reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

"To, co nam mamom spędza sen z powiek" - Dolegliwości maleństw...

reklama
Cześć dziewczyny, jestem tu nowa i próbuje się odnaleźć na forum. Mój synek ma skończone 2 miesiące. Ostatnio ma problemy z kupką. w zeszłą środę zrobił a potem dopiero w poniedziałek rano z pomocą czopka. Potem zrobił jeszcze wieczorem i następnego dnia (wtorek) wieczorem. Od tamtej pory znowu nic... Wiem, dopiero dziś 2 dzień ale już się boję. Gazy mu odchodzą, brzuszek miękki ale troszkę się czasem pręży, nie jest jakoś bardziej marudny. Jak do przyszłego tyg mu się to nie unormuje to chyba do lekarza pójdziemy... Macie może jakieś sposoby jak mu pomóc? Masuję brzuszek, podkurczamy mu nóżki do brzuszka.

Mam też problem z aplikacją czopka. W aptece panie dały nam glicerynowe 1g i kazała na pół przeciąć. Nie wiem czy dlatego że jest przez to taki krótki ten czopek nie mogłam małego go włożyć. Tak sie prężył że go wypychał. Ostatecznie siedziałam nad nim i trzymałam mu przy tyłku tego czopka z 5 min i w końcu się załatwił. Nie wiem czy ja taka łajza czy faktycznie czopek za krótki. Miała któraś podobny problem?

Na cycu jest. Nie jadłam ostatnio nic nowego... Słyszałam co prawda że dzieci dopóki nie zaczną jeść zupek to tak może być bo trawią bezresztkowo ale wcześniej robił nawet 2 razy dziennie a potem nagle nic.

Caro dzis byla u mnia pielegniarka srodowiskowa, i mowila, ze juz teraz bedzie pewnie mniej kupek, ja zauwazylam, ze od jakiegos tygodnia juz w nocy w ogole nie robi, tylko w dzien, ale tez mniej niz kiedys. Wiem, ze na piersi moze byc kupa albo co karmienie albo co kilka dni nawet, wiec spokojnie, jesli piszesz, ze brzuszek ma miekki i jakis bardzo marudny nie jest to chyba nic zlego. Aha i Witaj na forum! :-)

Ostatnia edycja:
Dokladnie tak jak napisala Tamtusia. Na cycy to kupki moze i tydzien nie byc.
Laura ostatnio czesto male robi, w nocy tez. Duzo kleksikow i ciezko zadbac zeby zaczerwienionego tam nie miala

Caro Antoś szybciej robil kilka kupek dziennie, okolo 6 tygodni temu mial jakby biegunke nagle takie wodniste kupki zaczal robic bez grudek, trwalo to kilka dni i pozniej nagle przestal robic i robil raz na tydzien, 2 tygodnie temu pojwily sie pierwsze musztardowe w konsystencji kupki byly chyba 3 dzien po dniu i teraz od 4 dni znowu nie zrobil kupki, za bo smierdzace baczki puszcza

Osiwieje dziewczyny powinno sie natluszczac czy wysusza. Pupę nosz ku...rwą po tym pudrze z alko to jeszcze gorze juz kropki Krostki idą na pośladki. Ta pierwsza warstwa skorki no to juz jej nie ma to jest czerwone wzięłam wymylam ten puder wysuszylam dokładnie i posmarowalam bepanthenem bo wszędzie czytam ze to sie natluszcza generalnie zmiany skórne u dziecka juz zgłupiałam plakac mi sie chce jeszcze m chory obrażony na mnie generalnie nie wiem co robić do pediatry za późno bo do 14:30 chyba znowu pojadę wieczorem na pogotowie... Szkoda mi go a jeszcze non stop macha nogami to bardziej to podrażnienia bo trze uuuuuh ;(

Caro u nas to samo z tą kupą...A nie wprowadzałaś nowego leku??np od refluksu?bo u nas od leków...ale pytałam lekarza to mówił że to normalne, z aplikowaniem czopka nie miałam problemu-czubek samocz w oliwce(położna mówiła żeby absolutnie nie dawac czopków bo przez to dziecko może póżniej mieć problemy)

reklama
dziewczy7ny z doświadzczenia :
1. dziecko na piersi moze i 10 dni kupy nie robić, byle po tym czasie była ona bez płaczy i jęków, bez wielkiego wysiłku i nie zbita
2. czopki to ostateczność. Niestety robie też dużo złego, tzn przyzwyczajają dziecko i potem po długim stosowaniu moze sie okazać ze bez czopka kupy nie zrobi
3. jak już jest problem leksza laktuloza Jest ona np w duphalacu.

co do pieluszek, odparzeń itp pudry bym sobie darowała, mogą pogorszyć sytuacje. Tak samo może być stosowanie dobrego kosmetyku- well leku ale w za dużych ilościach. jak wypaciacie całą pupę malca np sudocremem to żeby był on najlepszy to skóra pod nim nie oddycha i odparzenia mogą sie nasilić. Stosować to z umiarem. Lepsze są maści niz kremy, maja wiecej substancji aktywnych, ale tego też stosować z umiarem.

Ja miałam akcje z odparzeniami, ktostkami a nawet odparzoną pupą aż do krwi :( Raz z mojej winy bo uparcie stosowałam sudocrem, a pozostałe bo moi byli takimi dziwnymi alergikami, szczzególnie Kinga że objawiało sie to własnie odparzeniami na początku a nie wysypką. więc warto wykluczyć alergie niz walczyć np z pieluszkami

Acha jeszcze cos ;) czasem walka z doparzeniem krosteczkami trwa pól dnia a czasem tydzień. ale jak sie nie poprawia to tylko lekarz bo możliwe że potrzeba będzie maści z antybiotykiem lub nawet steroidem. a dziecko takie męczy sie okrutnie więc trzeba mu wybaćzyć że spać nie moze, płaczliwe i cały czas by tylko na mamie wisiało albo na cycu ( cyc to też taki uśmierzacz bólu)

Do góry