reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

"To, co nam mamom spędza sen z powiek" - Dolegliwości maleństw...

Jejku to mój chudzina na samej piersi przez miesiąc przybrał ok 750 gr. Bo na początku przybierał 150 na tydzień a teraz 210. Waga wypisowa 3200 teraz ok 3950Jaguś i jak tam delicol? Pomógł coś? Ja dziś jeszcze jedna próba z biogaja. Jak będzie gorzej to włączę delicol.

reklama
Ja mam wizyte w piatek na 6cio tygodniowy check up i sie okaze jak z ta waga... a stresa mam na maxa bo pisalam juz wczwsniej ze z cyca je po 3-5 min max :( i musialam butle podłączyć (z moim mlekiem) bo nie wiedzialam ile faktycznie zjada. Ostatnie sprawdzenie wagi bylo w 4 tyg. i mała wazyla 4860 a waga z wypisu 3800, wiec przybrala 1.06kg czyli w normie... ale z tym jedzeniem potem byly u nas jeszcze wieksze cyrki.
Lekarka mi mowila ze normy przybierania to 150-250g na tydzien. Ale wiadomo ze to u kazdego inaczej.
Mi kuba przybieral na cycu 1.5kg na miesiac i nikt nie miwil ze za bardzo tyje a nawet lekarka powiedziala ze widocznie mu tyle potrzeba skoro tyle wypija i ze przrciez odchodzac takiego dzieciatka nie bedziemy...

U nas dziś położna też ważyła Szymonka i od ostatniego ważenia 11 dni temu przybrał 740 g. Ogólnie od wypisu (dokładnie 3 tygodnie temu) 1240 g. Na piersi. Cieszę się, bo się martwiłam o kaloryczność pokarmu.
Od wczoraj biogaia i delicol, na razie nic nie mogę powiedzieć. Wieczór i noc koszmarne, krzyczał strasznie, w taki szał wpadał, mam nadzieję, że to się nie będzie powtarzało.
Kiedy Wasze Maluchy miały skoki? Może to to, bo już sama nie wiem :-(

Anbas - no wlasnie ja sie śmieje ciekawe jak mam wiecej przepajac jak to złudne zaspokojenie głodu przecież zje 80 a nie 120 to mi będzie ci 1,5 kwilil a nie daj dziecku jeść no jak skoro on chce

No właśnie Pustiszi, jak masz mu ograniczać jedzenie? Mój np. jak jest głodny to tak się drze, że od razu wiadomo, o co mu chodzi. Jakbym mu nie dała, to się nie uspokoi. A potrafi drzeć się, jak mu nawet 10 ml brakuje do pełnego brzuszka (sprawdzone w czasach karmienia odciąganym mlekiem z butli).

U nas Maciek przy wypisie miał 3.080, po miesiącu - 4.300. Nic nam lekarka nie mówiła, że przytył za dużo.

Mi powiedziała ze wg tych skali czy siatek jest za dużo i to może mieć wpływ na wzdecia bo brzuch nie wyrabia

Wiecie co odczytałam ze zaparcia mogą byc po przedawkowaniu d3 a ja chyba mu przedawkowalam Polożna mówiła ze niska dawka dawać 2 ale ja np jak kropla spadła na usta to dawałam druga do środka a ta pierwsza umazany do okola ust oooooooho bąk idzie niech już ta kopka wyjdzie matulu !!!!!!

PUSTISZI u nas jak nie ma wskazan i karmi sie MM to witamin sie nie podaje bo w mm juz sa. Ja to mysle ze wzdecia sa od "za mocnej" mm dla brzusia
ANBAS u mojej kolezanki od urodzenia dziecko je 5 min i spi po kilka godz. Ladnie przybiera. Jej cora ssie intensywnie i nie robi takich przystankow jak np Laura

u mnie przytył dokładnie 800g ale to było ważenie tydzień temu, jak miał 3 tygodnie, bo 3600 waga urodzeniowa, a jak miał 3 tygodnie to 4400, więc sądzę, że skoro mniej więcej 50g na dzień tyje, to będzie już jakieś 1200g więcej w miesiąc i tylko na piersi jest i uwaga - je góra 8-10 minut z przerwami, a najczęściej 5 minut i koniec i tak co 2-3h. Więc długość jedzenia to drugorzędna sprawa. Córa moja jadła 20 minut, jak w zegarku, a czasem i dłużej wisiała na cycu - więc ja też miałam schizę, że może od tej wady serca się męczy i nie je i co to będzie, a tu taki pultasek się robi jedząc 5 minut...:-D

reklama
Wiolka ja podaję tylko bio gaję i nam pomaga, wiec z tym delicolem to chyba chodziło Ci o Yoannę;-)

A u mnie znowu zapalenie piersi... Oby szybko przeszło bo mam już serdecznie dość:-( Dobra, ściągam małą z brzucha i idę robić obiad - odkąd ją mam to kompletnie jestem niezorganizowana i już wszystkie zapasy z zamrażarki wykorzystałam a pomysłów co by tu zrobić brak;-)

Do góry