki, wkladki czy podklady sa najlepsze), fajnie tez jak majowki ktore juz rodzily moga napisac co sie nie przydalo, ile czego faktycznie potrzebowaly i co z poza tych list warto ze soba zabrac. takie jest moje zdanie ale oczywiscie watek dostosuje do wiekszosci :)

reklama
poza tym watek ma tez sluzyc troche do omawiania co i gdzie kupic (jakie majtki, wkladki czy podklady sa najlepsze), fajnie tez jak majowki ktore juz rodzily moga napisac co sie nie przydalo, ile czego faktycznie potrzebowaly i co z poza tych list warto ze soba zabrac. takie jest moje zdanie ale oczywiscie watek dostosuje do wiekszosci :)
to byłaby bardzo przydatna wiedza przynajmniej dla mnie bo jestem zielona w tych sprawach, a za jakis czas mozna by faktycznie stworzyc taka liste co i w jakich ilosciach trzeba zabrac i najlepiej jakby ja mozna bylo wydrukowac tak zeby sie z jej pomoca pakowac:-)

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry