reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Testy owulacyjne

Witam wszystkich. Właśnie dołączyłam do was. Jestem zrozpaczona bo nie możemy się już doczekać z mężem dzidziusia a jak dotąd mamy z tym troszkę problemów. Co sądzicie o testach owulacyjnych? Czy wogóle udało się komuś dzięki nim zajść w ciążę?
Ja właśnie jestem po 5 dniowym stosowaniu testów owulacyjnych.Mam bardzo dokładne cykle miesiączkowe co 28 dni.Z każdym dniem druga kreseczka w teście robiła się coraz ciemniejsza aż w końcu czwartego dnia (miałam straszne bóle jajnika i nadęte podbrzusze) test wskazał ciemną grubą drugą krechę.Kochaliśmy się z mężem wieczorkiem:-) a na drugi dzień kiedy zrobiłam test okazało się że test nie wykazywał już poziomu LH czyli w ciągu 24h od momentu zrobienia testu nastąpiło jajeczkowanie.Mamy ogromną nadzieje że tym razem nam się udało.;-)
aha ja stosowałam testy owulacyjne kupione na allegro firmy Signa Plan.Należy je wykonywać w godzinach popołudniowych ( o stałej porze każdego dnia) .

reklama
ja juz testuje drugi miesiac codziennie po wstaniu z lozka (nie wiem czy dobrze) i w ostatnim cyklu pokazaly mi sie dwie kreski (druga bardzi slaba) w jednym dniu i w tym dniu sie prz\ytulalismy...i co juz 3 dzien mam @ wiec nici...nadal robie ale moze cos zle robie
Przede wszystkim w odróżnieniu do testu ciążowego test owulacyjny nie można robić z pierwszego porannego moczu.Ja osobiście robiłam test codziennie około godziny 12 w południe i test wykazał u mnie owulacje pozytywnie

czesc Dziewczyny,
zagladam tu do Was bo widze ze macie dluzsze doswiadczenie z testami owul. i mam andzieje ze mi cos poradzicie albo moze mialyscie taki sam problem; ja wlasnie zaczelam stosowac testy owu.1szy test zrobilam w 10 dc (generalnie mam 28 dniowe cykle) dwie kreski ale testowa calkiem jasna, tak samo bylo w 12 dc, dopiero wczoraj - 13 dc - druga kreska zrobila sie ciemniejsza ale wydaje mi sie ze nadal nie byla idnetyczna jak kreska testowa; dzisiaj znowu testowalam (14 dc) i dzis znowu zupelnie jasna kreska; czy to oznacza ze wczoraj mialam owulacje albo moze ze wogole jej nie bylo??czy powinnam dalej sprawdzac np. jutro??jak myslicie...z gory dzieki za porade:-)dodam moze jeszcze tylko ze uzywalam testu ACON LHbede wdzieczan za wszelkie podpowiedzi,pozdrawiam Was wszystkie

W moim przypadku druga kreska zrobiła się ciemno bordowa i czułam w ten dzień ból podbrzusza.Tylko i wyłącznie ta druga kreska w teście musi być ciemniejsza-testuj dalej koleżanko :tak:

Ja właśnie jestem po 5 dniowym stosowaniu testów owulacyjnych.Mam bardzo dokładne cykle miesiączkowe co 28 dni.Z każdym dniem druga kreseczka w teście robiła się coraz ciemniejsza aż w końcu czwartego dnia (miałam straszne bóle jajnika i nadęte podbrzusze) test wskazał ciemną grubą drugą krechę.Kochaliśmy się z mężem wieczorkiem:-) a na drugi dzień kiedy zrobiłam test okazało się że test nie wykazywał już poziomu LH czyli w ciągu 24h od momentu zrobienia testu nastąpiło jajeczkowanie.Mamy ogromną nadzieje że tym razem nam się udało.;-)
aha ja stosowałam testy owulacyjne kupione na allegro firmy Signa Plan.Należy je wykonywać w godzinach popołudniowych ( o stałej porze każdego dnia) .
Super:tak::-) Ja myślę, że się udało:tak::-) U mnie tez tak było i proszę:tak:
Do wszystkich innym babeczek - testy owulacyjne robi się w godzinach po południowych!:tak:

