reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Testy ciążowe

IMG_20220303_201159.jpg

reklama
W sumie napiszę tutaj , bo nie wiem czy ktokolwiek dostał taki lek na infekcję, i z takim dawkowaniem oraz czy pomogło. A że mieszkam Niemczech, to łatwiej będzie o odpowiedź tutaj w poście :)
Więc tak. Pojawiła się infekcja , dostałam w aptece ten lek (załącznik) dawkowanie 3 x dziennie maść w tym 1x globulka. Brać maks 3 dni , a jeżeli nie będzie poprawy to do lekarza. Czy któraś z pań będących tutaj dostała taki lek ? I czy takie dawkowanie ? Nie powiedziałam aptekarce że jestem w ciąży 🤦🙈
A co jest napisane w ulotce?

W sumie napiszę tutaj , bo nie wiem czy ktokolwiek dostał taki lek na infekcję, i z takim dawkowaniem oraz czy pomogło. A że mieszkam Niemczech, to łatwiej będzie o odpowiedź tutaj w poście :)
Więc tak. Pojawiła się infekcja , dostałam w aptece ten lek (załącznik) dawkowanie 3 x dziennie maść w tym 1x globulka. Brać maks 3 dni , a jeżeli nie będzie poprawy to do lekarza. Czy któraś z pań będących tutaj dostała taki lek ? I czy takie dawkowanie ? Nie powiedziałam aptekarce że jestem w ciąży [emoji1751][emoji85]
Ten lek można w ciąży. Ja brałam.

Dziewczyny a powiedzcie mi , jak aparat USG pokazuje wiek ciąży ? Chodzi mi o to , że jeżeli kalendarzyk z terminu om wykazuje powiedzmy 6 tydzień , to na USG będzie widoczny faktycznie 6 tydzień? czy będzie pokazany ten 4 tydzień od terminu zapłodnienia a nie z om? Zawsze mnie to zastanawiało 😅

Dziewczyny a powiedzcie mi , jak aparat USG pokazuje wiek ciąży ? Chodzi mi o to , że jeżeli kalendarzyk z terminu om wykazuje powiedzmy 6 tydzień , to na USG będzie widoczny faktycznie 6 tydzień? czy będzie pokazany ten 4 tydzień od terminu zapłodnienia a nie z om? Zawsze mnie to zastanawiało 😅

Po wielkości pęcherzyka/zarodka
Stąd można mieć różnice w OM do USG

Aparat USG też liczy wiek ciąży od dnia ostatniej miesiączki. Jeśli ktoś miał owulację równo w 14 DC i wszystko przebiegło książkowo, to wiek z om=wiek z USG.
Natomiast organizm to nie komputer ;) i czasem coś się przesunie, np owulacja wystąpi w 20 DC czy w 8 DC - i w wówczas ciąża jest młodsza/starsza niż wynika to z om. Aparat USG na podstawie pomiarów pęcherzyka ciążowego czy pomiarów zarodka (wszystko zależy od etapu ciąży i co już widać na USG) określi rzeczywisty zbliżony wiek ciąży. Czyli np idziemy w 70 DC do ginekologa. Teoretycznie powinien to być 10+0 TC, zakładając, że owulacja była w 14 DC, czyli równo 8 tygodni temu. Ale jeśli owulacja się przesunęła i była np w 21 TC, to na podstawie wymiarów USG wyliczy (w przybliżeniu) wiek ciąży na 9+0 TC, bo do zapłodnienia doszło później (nie 8, a 7 tygodni temu), niż wynikałoby to z om.

reklama
Aparat USG też liczy wiek ciąży od dnia ostatniej miesiączki. Jeśli ktoś miał owulację równo w 14 DC i wszystko przebiegło książkowo, to wiek z om=wiek z USG.
Natomiast organizm to nie komputer ;) i czasem coś się przesunie, np owulacja wystąpi w 20 DC czy w 8 DC - i w wówczas ciąża jest młodsza/starsza niż wynika to z om. Aparat USG na podstawie pomiarów pęcherzyka ciążowego czy pomiarów zarodka (wszystko zależy od etapu ciąży i co już widać na USG) określi rzeczywisty zbliżony wiek ciąży. Czyli np idziemy w 70 DC do ginekologa. Teoretycznie powinien to być 10+0 TC, zakładając, że owulacja była w 14 DC, czyli równo 8 tygodni temu. Ale jeśli owulacja się przesunęła i była np w 21 TC, to na podstawie wymiarów USG wyliczy (w przybliżeniu) wiek ciąży na 9+0 TC, bo do zapłodnienia doszło później (nie 8, a 7 tygodni temu), niż wynikałoby to z om.
Rozumiem 😊 moja ginekolog kazała mi przyjść na wizytę później bo może nie być jeszcze widoczny pęcherzyk ( z terminu om. Wynikał by dzisiaj 6t1d ). Wizytę mam już jutro także zobaczymy co i jak :) dziękuję za pomoc 😊

Do góry