Jeśli ktos chce dokładniej okreslić moment owulacji to powinien testy robić 2 razy dziennie w godzinach około południowych i wieczornych dlatego ponieważ od pozytywnego testu owulcyjnego owulacja jest wystepuje po 12 do 36 godzin, a przerwa 24h między testowaniem jest bardzo duża, tym bardziej że czynnik LH pojawia się we krwi o conanjmniej 6 godzin wcześniej. Dlatego robiąc test np dziś o godz.10 kiedy wychodzi on negatywny a we krwi juz bedzie czynnik LH to gdybysmy powtórzyły ten test o godz. 17 to byłby on juz pozytywny i gdyby tak wyszło ze po pozytywnym teście jest owulacja po 12h to generalnie na drugi dzień o godz 10 jest juz po owulacji i test może byc negatywny. I co najważniejsze ok 2 godzin przed testem nie powinno sie pić ponieważ płyny rozrzedzają mocz i może być w nim zbyt mało czynnika LH żeby test go wychwycił. A trzeba tez przyznac że testy nie sa 100%. Znam dziewczyny które miały testy negatywne i a dziś sa w ciąży lub maja juz maluszki.

Jeśli ktos chce dokładniej okreslić moment owulacji to powinien testy robić 2 razy dziennie w godzinach około południowych i wieczornych dlatego ponieważ od pozytywnego testu owulcyjnego owulacja jest wystepuje po 12 do 36 godzin, a przerwa 24h między testowaniem jest bardzo duża, tym bardziej że czynnik LH pojawia się we krwi o conanjmniej 6 godzin wcześniej. Dlatego robiąc test np dziś o godz.10 kiedy wychodzi on negatywny a we krwi juz bedzie czynnik LH to gdybysmy powtórzyły ten test o godz. 17 to byłby on juz pozytywny i gdyby tak wyszło ze po pozytywnym teście jest owulacja po 12h to generalnie na drugi dzień o godz 10 jest juz po owulacji i test może byc negatywny. I co najważniejsze ok 2 godzin przed testem nie powinno sie pić ponieważ płyny rozrzedzają mocz i może być w nim zbyt mało czynnika LH żeby test go wychwycił. A trzeba tez przyznac że testy nie sa 100%. Znam dziewczyny które miały testy negatywne i a dziś sa w ciąży lub maja juz maluszki.
To jasne, ze testy nie dają 100% pewności, tak samo jak testy ciążowe czy środki antykoncepcyjne... ale pewnie przybliżają nas do wiedzy o tym co się dzieje w naszym ciele. Szczegolnie jest to ważne dla dziewczyn, które nieregularnie miesiączkują (z różnych przyczyn). Z tym badaniem 2 x dziennie to może i masz rację...
A ja własnie dostałam zamówione wczoraj testy!! Błyskawiczna wysyłka. Dostałam pocztą więc tym bardziej jestem w szoku, że już są!!:tak: Teraz tylko czekać na odpowiedni moment do testów.

To jasne, ze testy nie dają 100% pewności, tak samo jak testy ciążowe czy środki antykoncepcyjne... ale pewnie przybliżają nas do wiedzy o tym co się dzieje w naszym ciele. Szczegolnie jest to ważne dla dziewczyn, które nieregularnie miesiączkują (z różnych przyczyn). Z tym badaniem 2 x dziennie to może i masz rację...
A ja własnie dostałam zamówione wczoraj testy!! Błyskawiczna wysyłka. Dostałam pocztą więc tym bardziej jestem w szoku, że już są!!:tak: Teraz tylko czekać na odpowiedni moment do testów.

Jasne że tak:tak::tak: Sama się nimi posiłkowałam. Ja zawsze robiła test o 11 i o 22. Powodzenia;-)

reklama
Raz już w tym roku stosowałam testy, ale jakoś nic na nich nie wychodziło. W tym cyklu też zakupiłam pakiet 30 na allegro. Zaczęłam robić od 10dc i wyszła już lekka kreseczka. Później przez kilka dni utrzymywała się taka sama jak testowa, no i w końcu słabła, ale przyznam, że ok. 20 dc jeszcze coś tam się tliło. 3 dni po spodziewanej miesiączce, która nie nadeszła zrobiłam 2 testy ciążowe różnych firm, nie z porannego moczu, i wyszły 2 grube krechy. Wydaje mi się, że testy pomogły mi mniej więcej trafić w ten czas. Czekam teraz tylko na potwierdzenie. Za 2 tyg. pójdę na usg a jutro robię betę.

Do góry